גמישות יתר במפרקים

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

01/05/2004 | 01:12 | מאת: מיכל קפלן
01/05/2004 | 14:08 | מאת: ד"ר אסא לב-אל

על היפוטוניה המילה היפטוניה אינה אבחנה אלא שם תואר למצב של מתח השרירים כשהכוונה למתח,או טונוס שרירים נמוך. באופן נורמלי נמצאים השרירים שלנו במצב של מתח מסויים כלומר אינם רפים לגמרי גם כשאנו נמצאים במנוחה מלאה. אפילו במצב של הרדמה כללית עדיין יש לשרירים מתח מסויים ורק במצב מתן תרופה המשתקת את השרירים לגמרי, דוגמת קוררה תגרום למצב של אטוניה כלומר חסר טונוס. היפוטוניה היא מצב ביניים בין טונוס נורמלי לאטוניה. אין הכוונה לחולשה למרות שהיפוטוניה הולכת יחד עם חולשה אך חולשה יכולה להיות גם עם היפרטוניה כלומר טונוס מוגבר בשרירים. מכיון ששאלתך נסובה על ילדך נדון בהיפוטוניה אצל ילדים ובמיוחד אצל ילדים שנולדים עם היפוטוניה כאן ההיפוטוניה היא מולדת. מה גורם להיפוטוניה מולדת ? היפוטוניה יכולה להגרם עקב מחלה במוח (הסיבה השכיחה ביותר להיפוטוניה בילדים היא שיתוק מוחי) מחלת עצבים, או מחלת שרירים ( נוון שרירים ). ההיפוטוניה יכול שתתגלה כבר בלידה או בחדשי החים הראשונים . מהי היפוטוניה בניגנית מולדת ? האבחנה של היפוטוניה בניגנית או ליתר דיוק השם המלא הוא היפוטוניה בניגנית מולדת( הב"מ) (CONGENITAL BENIGN HYPOTONY= BCH ) נעשית על ידי שמוצאים מחשבון מחלות אחרות הידועות כגורמות להיפוטוניה . כיון שכך המשמעות של השם היא באופן מילולי " מקרה לא מזיק של טונוס שרירים מופחת מאז הלידה " אין זו אבחנה של ממש ומי שמשתמש באבחנה זאת כאבחנה למחלה כאלו אמר אינני יודע מזה. הב"מ קשורה רק לעיתים רחוקות מאד למחלת מוח (שיתוק מוחי ) או נוון שרירי . מה הסימפטומים של היפטוניה בכלל( מכל סוג ) ? חולשה כללית ורפיון של שרירים לעיתים מערכת שרירי מסויימת . בילדים זה יכול לבוא לידי ביטוי בחולשה ביניקה ובלעיסה, קושי להרים את הראש, איחור בהתהפכות נטיה להחליף התהפכות בזחילה, בכי חלש,, פסיביות פיסיקלית, יש שמתארים ילד היפוטוני כשק של ג'לי. אם מרימים אותו תחת בית השחי ידיו מחליקות בין ידינו. בשכיבה ידיו ורגליו יהיו שרועות וישרות בניגוד לתינוקות נורמליים שמקפלים את ידיהם ורגליהם. בשכיבה על הבטן הם לא ירימו את הראש בגיל מבוגר יותר הם יראו נטיה לשבת בצורת W (ישיבה מזרחית הפוכה) ולנקוט תנוחות מוזרות יש תנועתיות יתר של המפרקים (גמישות יתר) המאפשרת להם לשבת ולשכב בתנוחות בלתי אפשריות – ומזיקות לעיתים . כשיש פגיעה בשרירי הפה יש נטיה לריור וקושי בדיבור. החזרים חלשים, פיגור בהתפתחות מוטורית ועצירות אצל אלו שפגועים בשרירי המעי . כאמור בה"מ הנה אבחנה של שלילה כלומר מגיעים אליה אחר ששוללים אפשרויות אחרות. חשוב מאד לציין שלעיתים קרובות ילדים עם גמישות יתר זוכים לכינוי היפוטוניים מבלי שזה יגיע להם כלל. מה צופן העתיד( פרוגנוזה) ? - זה בעיקר תלוי במחלה הבסיסית . כשמדובר בבה"מ צפוי שיפור הדרגתי. אין פגיעה באינטילגנציה ואורך החיים הווא נורמלי. איך מטפלים? אין טיפול המביא מרפא. אפשר וצריך להעזר בפיסיותרפיה ,ריפוי בעיסוק , ריפוי דיבור במקרים מסויימים. בילדים פסיביים רצוי " גרוי יתר " . במקרים מסויימים של חולשה בשרירי השוק כדאי להשתמש בסד לתמיכה ( נקרא AFO ) למרבית המזל הב"מ הנה תופעה נדירה ומרבית המקרים מקבלים את האבחנה שלא בצדק ואינם אלא מקרים של גמישות יתר ואלה לא זקוקים לטיפול וסיכוייהם כמו של כל ילד נורמלי. מילון היפוטוניה : למי שרוצה לגלוש ולחפש הסברם נוספים להלן מילון קצר. Ankle-Foot Orthoses : סד פלסטי מאחורי ההקרסול תומך בכף הרגל Amyotonia : חסר טונוס שרירי ביופסיה- לקיחת רקמה לבדיקה תחת מיקרוסקופ. בדרך כלל מדובר לע ביופסיה של שריר דיסטלי= רחיקני הרחק ממרכז הגוף פרוקסימלי = קריבני לכוון מרכז הגוף קלוב-פוט= כף רגל קפודה כף רגל מעוותת בצורה מיוחדת CPK-CK אנזים בשם קראטינין פוספוקינזה שרמתו בדם עולה מאד בעת שיש נוון שרירים CONGENITAL = מולד. שנולדים עמו דיסטרופיה = נוון תסמונת אהלרס דנלוס= קבוצת תסמונות המצטיינות בגמישות יתר של המפרקים ומתיחות יתר של העור תסמונת מרפן –תסמונת המצטיינת בין השאר באורך גפיים גדול אצבעות עכבישיות וגמישות יתר של מפרקים .

05/06/2004 | 16:32 | מאת: דליה

אני מורה לחינוך גופני, מעונינת לעזור לתלמיד היפוטוני. האם חיזוק שרירים יעזור? איך אפשר לעזור לו לשפר את כתב היד?

מנהל פורום אורתופדיית ילדים