AMD לאחר ניתוח קטרקט בשמאל

דיון מתוך פורום  ניתוחי רשתית וניתוחי עיניים משולבים

16/02/2017 | 18:01 | מאת: רועי

ד"ר שלום סבתי בת 82, סובלת מזה כ-10 שנים מ-AMD רטוב בשתי עיניה. עין ימין עברה גם אוטם AION ב2008, עברה ניתוח קטרקט בעין ימין ב-2010. קיבלה במרוצת השנים עשרות הזרקות - אווסטין, לוסנטיס ובהמשך אייליאה. עברה ניתוח קטרקט בעין שמאל בספטמבר האחרון עם השתלת עדשה AC IOL. לדברי המנתח הניתוח היה קשה עקב יירוד מתקדם. במעקב לאחר הניתוח היה רושם לשארית חומר עדשה בהיקף תחתון טמפורלי, טופלה בפרד פורטה ובהמשך מקסיטרול למשך כחודשיים מהניתוח. לאחר הניתוח דווקא חשה שיפור מסויים בראייה - ראיית צבע וכו'. במעקב נאמר לנו ע"י הרופאה שהיא עם אסטיגמטיזם גבוה מאוד - והיא פתחה לה שני תפרים קיבלה הזרקה אחרונה דו עינית של לוסנטיס בדצמבר האחרון. מזה כ-3 שבועות חשה החמרה קשה בראייה - נבדקה ע"י רופאת עיניים בבדיקה: ח"ר CF BE ימין - מקטע קדמי שקט, PCIOL, זגוגית נקייה. דיסקה חיוורת אטרופית. מקולה פיזברוזיס שטוח דיפוזי דרוזן רבים. רשתחת צמודה. שמאל - לחמית שקטה, קרנית שקופה. פיגמנט רב על האנדותל, תפרים לימבלים עליונים. ACIOL במקום עם עכירויות על גביה, לשכה ע"צ, אישון עגול, ר"פ, קשתית שלמה זגוגית נקייה, עצב חיוור, מקולה - בקוטב האחורי תהליך מפושט מתאים לצלקת עם נוזל רב מעליה, בחלקה עליון דימומים סב רטינלים רבים, דימומים גם נזאלית לעצב, PEDS באזור ארקדה סופרוטמפורלית. OCT מימין - קונטור פובאלי מושטח, מקטעי ERM, עיבוי RPE דיפוזי ומעליו הדקקות רשתית. ללא כל נוזל משמאל - עיבוי RPE מעליו עיבוי דיפוזי של הרשתית + ERM. סופרוטמפורלית יש PEDS - פוליפים ? הרופאה המליצה על המשך הזרקת לוסנטיס לעין שמאל. רציתי לשאול- מעבר להמשך הזרקות לוסנטיס שתקבל לעין שמאל- - מה משמעות הפוליפים המתוארים (לראשונה) ? - האם ניתן לעשות משהו נוסף חוץ מהמשך הזרקות נוגדי VEGF לשיפור הראייה? - מה משמעות פיגמנט רב על האנודתל בעין שמאל ? האם מדובר בסיבוך של הניתוח? - כיצד ייתכן שהעדשה ACIOL שרק הושתלה לפני כ-5 חודשים כבר עם עכירויות על גביה? האם הזרקה בודדת שקיבלה של לוסנטיס יכולה לגרום לעכירויות? סיבוך של הניתוח ? - האם התפרים הלימבלים המוזכרים נשארים באופן קבוע? כיצד הם גורמים לאסטיגמטיזם גבוה? האם מוציאים אותם כעבור זמן מסויים? תודה רבה מראש.

בררו ע,פ המידע שהצגת כי הבעיה העיקרית הפוגמת בראיה היא מחלת ניוון הקשתית, כאשר בעין ימין למעשה כבר אין מקום לטיפול, ובעין שמאל - למרות הראיה הירודה ביותר - יש עדותמסויימת לפעילות שעשויה אולי להגיב מעט לטיפול בזריקות כגון לוסנטיס. שאר השאלות - כולל התפרים והפיגמנט על אנדותל הקרנית ועל העדשה - קשורים כמובן לניתוח הקטרקט, אך כעיקרון אינם מהווים בעיה משמעותית, ואין צורך לדאוג מהם... לגבי מה לעשות - בשלב זה השאלה היחידה היא אם יש מקום לניתוח רשתית לקילוף הקליפה (ERM) שעל פני הרשתית בעין שמאל, ניתוח שעכשוי לעזור בייצוב המצב, ואולי להקטין את הצורך בזריקות בעתיד. מכיוון שמדובר במצב די מתקדם, לצערי לא ניתן לצפות לשיפור משמעותי בעקבות הניתוח, אבל לאור התמונה בהצגת, ובפרט היעדר נוזלים תת-רטינליים (SRF) בצילום ה- OCT - בהחלט אופציה כזו לפחות צריכה לעלות לדיון, לדעתי. בברכה - ד"ר הלל גרייפנר מומחה לניתוחי רשתית - זגוגית וקטרקט (vitreo-retinal & cataract surgery) קביעת תור לייעוץ: 3122* (ירושלים) מרפאה: 08-9760247 (מודיעין עילית)) דוא"ל: [email protected] תיאום ניתוחים - 052-8109680

מנהל פורום ניתוחי רשתית וניתוחי עיניים משולבים