פורום תזונה קלינית

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - תזונה קלינית - שיבא תל-השומר
15190 הודעות
14864 תשובות מומחה
17/11/2014 | 00:09 | מאת: יעל

שלום רב, שמעתי שבחצילים ופטריות אין ערך תזונתי כלל. האם זה נכון? ושאלה נוספת: האם סלק נחשב פחממה? ומה עדיף טרי או מבושל? תודה.

19/11/2014 | 13:12 | מאת:

יעל שלום, בחצילים ופטריות יש יחסית מעט קלוריות. אבל אותו דבר אפשר לומר על מללפון וחסה ואחרים :-) לכל ירק יש פיטוכימיקלים שחלקם מוכרים יותר וחלקם פחות, ובוודאי שיש סיבים תזונתיים שיש בהם תרומה ברריאותית. לגבי סלק הוא מכיל יחסית באמת כמות קלוריות חריגה וגבוהה לעומת מרבית הירקות, סביבות 45 למאה גרם, כמעט כמו פרי. לגבי מבושל או טרי, הסלק יחסית קשה ולכן מתאים לו בישול. יאבד בעיקר ויטמין C, ואם מכינים במרק, אז הדברים שיצאו למים ישארו שם.

15/11/2014 | 22:50 | מאת: ע

האם כדי להנות מהיתרונות הבריאותים של הציה צריך לטחון את הזרעים או שגם אם אני בולעת ככה שלמים בלי ללעוס אני נהנת מהכל.

16/11/2014 | 21:28 | מאת:

יש להניח שחלק יותר גדול הולך לאיבוד ביציאה כאשר אוכלים את הזרע בשלמותו, כמו שהוא. בדומה לשומשום למשל, אשר קל לראות אצל פעוטות שהזרע בשלמותו יוצא ביציאה, כך גם פה מן הסתם.

15/11/2014 | 22:44 | מאת: v

שלום אני בדרך לטבעונות ובכלל וכבר הרבה זמן דוגלת באכילת מזון טרי, טבעי, בריא, מהצומח, ולא אוכלת כבר תקופה ארוכה כל מזון מעובד, מתועש, שאינו טבעי , משומר, ממולח וכד.... התזונה שלי אינה טבעית עדין ב 100 אחוז (אפשר לומר כן ש 95 אחוז) כאשר יש דבר אחד שהייתי רוצה מאוד לשנות והייתי שמחה להמלצה שלך /לרעיונות : בבוקר אני שותה נס קפה ללא חלב וללא סוכר . בנוסף, אני נוהגת להקפיא את השוקולד למריחה כדי שיהפוך למוצק ואז עם הכפית החמה מהנס טועמת מהשוקולד (יוצא כמות מזערית) ןלוגמת מהנס קפה - נשמע מוזר אבל אני נהנת מזה :) שאלתי היא: 1- מה יכול להיות תחליף בריא וטבעי לנס הקפה המתועש? האם אבקת חרוב יש בה קופאין ויכולה להיות תחליף לנס? או בכלל- האם אבקת חרוב נחשב למזון טבעי ובריא? 2- איזה קקאו הכי ממליצה לי לקנות? של איזו חברה? כי בסופר יש הרבה סוגים, יקרים יוצר ויקרים פחות, אורגני, וכד... ואני לא יודעת במה לבחור. 3- אני מעונינת לקנות אבקת קקאו טבעית במאה אחוז- האם את מכירה חברה שמייצרת כזה ומה את ממליצה לקנות? 4- מה יכול להיות תחליף לממרח השוקולד? האם ממרח חרובים יכול להיות תחליף? האם זה מזון בריאות? חיפשתי בעדן טבע מרקט ממרח חרובים וי ששם הרבה סוגים שאני לא יודעת במה לבחור, מה בריא יותר ומה פחות ואם בכלל בריא. בבקשה תענו לי על כל שאלה בנפרד. תודה מ ראש

19/11/2014 | 12:38 | מאת:

שלום. התשובות לכל השאלות כפי שביקשת:- התקבלו משירה גולדברג דיאטנית במחלקה לתזונה קלינית ברמב"ם שמבינה בצמחונות וטבעונות. 1- תחליף בריא וטבעי לקפה קשה למצוא, והכוונה לתחליף "אמיתי", מבחינת טעם והשפעות כי תחליפי קפה טבעיים יש לרב, כגון צ'יקוריה או משקה שעורה, אך הטעם לא ממש מתקרב לקפה ועדיין יש לזכור כי הם עברו תהליך עיבוד כלשהו. אפשר להשתמש גם באבקת חרובים כתחליף לקפה. משערת שזה יכול לתת תחושת מראה דומה אך הטעם רחוק..באבקת חרובים אמיתית (=אבקת חרובים בלבד) לא אמור להיות קפאין, ויש ערך תזונתי הדומה לחרוב, המכיל בעיקר הרבה פחמימות וכמות יפה של סידן (אך בהתחשב בכמות המועטה ששמים בכוס הדבר די זניח). 3+2-איני יכולה להמליץ על חברות מסוימות. כמוך, אני מעדיפה תמיד את המוצר המעובד פחות ולכן יש להסתכל על רשימת הרכיבים. ככל שהיא קצרה יותר, כך המוצר מעובד פחות 4-לצערי ממרח חרובים בדרך מכיל כמות נכבדת של סוכר (מסוגים שונים, גם אם הוא "אורגני" או בא בצורה של סירופ תירס) ושמן, ולרוב הדבר היחיד שדומה לחרובים זהו אבקת חרובים שנמצאת בסוף הרשימת רכיבים (משמע, אין הרבה ממנה...). אין רע (ולהפך) בשוקולד מריר איכותי (מעל 65% מוצקי קקאו), וישנם מותגים רבים של שוקולד איכותי. בכמות שאת אוכלת זה לא נראה לי רע בכלל. בכלל, ייתכן וה95% שלך יהיה קל ואפשרי יותר (ומהנה יותר) מאשר לנסות תזונה טבעית ב100%, שאמנם אפשרית אך קצת קשה (לפעמים, לחלקנו) ליישום. בהצלחה, שירה

15/11/2014 | 19:08 | מאת: יעל

הומלץ לי ע"י מישהו לעשות 3 ימים בהם אוכלים רק פירות. נאמר לי שזה מעיין נקוי גוף. מה דעתכן? האם מומלץ? יכול לגרום נזק? תודה.

16/11/2014 | 21:25 | מאת:

אני לא באמת יודעת מהו ניקוי גוף. את הרעלים מהמזון הכבד מפנה, והחלק שבכל זאת עובר לדם, הכליה מפנה. אין מחקרים שמראים שמזון מסויים משפר את מצב הכבד כאשר הוא בריא. כן ידוע שכדאי לגוון את מקורות המזון כדי לא להעמיס על הכבד הרבה רעלים (אפילו הם טבעיים ומהמזון) מאותו מקור כל הזמן. ידוע שמאוד לא מומלץ ךאכול מזון עם עובש שיכול מאוד להזיק לכבד. גם ידוע שרעלים מתרופות - הרבה יותר מזיקים לכבד ולכליה מאשר מזון לסוגיו (אפילו דברים לכאורה תמימים כמו אקמול). לגבי תפריט של פירות בלבד. אולי המחשבה מאחורי זה הינה שהם יותר קלים לעיכול מאשר חלבונים מהחי ושומנים, ואני מניחה שזו יכולה להיחשב "מנוחה" למערכת העיכול, ובגלל ריבוי הסיבים אולי אפילו תהיינה יציאות מרובות וזה יתן תחושה של שיחרור. גם מזון יותר בסיסי לזרם הדם, אולי שוב, תחושה אחרת. לא יודעת לומר שיש על זה מחקרים מסודרים, לא בדקתי. מתי זה לא מומלץ? אם יש סוכרת למשל, או רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, הרי שזה ממש לא מומלץ. אחרת - אם רוצים, מניחה שאין בעיה, במיוחד שמדובר על שלושה ימים.

13/11/2014 | 21:53 | מאת: איציק

היי אני אוכל לאחרונה כמות רבה יחסית של שוקולד מריר מעולה - בין 70 ל 85 אחוז מוצרי קקאו. יוצא שאני אוכל חבילה של 100 גרם בשבוע. בגב האריזה מצויין שיש 30 גרם סוכרים ל 100 גרם. כמה זה נחשב ללא בריא? מה נחשב לכמות סבירה של סוכרים לאריזה של 100 גרם?. תודה רבה!

19/11/2014 | 12:42 | מאת:

משיבה מיכל רונזברג, איציק שלום, 100 גרם שוקולד מריר בשבוע לא נשמע נורא (זה בממוצע שורה ביום) אבל כמובן שזה תלוי בגיל, במשקל ובכמות הפ"ג שאתה עושה - נתונים שאין לנו. אין לי הגדרה ל"כמות סבירה" של סוכרים בעקרון - עדיף להמעיט לגבי מקור - כמובן עדיף שוקולד מריר איכותי שיש בו גם חומרים טובים לבריאות, על-םפני מיץ ממותק לדוגמה. לגבי השוקולד- כמובן שמריר איכותי עדיף על שוקולד חלב בברכה, מיכל.

12/11/2014 | 18:44 | מאת: רועי

בן 60...כמה אסתאקסנטין מוממלץ לי לקחת ביום? תודה רועי

15/11/2014 | 23:22 | מאת:

ההמלצות הבלתי פורמליות הן של כ-2 מ"ג ליום. לא קיימות המלצות פורמאליות של רשויות בריאות.

12/11/2014 | 15:58 | מאת: פזית

מהי לדעתך כמות הקלוריות המינימלית שאין לרדת ממנה במהלך דיאטה? אני יודעת היטב שהדבר שונה מאוד מאדם לאדם וכי צריך לקחת בחשבון נתונים חשובים כגון מין, גובה וגיל - אך הכוונה שלי היא האם יש "קו אדום" כלשהו שממנו אין לרדת גם במהלך הדיאטה הקיצונית ביותר? אם אינני טועה שנה ציינה בשעתו את הקו האדום הזה סביב ה- 1,200 קק"ל ליום.

פזית שלום, אני בהחלט נוטה להסכים עם דנה שפחות צ-1,20 קלוריות ליום זה לא מומלץ. רק לתת שתי סיבות: 1.קשה לאכול מגוון ובריא באופן המספק ויטמינים ומינרלים בפחות מכך. 2. לא רצוי שהגוף "ירגיש מורעב" בזמן ניסיון ירידה במשקל, כי אז זה יופעל מנגנון השרדותי שמאט את הירידה במשקל.

12/11/2014 | 15:53 | מאת: גלית

על איזה ממתיק את ממליצה יותר מבחינה בריאותית - סוכרלוז או סטיביה? האם נכונה הטענה כי ניתן להשתמש בסוכרלוז ללא הגבלה?

14/11/2014 | 14:00 | מאת:

גלית שלום, התשובה לכאורה פשוטה אבל ממש לא. נתחיל בכך ששני החומרים הללו אינם חסרי השפעה מבחינה ביולוגית - ולכן בוודאי שאין לצרוך אותם ללא הגבלה. מידתיות היא המילה המתאימה פה, כאשר רשויות בריאות מובילות בעולם ממליצות לצרוך להמתקה קצת מכול סוג אם חייבים, תמיד עדיף על הרבה מסוג אחד. לגבי כול סוג באופן ספציפי: סטיבה למרות שהיא חומר טיבעי, לא אושרה במרבית המדינות לשימוש כממתיק. חומרים שבודדו ממנה (בקיצור Rab A,B) נבדקו על חיות מעבדה ולא נמצאו מזיקים, אבל הם הרכיבים היחידים שנבדקו ואושרו לשימוש מתוך צמח הסטיביה. הצמח בשלמותו לא נבדק ככל שידוע לי ומכיל הרבה רכיבים שאין לדעת מה השפעתם. חשוב לזכור שגם חומר טיבעי יכול להיות מזיק ביותר. לגבי סוכרלוז, זוהי מולקולה המבוססת על הגלוקוז עם שיירי כלור שטעמה מתוק ואושרה כממתיק. אבל גם לגביה מתברר שאינה נטולת השפעות. ראשית בחימום כנראה נוצרים חומרים עם פוטנציאל טוקסי. בנוסף יש לה השפעה על הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי - לא לטובה, וכנראה אף השפעות על רמות הורמונים שונים הקשורים לחילוף החומרים של גלוקוז בדם. לסיכום - לצרוך במידה אם רוצים או חייבים.

11/11/2014 | 09:24 | מאת: טליה

אימי בת 56 מטר שישים וארבע מישקל 68 רוצה לרדת במישקל כ4קילו ליקראת אירוע כמה קלוריות היא צריכה לאכול ביום בלי להרעיב את עצמה אודה על תשובה

13/11/2014 | 20:30 | מאת:

טליה שלום, לירידה במשקל, במיוחד מהירה, בגיל של אמך יכולות להיות השלכות לא רצויות - כמו איבוד מסת שריר ועצם ואף איבוד רקמות פעילות חיוניות אחרות, שבהמשך יגבירו נטיה לעליה במשקל. לכן, רצוי לתת לתהליך זמן ממושך, עם ירידה מאוד מתונה מלווה בספורט, בתזונה עשירה בחלבון בעל איכות טובה, ותכולת ויטמינים ומינרלים נכונה. כדאי לגשת ליעוץ מקצועי וליווי של דיאטנית, כדי להבטיח איבוד שומן ולא רקמות חשובות. בהצלחה

10/11/2014 | 22:35 | מאת: עומר

שלום רב, צפיתי בסרט המספר על השרדות ובסרט הדמות הראשית נצטרכה לעשן את הבשר על מנת למנוע התפתחות רימות וחיידקים, כן לשם אריכות ימים ואפשרות לאכול מהבשר לאורח זמן. רציתי לדעת האם במקרה כזה, בו הסיכון להתפתחות חיידקים ורימות עם הזמן, עדיף לאכול כמו אבות אבותינו רת הבשר נא יש מהעצם בהנחה ומערכת העיכול תפעל רבות על מנת לפרק את הבשר ועל כן נשאר שבעים לאורך זמן או שמא בגלל אבולוציה אנו לא יכולים לשרוד בתנאי "פרא"

13/11/2014 | 20:27 | מאת:

המצאת האש והיכולת לבשל את האוכל, ללא ספק היו אחד הדברים שקידמו את האנושות ונתנו יתרון. אכילת בשר לא מבושל, מעבר לסיכון מבחינת מזהמים וטפילים למיניהם, פחות מוצלחת מכיוון שבעת הבישול החלבון עובר תהליך (דנטורציה) אשר הופך את הבשר יותר מוצלח לעיכול. יתכן ונשארים שבעים לאורך זמן ממושך יותר כי הגוף לא מצליח לעכל כראוי את המזון, אבל זה ממש לא נראה לי בשום היבט משהו חיובי.

10/11/2014 | 19:40 | מאת: הרצל

האם מותר ירקות כברוקולי. תרד מבושלים

13/11/2014 | 20:23 | מאת:

לא, היות והסיבים התזונתיים המצויים בירקות ישארו כשארית במעי

היי אני מנסה לעמוד במכסה יומית מסויימת של ירקות, ביניהם גם ירקות מצליבים. המטרה היא מעבר למעלות הרבות שיש בירקות היא גם האפקט האנטי סרטני שיש האומרים שיש לירקות (בעיקר למצליבים) הדרך היחידה שאני מצליחה לעמוד במכסה היומית שלי היא ע"י שייק ירוק. פעם בכמה ימים אני מכניסה במיקסר ירקות כמו: חסה ערבית, כרוב לבן, כרוב אדום, עלי תרד טריים, עלי רוקט, גוג'י בר, אוכמניות מיובשות ועוד וגם פירות כמו בננה, תפוח, תמר בשביל המתיקות, מוסיפה חלב ומקפיאה את השייק בפריזר. אני מוציאה את השייק מהפריזר ונותנת לו להפשיר לפני שאני שותה אותו וזה מאוד טעים לי. השאלה היא: האם התהליך הזה של הקפאה, עמידה יום או יומיים בפריזר ואז הפשרה יכולים לפגום בערכים התזונתיים של השייק ובעיקר (הכי חשוב לי) באפקט האנטי סרטני שיש לירקות המצליבים ? תודה

אורנית שלום, מחקרים אשר נועדו לבדוק את שאלתך, בוצעו בעיקר על מוצרים כמו ברוקולי מוקפא. העניין הוא שהמוצרים הללו עוברים לרוב איזה הליך קצר של בישול טרם ההקפאה שככל הנראה הוא גורם הנזק העיקרי שאינו קיים בהכנת שייקים, ולכן קשה להסיק מהם למקרה זה. יש מחקרים הטוענים שהשפעת ההקפאה וההפשרה על הרס ממברנות התא אולי אף מעלה זמינות ביולוגית של חומרים תוך תאיים פעילים. אז בהעדר מחקר ספציפי שבדק את הסוגיה, אין לי תשובה מוסמכת, אבל לדעתי אפשר להניח שהשימוש לאחר הקפאה עדיין יעיל. נקודה שחשוב לציין, וכתבתי עליה בעבר, היא שהיעילות של החומרים הללו בגוף בכל מקרה נקבעת על-פי גנטיקה אישית (והמחקר כיום אף מרחיב למעורבות של חיידקי מעי שגם הם ספציפיים לכל אדם). אבל גם בהתחשב בכל המגבלות הללו - סביר להניח שקיים יתרון לצריכת חומרים מירקות ופירות בכל מצב, אפילו תהיה זמינותם מופחתת, מאשר העדר צריכתם לגמרי. לכן אני בעד השייקים שלך כפתרון לצריכת ירקות ופירות. וללא קשר לכל ההשפעות שעלו פה לדיון, היות וקידום בריאות היא המטרה, מומלץ לדעתי להקפיד על מקור אורגני ולא מרוסס לכל המוצרים הנכנסים לשייק.

02/11/2014 | 20:45 | מאת: דנה

להלן הערכים של המשקה: קלוריות 480 חלבונים 0 פחמימות 120 מתוכן סוכרים 90 שומנים 0 נתרן 60 כמה כפיות סוכר יש במשקה הזה?

בכפית סוכר אחת יש כחמישה גרם פחמימות אשר מספקות כעשרים קלוריות. אם הערכים הם למאה מ"ל מוצר לכאורה יש די הרבה כפיות סוכר לכל כוס. אפשר להסתכל ברשימת המרכיבים, אם סוכר מופיע ראשון, כנראה הוא המרכיב העיקרי.

02/11/2014 | 15:55 | מאת: אלי

ג.נ. מאחר ואינך ממליצה על בשר בקר (אלא לעתים רחוקות), האם את גם לא ממליצה על גבינות בקר (אלא לעתים רחוקות)? בברכה, אלי

02/11/2014 | 18:55 | מאת:

אלי שלום, לא בטוחה איך התרשמת שאני אישית ממליצה או לא ממליצה. בתשובה קודמת הסברתי את ההמלצות לפי גישת התפריט הים תיכוני הקלסי שעל-פי מחקרים תורם לאריכות חיים ובריאות. לפי תפריט זה ממליצים להעדיף יותר דגים, עופות, ביצים ורק לעיתים רחוקות (פעם בחודש עד פעמיים) בשר בקר. לגבי גבינות, אותה דיאטה ים תיכונית דווקא דוגלת בשימוש יום יומי בגבינות. אין התייחסות למקור, אבל רוב האוכלוסיה אוכלת גבינות שמקורן בבקר.

31/10/2014 | 23:05 | מאת: לידור

שלום, האם צרך להיסתכל בתוויות על שורת הפחמימות כשאוכלים מוצר חלבי או שזה לא משנה? יש מוצרים שיש בהם 4 פחמימות למאה כרם מוצר ויש כאלו עם 14. האם זה משנה?

02/11/2014 | 09:12 | מאת:

לידור שלום! הפחמימה במוצרי החלב מקורה בחלב עצמו (לקטוז) או בתוספים (למשל פרי ביוגורט עם פרי). הלקטוז נמצא בפרקציה המיימית של החלב. לכן כמותו רבה ביותר בחלב ניגר והולכת ופוחתת ככל שהמוצר מכיל פחות נוזל (גבינות רכות, חצי קשות וקשות בהתאמה). עכשיו נשאלת השאלה מה חשוב לך כשאתה מתבונן בתוית המזון. כמות הפחמימות חשובה למשל לחולי סוכרת. הם צריכים לוודא מהי כמות הפחמימה במזון אותו אוכלים וכן, עליהם להתייחס ללקטוז כאל סוכר פשוט. מקווה שעניתי לך לשאלתך. בברכה, נועה

31/10/2014 | 01:35 | מאת: גיל

שלום רב האם ניתן לקבל הסבר מדוע אכילה של חלבון ופחמימה יחדיו משביעה יותר מאכילת פחמימה לבד? ומדוע אינסולין מעכב שריפת שומן?

31/10/2014 | 08:17 | מאת:

שלום גיל, השובע לאחר ארוחה, כמו גם עליית רמות הסוכר בדם ורמות האינסולין, מושפעת מגורמים רבים. ביניהם הרכב הארוחה, האם היא במוצק או נוזלית (מרקים, מילקשייק וכד' כמובן יספגו מהר בהרבה, האם יש סיבים במזון ואפילו מה הצפיפות של האנרגיה והאוסמולריות. ארוחה מורכבת (במיוחד אם היא מכילים שומן) מתפנה לאט יותר מהקיבה ותהליך העיכול והספיגה מדורגים ואיטיים יותר. בהתאמה עליית הסוכר בדם והצורך באינסולין מתונים יותר. מצב זה עדיף עבור הגוף, כיוון שעליה חדה באינסולין יכולה לגרום לרעב מוגבר זמן קצר אחרי האוכל. ואינסולין בטיבו הוא הורמון מסוג המכונה אנבולי - כלומר מעודד בנייה, ומונע פירוק. אחרי ארוחה גדולה, או עשירה בפחמימות, כשרמתו גבוהה הגוף יאגור שומן במקום לפרקו, כיוון שאין צורך באנרגיה ממאגרים באותו זמן.

אני שוקל 147 בן 19 וזו הדיאטה שלי: ארוחת בוקר-2 פרוסות לחם+חצי גביע קוטג 5%+מלפפון ירוק+נס קפה עם 2 כפיות סוכר ארוחת 10-כוס קורנפלקס אלופים +כוס חלב 3% ארוחת צהריים-כוס פחמימה+מנת בשר פה אני מתקשה לדעת כמה לאכול כי אין לי משקל בשביל האוכל אז אני אוכל לרוב שניצל יחסית גדול+מלפפון ירוק ארוחת 4-תפוח+נס קפה עם 2 סוכר ארוחת ערב-2 פרוסות לחם+חצי גביע קוטג 5%+מלפפון ירוק+נס קפה עם 2 כפיות סוכר+חביתה 2 ביצים+חופן פטריות שימורים ארוחת לילה-כוס קורנפלקס+כוס חלב רציתי לדעת אם הדיאטה הזאת תקינה לי ותגרום לרדת במשקל או שאני צריך לעשות דיאטה יותר אינטנסיבית ואם הדיאטה מתאימה לי אז מה הצפי לרדת בשבוע וכל מה שתוכלי לרשום לי לגבי דיאטות אחרות מומלצות אקבל בברכה. בברכה, אליהו

אני ממליצה לגשת לדיאטנית באחת הקרופות או המכונים ולהתחיל איתה תהליך ירידה במשקל לשימור לטווח ארוך זה לא רק תפריט, זו עבודה יותר מורכבת ורחבה. רצוי למצוא דיאטנית שאנשים הצליחו אצלה לרדת ויש איתה "כימיה" כי חשוב הקשר גם. אם אתה הבחור מהדרום, טרם קיבלתי המלצות לצערי אבל בקופות יש דיאטניות טובות מאוד. בהצלחה

30/10/2014 | 10:14 | מאת: צ'יקה

אני ירדתי כ-30 קילו, לאורך שנים. לא דרסטי. אך עם הזמן התפריט שלי נהיה יותר ויותר קפדני. לי הוא מתאים ואני לא סובלת. אך כולם אומרים לי שזה תפרעט מצומצם מאוד. הייתי מעוניינת לקבל חוות שעת מקצועית מכם. להלן התפריט: בבוקר - כוס )לפני בישול( של דייסת קוואקר על בסיס מים. צהריים - אורז לבן/ אורז מלא/בורגול עבה/עדשים שחורות. מבחינת חלבון. עוף אפוי בתנור או דג אמנון או דג סלומון, או שניצל תירס לייט. לגבי הקטניות הכמות היא 100 גרם לפני בישול. בכל ארוחה אוכלת גם 2 פילפלים אפויים. לרוב גם סלט עגבניות, מלפפון, בצל, חסה. לעיתים ארוחת צהריים דייסת תירס 100 גרם לפני בישול וביתה קשה. בערב: מעדן שוקולד 0.5% בתוספת לחם קל ובבתוספת חטיף אנרג'י 100 קלוריות. במהלך הערב 2 פירות תפוח וקלמנטמנה או נקטרחנה. ואנרג'י 60 קלוריות. במהלך היום פירכיות כ-50 קלוריות. נס קפה אחד בלי חלב בתוספת סטיביה. וכ8 מסטיקים ללא סוכר. יש קלוריות בכל התפריט הזה? האם כמה לדעתך, הוא מספיק כתזונה יומית? אני בת 30 גובה 1.66 שוקלת 51.5 ק"ג. אודה לתשובה בהקדם. תודה

31/10/2014 | 08:07 | מאת:

שלום, בהצצה מהירה התפריט נראה שמכיל את כל קבוצות המזון, אבל בהחלט יתכן שחסרים רכיבים (סידן למשל). בנוסף משקלך מאוד גבולי (BMI שלך פחות מ-19). לכן אני מאוד ממליצה להיפגש כמו שצריך עם דיאטנית שיש לך בה אמון מקצועי לחישוב ובדיקת התפריט ולא רק תפריט - הרגלי האכילה בכלל. אוכל הוא גם מקור הנאה בחיים, ויש לו כמובן פן חברתי בנוסף - לכן חשוב שתיפגשי עם מישהו שיסייע לך לראות במזון גם את הדברים הללו. אני ממליצה שאולי תיפני למרכזים שעוסקים בשיטות כמו non diet approach בהצלחה

29/10/2014 | 09:16 | מאת: ליאורה לבהר

שלום רב, בני בן 15 עם ערכים מאוד נמוכים של ברזל וחומצה פולית מתאמן הרבה במסגרת מגמת ספורט בבית הספר ובקבוצת כדורגל. האם אני צריכה עבורו תזונאי המתמחה בספורט? או שמספיק תזונאי "רגיל"?

שלום ליאורה, נועה דיאטנית הילדים שגם הרחיבה ידיעותיה תשיב בקרוב בנוסף אלי ותפנה אותך לדיאטנים פעילים בטיפול בתחום. בינתיים אני רוצה רק לשאול, האם נעשה בירור רפואי מדוע הברזל והחומצה הפולית נמוכים? האם הוא צמחוני?

31/10/2014 | 09:42 | מאת:

ליאורה שלום! אנמיה מחסר ברזל נפוצה ואופינית לצערנו בקרב ספורטאים צעירים. בהחלט יש מקום לפנות לדיאטנית ספורט לטיפול קונקרטי בבעיה והדרכה מקיפה להתנהלות התזונה בהתאם לסוג ורמת הפעילות שבנך עוסק בה. בברכה, נועה

28/10/2014 | 22:07 | מאת: ירון

שלום. ברצוני לעבור למזון בריא יותר לילד בן 10 ו 13 האם לחמניות מחיטה מלאה טובים יותר מלחם רגיל לבן ? האם הערך הגליקמי שלהם נמוך יותר ? המטרה שלנו להפחית סוכר בבדיקה אחרונה של הילד הקטן יצא 101 לכן אנו רוצים לעבוק למזון בריא יותר ופחות סוכר. לא הצלחנו להבין האם אכן לחם מחיטה מלאה יעשה טוב יותר בפירוק הסוכר או שאין הבדל ממשי. אשמח לחוות דעת.

31/10/2014 | 09:50 | מאת:

ירון שלום! לא ציינת אם יש לילדים עודף משקל, הפרעות בעיכול ובכלל מהי הסיבה לערך החריג בצום? האם נעשו עוד בדיקות? ככלל, מעבר לתזונה בריאה כמובן מבורך, וכן, שימוש בקמח מחיטה מלאה עדיף על פני קמח לבן, במידה כמובן. היתרון בקמח מלא הוא שתהליך הפירוק והספיגה איטיים יותר בשל נוכחות הסיבים התזונתיים. דבר זה מסייע לאיזון רמות הסוכר בדם. זה כמובן לא יסייע רבות אם מדובר בהשמנה ו/או צריכת כמות גדולה מאוד של לחמניות... אני מאוד ממליצה לפנות לייעוץ והכוונה של דיאטנית ילדים, תוך התייחסות לבעיה הספציפית של בנכם, ומתן הדרכה לכלל המשפחה. בברכה, נועה

28/10/2014 | 12:55 | מאת: רמי

מה עושים שדיטה נתקעת והמשקל לא יורד יותר למרות שממשיכים את הדייטה ?

28/10/2014 | 20:41 | מאת:

רמי שלום, אין לי נתונים כלל, רק אציין שהמצב שאתה מתאר קורה הרבה. כמה אפשרויות: זה יכול להתרחש בתחילת דיאטה כאשר לאחר תקופה של שימוש ברקמת שריר, הגוף עובר לנצל שומןם שיש בו הרבה יותר קלוריות לכל ק"ג ואז יש תחושה שהירידה נבלמה. עוד אפשרות - במיוחד הדיאטות מאוד מופחות קלוריות, היא שהגוף מרגיש מאויים מהדיאטה. ירידה מהירה מידי במשקל מבחינת הגוף נתפסת בסכנה, שכן בעבר הרחוק היתה סכנת רעב ומוות כתוצאה מרעב. לכן גם כאשר נמצאים בעודף משקל, הגוף מנסה לאחר תקופה מסויימת למתן ואף לעצור את הירידה במשקל כדי למנוע מעצמו את הסכנה. זה קורה כאמור במיוחד כאשר הדיאטה מאוד דרסטית ומהירה. לכען ממליצים לעשות דיאטות שיש בהן אכילה מסודרת וטובה וירידה מתונה במשקל, שהגוף אינו רואה בו מצב מסכן חיים ואינו מתנגד לו. כאשר התופה של העצירה מתרחשת, לעיתים כעבור זמן והסתגלות הגוף חוזר לרדת. עוד אפשרות - ניתן אולי לצאת מהמצב על-ידי מתן כמות קלוריות משתנה בימים שונים, כך הגוף לא ירגיש חסר וצורך להחכנס למצב חסכוני, כי יהיו ימים עם יותר אנרגיה והגוף לא יחשוש מהרעבה. כמובן ספורט טוב לעידוד כל התהליך התקין של ירידה ושימור משקל. בהצלחה.

28/10/2014 | 10:54 | מאת: ורד

שלום, האם יש מזונות העוזרים/מזרזים את פירוק השומנים בגוף?

28/10/2014 | 12:16 | מאת:

לפי מחקרים של חוקר בשם ZEMEL כשיש בתפריט רמות טובות של סידן ורמות ויטמין D בדם תקינות זה מפקח לטובה על פירוק וניצול שומן. כאשר עושים ספורט, חשוב שהיא תהיה מותאמת לשריפת שומנים. דווקא עצימות בינונית בדופק לא חזק מידי למיטב זכרוני מעודד שימוש וניצול בשומן ולא רק גליקוגן. אבל צריך לפנות לפורום שעוסק ומבין בספורט. באותו הקשר כדאי לברר בפורום כזה על קפאין וספורט.

27/10/2014 | 22:03 | מאת: אבי

רציתי לדעת אם מומלץ לשתות קולה זירו בזמן דיאטה כדי לדכא את הדחף למתוקים והאם הוא באמת לא משמין , לא הצלחתי למצוא חד משמעית באינטרנט

28/10/2014 | 12:20 | מאת:

זהו נושא שנוי במחלוקת שאין לדעתי עדיין תשובה מחקרית סופית. זה יתן מענה לצורך במתוק, ואכן אינו משמין, אבל ממש לא מובטח שזה ידכא את הדחף למתוקים. חשוב בדיאטה גם כל נושא הרעב ושובע, אני ממליצה לפנות לדיאטנית שמתמחה בנושא ויכולה לסייע. אם אתה מהמרכז, אז ענבל בלוג הדיאטנית הראשית של גו אקטיב יכולה לסייע.

27/10/2014 | 19:33 | מאת: אלי

היי שמי אלי אני בן 19 ושוקל 147 קילו אשמח לקבל תפריט תזונה נכון בשבילי והמלצות למאכלים דלי קלוריות. בברכה, אלי

28/10/2014 | 11:39 | מאת:

אלי שלום, שמחה שאתה רוצה לנסות לרדת, כי משקלך באמת בעודף שכבר יכול לפגוע בבריאות. אבל כמובן שלא ניתן דרך הפורום הזה לטפל בך. שלח שוב הודעה שלא אפרסם וכתוב לנו מקום מגורים, קופת חולים ואנסה לתאם לך מטפל טוב שתוכל להגיע אליו.

27/10/2014 | 14:54 | מאת: אבי

ראיתי שמומלץ להקטין את היחס בין חומצותהשומן החיוניות ל 1:4 בנוסף קראתי שבעבר היחס של תזונה טיביעית היה 1:1 . המלצות היום של צריכה רצויה היא אומגה 3 כ 1 גרם ליום ואילו אומגה 6 היא 3.4 גרם ליום. לא מבין איך לשנות את היחס האם צריך להוריד את האומגה 6 למתחת ל3.4 ( האם לא יחסר לגוף אומגה 6 במקרה כזה?) או להעלות את האומגה 3 ל 3.4 ?

28/10/2014 | 11:36 | מאת:

אבי שלום, ראשית בדיוק עניתי לאריה בנושא. קרא גם את תשובתי אליו. אסכם בקצרה: חשוב שיהיה איזוןבין מקורות השומן בתפריט, זאת כדי שהמסלולים בגוף יהיו פעילים באופן מאוזן - וזה מבטיח בריאות ותפקוד מירביים של מערכת החיסון, ועוד. בארץ קיים מה שמכונה "הפרדוקס הישראלי" שצריכת השומן מהצומח מאוד גבוהה (אולי בשל הכשרות) ואז יש הטיה של המאזן לכיוון הרבה מאוד אומגה 6 ומיעוט אומגה 3. זה מאוד לא טוב מבחינת מניעת תחלואה קרדיווסקולרית ובכלל. לכן מומלץ להפחית שומן צימחי נוזלי (עשיר באומגה 6), להחליף בשמן זית (עשיר באומגה 9) וקנולה. להפחית מהתפריט מזון מתועש שעשיר בשמני אומגה 6 - מרגרינות, מאפים לבצקים למינים. להוסיף לתפריט מקורות אומגה 3 - סלמון, סרדינים למשל. וכמו שכתבי לאריה, כול עוד יש בתפריט ביצים, עוף, ואגוזים (כולל גרעיני חמניה וצנובר) יש אומגה 6 בריא וטוב.

להלן פרטים יותר מדויקים ומסודרים : גיל 60, גובה 173 , משקל נוכחי 75 , משקל לפני שלשה-ארבעה חודשים 93 (משקל מטרה 70-72 ק"ג.). מחלות: יתר לחץ דם (מאוזן), שומנים בדם (מאוזן), ריפלוקס מהקיבה , בעבר חוסר בויטמין B12 (כרגע מאוזן עם תוסף). במשפחה שלי קיים רקע של השמנה, סכרת, מחלות לב, ויתר לחץ דם. תרופות: סימבסטטין 20 מ"ג, פמיד, אקספורג' , אומפרדקס 20 , אספרין 100. B12 עם ח.פולית (תחת הלשון) הדייטה שאני עושה היא כדלהלן : בוקר: קפה עם חלב ביניים : פרי צהריים : סלט ירקות טריים, ירקות מאודים, חזה עוף צלוי ללא שמן ( פעם בשבוע סלמון, פעם בשבועיים כבד עוף). מנחה : פרי ערב : גבינה 5%, קטניות (פול, או עדשים או שעועית) , ביצה, זיתים ירוקים, סלט ירקות. לילה: (בדיוק כמו ערב) לפעמים פרי נוסף. כפית אחת שמן זית ליום. לפי אתר נטוגרין הדייטה שלי מכילה : שומנים:כ- 30-40 גרם, פחמימות: כ- 100 גרם, חלבון: כ- 100 גרם. סידן 767, ויטמיןE 1 גרם, אבץ 7 גרם, מגנזיום 297 (כל יתר הויטמינים והמינרלים תקינים או בעודף מהצריכה המומלצת) חומצות שומן חיוניות: לינולאית: 3.4 גרם (24% מהצריכה המומלצת), ח. אלפה לינולאית : 1 גרם ( 64% מהצריכה המומלצת) בנוסף אני נוטל תוספי תזונה: תוסף אלספה , ויטמין E 400 מ"ג, סידן עם D, אבץ 0.5 כדור (אבצינק). סה"כ קלוריות 1100-1500 ליום. פעילות גופנית : חצי שעה הליכה בקצב רגיל, אימון כוח בבית כרבע-חצי שעה ביום. (ביתר היום עבודה משרדית מול מחשב.) השאלה שלי היא : האם העובדה שחומצת השומן לינולאית בדיטה שאני עושה היא נמוכה בהרבה פחות מהמומלץ יכולה להוות בעיה בריאותית, ואיך אפשר להשלים אותה בלי לחרוג מהקלוריות המוקצבות לדייטה.

ברכות להישג של הירידה במשקל. אכן היית בעודף משקל ניכר ואין ספק שהירידה הגדולה שיפרה את מצבך הבריאותי ובטוחה שגם את הרגשתך האישית. לפי שאלותיך ניכר שאתה אדם רציני חוקר ויורד לעומקם של דברים ופרטים. אינני רוצה לחוות דעה על תפריט שקיבלת ממקור אחר. אציין רק שלתזונה מאוזנת תפקיד חשוב בשמירת תהליכי בריאותיים תקינים בגוף. לכן בשלב זה הייתי מציעה לך לפנות לדיאטנית בקופה אליה אתה שייך לבדיקה ואיזון התפריט שלך והיא גם תוכל לחשב במדויק יותר על כמות החומצה הלינולאית

אני מחפשת טיפול לבני. מגיל 5 אנחנו מתרוצצים מרופא למטפל ומנסים דיאטות וטיפולים שונים, החל מתזונאית , דיקור וכד' הילד משתף פעולה כל נסיונותינו עלו בתוהו הילד משמין, ישן בישיבה, שינה טרופה, אפשר לתאר איך מצבו משפיע מבחינה לימודית וחברתית הלב בסדר. הכליות בסדר. הנשימה קשה, עכשיו הוא בטיפול של ביו-קר, הם אומרים שיש שיפור קל, אך אנחנו לא רואים שום הקלה ולא תוצאות, יש אפילו החמרהכי הילד לא ישן טוב הרופאים בקופת חולים שולחים רק לבדיקות אך אינם מציעים כל טיפול מה עושים, אנחנו לא ישנים בלילות מי יודע? איפה אפשר עוד לנסות? זה ממש הצלת נפשות מחכה לתשובה, גילה

אני אנסה לטלפן אליך מחר ונדבר כדי לנסות לסייע. להשתמע, גילה

אני גבר בגיל 60 שסובל מלחץ דם וטריגליצרידים שנים רבות מזה שלשה חודשים אני עושה דייטה בת כ 1200-1500 קלוריות שהיא בעיקרון מבוססת על ירקות גבינות ובשר רזה וביצים , ללא דגנים וכמעט ללא עמילן( נמנע מתפוחי אדמה אורז ומאפים וכ"ד). ומחשב את אבות המזון והויטמינים שאני צורך בעזרת אתרים באינטרנט. ירדתי 20 ק"ג במשקל ולחץ הדם ירד בצורה ניכרת , שומנים בדם כעת תקינים. הצריכה היומית של חומצות שומן שמראות התוכנות השונות בהם אני משתמש לחשב את אבות המזון בדיטה שלי מראות על חוסר בעיקר בחומצה לינולאית , למשל המנה היומית נעעה סביב 3 גרם חומצה לינולאית ו 1 גרם חומצה אלפה לינולאית. אני מתכוון להמשיך את הדייטה עוד מספר שבועות ואחר כך , כשאגיע למשקל המטרה כפי שמומלץ, לעלות ל כ 2000 -1800 קלוריות.אבל להמשיך באותם סוגי מזון. רציתי לדעת האם אני צפוי לבעיות בריאותיות בטווח הארוך בשל כך.

ההישגים והלימוד והטיפול העצמי שלך מעוררים הערכה. לגבי חששות - חסר מוחלט של חומצות שומן חיוניות לאורך זמן זה אכן מסוכן. אבל אצלך לא נראה שזה המצב. כשיש טריגליצרידים גבוהים כפי שהיו (וכנראה הסתדר) חשוב להקפיד על תוספת שומן אומגה 3, בעיקר DHA כדי להבטיח שבגוף נשמר איזון טוב, כדאי להפחית אומגה 6 צימחי (חריע, תירס, חמניות ודומיהם, וכם כל המזון התעשייתי העשיר בהם - מרגרינות, מאפים למיניהם, בורקס, מלאווח, ועוד) מומלץ לכלול שמן זית בתפריט כחלופה, וכן קנולה. כדי לוודא שאין לך חסר, רצוי לצרוך מידי פעם ביצים, עוף, גרעיני חמניה, צנוברים, אגוזי פקאן - כך תבטיח אספקה גם של חומצת לינולאית. חשוב לציין שחלק מהמקורות שלה גמו גבינות שמנות שחומצת השומן הזו עברה קוניוגציה (CLA) היא נחשבת טובה ובריאה גם למניעת תחלואה בממאירויות. אחרון חביב - אכן חשוב להעלות כמות הקלוריות לצריכה גבוהה יותר ממה שאכלת בדיאטה עצמה ולשמר ההישג עם פעילות גופנית.

26/10/2014 | 13:51 | מאת: גד

שלום רב, אני עובד בעבודת מוסך משבע בבקר עד שש בערב. כיום אני אוכל במהלך היום שתי פיתות עם חומוס וזה מספיק לי.. באופן כללי אני רזה, גובה 186 משקל 79. הבעיה היא הכרס... ועליה במשקל של בערך 5 קילו. איזה תחליף אני יכול לקחת למהלך היום במקום מה שאני אוכל היום?.. אין לי אפשרות לארגן לי ארוחה במקום, וארוחת צהרים כבדה מפריעה לי להמשך עבודה. אשמח לעצה

28/10/2014 | 20:33 | מאת:

לאחר התייעצות עם דיאטנית בשם רונית שהנה בעלת ניסיון רב בנושא (שאני מקווה תצטרף לפורום בקרוב) הינה הצעותיה: ארוחות המתאימות לסדר היום שלך חשובות כחלק משמירה על הרגלי אכילה נכונים לטווח ארוך ויפה שמצאת לעצמך את הסידור הנוח לך. הנך אוכל במשך יום העבודה שתי ארוחות משביעות אך גם עשירות בפחמימות דבר העשוי להחמיר את ההשמנה הביטנית. ניתן לחלק כל ארוחה כזו לשתי ארוחות קטנות, או לחילופין, הדרך העדיפה - להחליף את הפיתות הרגילות בפיתות מופחתות קלוריות העשויות מקמח מלא ועשירות יותר בסיבים תזונתיים, הנמצאות בכל חנות. פיתות אלה בתוספת ירקות יפחיתו את עומס הקלוריות והפחמימות בכל ארוחה, דבר שיאפשר ירידה מתונה במשקל. פעילות גופנית כדוגמת הליכה יכולה לשפר ולזרז את התהליך.

24/10/2014 | 11:42 | מאת: דן

איכן אני יכול לקנות שמן MCT בארץ והאם צריך מרשם רופא בשביל זה ?

26/10/2014 | 09:44 | מאת:

דן שלום! אתה לא מציין מהי מטרת השימוש בשמן MCT. ניתן להשיג מוצרים רפואיים עם מרשם רופא והזמנה מיוחדת דרך קופות החולים. ניתן כמובן לקנות שמן קוקוס העשיר באופן טבעי בחומצות שומן MCT, 55-70%. בברכה, נועה

23/10/2014 | 17:42 | מאת: אליעזר

ד.נ. האם אכילת בשר רזה (בקר/עוף/חזיר) 4 פעמים בשבוע - ע"י מבוגר רזה ופעיל, האוכל סלטים מגוונים מאוד כל בוקר וערב - תורמת או מזיקה לבריאות בסה"כ? בברכה, אליעזר

25/10/2014 | 20:17 | מאת:

כיום מקובל להאמין שפירמידת המזון הים תיכונית היא מההמלצות הטובות ביותר הקיימות לשימור ושיפור הבריאות. הדברים שציינת שאתה אוכל תואמים להמלצות שם, כמו גם היותך פעיל גופנית. תוכל למצוא חומר קריאה רב על הנושא ולבדוק את עצמך. בתיאבון ולבריאות.

25/10/2014 | 21:38 | מאת: אליעזר

ד.נ. לפי החומר שקראתי, פירמידת המזון הים תיכונית עיקרה (בין השאר) בצמצום במוצרי בשר - היא מוגדרת "דלה בבשר". האם 4 פעמים בשבוע בשר (בתזונתי) נחשבים "צמצום המוצרי בשר" ותזונה "דלת בשר"? אודה על הבהרתך. שבוע טוב. אליעזר

23/10/2014 | 10:13 | מאת: עדן

שלום רב, אמי סובלת כבר שנים מהשמנת יתר אך לאחרונה היא השמינה מאוד,גובהה הוא כ 1.64 ומשקלה יותר מ120 קילו. אני חוששת לחייה מאוד ולא משנה כמה אנו מנסים לדבר עימה היא לא משנה את התזונה שלה כלל. היא עובדת על מאוחר מאוד ואומרת שהיא חייבת ספורט בכדי לשמור על התזונה ולרדת במשקל.בגלל ששעות העבודה שלה הן מהבוקר עד הערב והיא לא הולכת לשנות אותן אני מנסה להפציר בה שלא צריך ספורט לפחות שרק תשמור על התזונה כי גם כך אפשר לרדת במשקל אך היא לא עושה דבר בנידון. עצות לגרום לה להתחיל בתהליך????.?

25/10/2014 | 20:10 | מאת:

שלום עדן, מענה לשאלה שלך אינו פשוט כשאין כלל מידע שיכול לסייע להבין מדוע אמך לאחרונה עלתה כל-כך במשקל. האם יש מישהו שיכול לתת לה תמיכה להצטרפות למסגרת שתסייע לה? אינני יודעת באיזה אשור בארץ היא גרה, אבל יש קבוצות ושיטות שמאוד מצליחות. לדעתי הגישה הנכונה ביותר מטפלת בגורמים לאכילה עצמה, ומנסה לסייע לבדוק ולשנות בכל פעם משהו אחד קטן בלי דיאטות קשות ותחושת "עונש". יש אנשים שירדו הרבה מאוד בשיטות הללו והשיגו שינוי לתמיד. כמובן אפשר גם ללכת לניתוחים שונים אם כבר יש בעיות כמו סוכרת וכד, ואפילו אם אין. רק צריך מוכנות נפשית גם לזה. אפשר לכתוב לי היכן בארץ אתם וננסה להמליץ על מקום טוב.

22/10/2014 | 11:49 | מאת: תומר

שלום. שמעתי שהרכב החלבון בחלב הו 80% קזאין ו-20% מי גבינה. האם זה נכון? האם אתם יכולים בבקשה לומר לי מהי תכולת החלבון בגבינה לבנה, קוטג' וגבינה צהובה?

26/10/2014 | 09:30 | מאת:

תומר שלום! לשאלתך הראשונה - אכן כן. שאלתך השניה לא ברורה - תכולת החלבון ל - 100 גר' מצויינת על תוית המזון של המוצרים השונים. בברכה, נועה

21/10/2014 | 12:03 | מאת: משה

האם כדאי/צריך לקחת ויטמין סי בדיאטה עשירה בברזל? (המוגלובין נמוך)

21/10/2014 | 14:59 | מאת:

משה שלום, אנסה לפשט את התשובה. המזון כמקור לויטמין C בדיאטה עשירת ברזל היא השילוב הטוב ביותר. כלומר תפריט עשיר בפירות וירקות יכול לסייע בספיגת הברזל ותיקון רמות בדם. לניגוד להשגת הויטמיןמהמזון, אם נוטלים תוסף ברזל, הרי נטילה שלו עם ויטמין C יכולה להיות גרועה לדופן המעי וליצור חומרים מזיקים. לגבי מקור הברזל - בתלות ברמת ההמוגלובין, יש להתייעץ עם רופא, כי ברמות מסויימות תיקון מהמזון לא אפשרי וחייבים תוסף. לא פחות חשוב - אם אתה שואל לגבי עצמך, אני ממליצה לברר מדוע ההמוגלובין נמוך. זאת מכיוון שאצל גברים (שאין להם איבוד דם במחזור החודשי) אנמיה יותר נדירה, וכדאי לברר מה האתיולוגיה (הגורם לאנמיה).

21/10/2014 | 11:44 | מאת: עדי

היי, אני מעוניינת להתחיל לשתות שייקים של ירקות ושילוב עם פירות, שייקים ירוקים ועוד. רציתי לשאול מספר שאלות: 1) אני מעוניינת לרכוש בלנדר מאוד יקר (ויטמיקס) ומכיוון שקראתי שעוצמות הלהבים שלו מאוד חזקות ומכיוון שמבטיחים שייק חלק וקטיפתי (לא ניסיתי אז אני לא יודעת עדיין עד כמה זה נכון) האם עוצמת הריסוק עלולה לפגוע בסיבים התזונתיים? 2) האם ניתן להכין שייק בערב, לאטום את כלי האיחסון לשים במקרר למשך הלילה ולשתות בבוקר? האם הויטמינים והמינרלים ייפגעו? (ויטמין C בטוח ייפגע, אבל מה עם כל השאר? נוגדי החימצון למיניהם ועוד?) 3) התזונה שלי מאוד לקויה, ואני פיזית לא מסוגלת לאכול הרבה ירקות בארוחה, האם שייקים כאלה יכולים להועיל למישהי כמוני שלא אוכלת ירקות כמעט בכלל? (חשוב לציין שאני בדרך כלל בריאה, בת 29 לא בהריון, עם ערכים מעט גבוהים של THS בחלק הגבוה של הסקאלה בבדיקות דם). תודה, עדי.

21/10/2014 | 14:53 | מאת:

עדי שלום, 1. שייק אמור להשאיר את הסיבים בתוך המשקה, בניגוד למיץ ששם הסיבים הולכים לאיבוד. 2. לגבי הכנה מראש, בדיוק כפי שסברת, סביר שנוגדי חמצון יפגעו, היות והריסוק מגביר חשיפה לאויר ולחמצן. עדיף להכין ולשתות מייד. מניחה שעם הזמן והרוטינה זה קל. בדיוק כמו שמישהו מכין בבית קפה במכונה ביתית. 3. ל ציינת מה הסיבה שיש קושי באכילת ירקות ופירות. אז בהתייחסות לעובדה עצמה ללא הבנת הרקע, עדיף תמיד לאכול ירקות מאשר לא לאכול כלל. ואם הפתרון מבחינתך הוא השייקים, אז זה פתרון טוב. הרפואה המונעת מדברת על 5 ירקות מצבעים שונים ליום כהמלצה הבסיסית לשימור הבריאות. לא שאלת, אבל חשוב לי לציין לגבי TSH ורמתו הגבולית - במידה ותיכנסי להריון, חשוב מאוד מאוד להיות במעקב אנדוקרינולוגי, כי חסר הורמוני בלוטת התריס במחצית ההריון הראשונה (עד שלעובר יש יצור עצמי) עלולה לסכן את העובר. שיהיה בתיאבון ולבריאות :-)

21/10/2014 | 15:16 | מאת: עדי

תודה רבה :)

19/10/2014 | 09:14 | מאת: שיר

האם הערך הגליקמי של פרכיות מאורז מלא דומה לערך גליקמי של אורז מלא?

האינדקס הגליקמי של פריכיות אורז (סביב 90) גבוה משל אורז מלא עצמו (66-70). אבל חשוב לדעת כי האידקס הגליקמי אינו הערךהיחיד שיש להתייחס אליו. הרכב הארוחה (איזה מזונות נוספים יש בארוחה, תכולת החלבון והשומן בארוחה) כולם משפיעים על מצב הגלוקוז בדם אחרי הארוחה ביחד, ולא רק בערכים של הפריטים הבודדים. לכן פריכית אורז עם גבינה למשל, תשפיע אחרת מפריכית אורז ללא גבינה. זאת ועוד - מחקר מעניין ביותר המקתיים בימים אלו במכון וייצמן בניהולם של ד"ר ערן סגל וד"ר ערן אלינב מראה כי גם לאוכלוסיית חיידקי המעי (שספציפית לכל אדם), יש השפעה על ערכי הגלוקוז בדם לאחר האוכל. כך שבפועל, היכולת לשמור על ערכי גלוקוז תקינים היא מורכבת וספציפית לכל אדם לעצמו. הכי נכון לסכם ולומר כי שווה לבצע חקר בשיטת ניסוי וטעיה, כאשר מי שסוכרתי יכול למדוד אחרי ארוחות את רמות הסוכר בדם ולראות מה קורה, ומזה ללמוד לגבי עצמו מה הכי טוב ונכון לו.

אם אני מקציבה לעצמי, נגיד 1500 קלוריות. מה עדיף, לאכול 1500 או לאכול 2000 ולהוריד בפעילות גופנית 500. לפעמים מרגיש לי שגם אם אני אוריד במצב הזה 700 קלוריות אולי עדיף 1500 בלי ספורט.

לספורט יש יתרונות בריאותיים רבים שאין כמעט לשום גורם אחר מניעתי. זאת כמובן במידה והוא מבוצע נכון, במידה וללא הגזמה. לכן אם את שואלת אותי, עדיף לאכול בריא וטוב ובמקביל לעסוק בספורט מהנה במידה סבירה. יתרון נוסף בגישה השניה שאפשר לאכול מגוון ולהגיע לאספקה טובה של מינרלים וויטמינים שלעיתים חסרים בתזונה מוגבלת בקלוריות.

14/10/2014 | 21:53 | מאת: חיה

שלום מה ידוע לך על תה פואר? 1- האם בריא או לא 2-האם עוזר למערכת העיכול ואם כן אז האם ממכר? מפתחים תלות? 3- האם מכיל קופאין? 4- כמה מותר לצרוך ביום? 5- האם יכול להיות תחליף בריא לנס קפה? ובכלל- האם מומלץ לשתות אותו? האם הוא בריא? תודה

19/10/2014 | 18:55 | מאת:

מבדיקה שלי תה פואר שייך לסוגי התה הירוק. ככזה הוא מכיל קפאין ויכול להיות תחליף לקפה. לתה ירוק בכלל (ואני מאמינה גם סוג זה) מחקרים מייחסים לו סגולות בריאותיות רבות למניעת מחלות כרוניות ובין הדברים שנחקרו היו שמירה על בריאות העצם, מניעת סוכרת, סיוע בשמירה על משקל גוף תקין, עור צעיר, בריאות השן ועוד. דווקא בנוגע למערכת העיכול אינני מכירה השפעה של תה ירוק וגם לא ידוע לי על סכנות התמכרות כלשהן.

20/10/2014 | 05:41 | מאת:

בהמשך לשאלתך חיה, מצאתי מידע מחקרי שתה ירוק פועל בדומה לפרה-ביוטיקה, כלומר יוצר תנאים מועדפים במעי לזני חיידקים פרוביוטים, בעיקר מגביר נוכחות זני ביפידובקטריום. יש הסוברים שבכך מסייע גם בעקיפין לשמירת משקל גוף תקין. חשוב לציין שכדי שיהיה אפקטיבי צריך לחלוט את התה כארבע דקות לפחות ולשתות כמה וכמה כוסות ליום. כל זה ממחקר לגבי תה ירוק ברמה הכללית, לא ספציפית לתה פואר

14/10/2014 | 01:41 | מאת: אלמוג

שלום אני חולה קרוהן כבר שלוש שנים אני בן 21 וכרגע נמצא במצב של התלקחות במחלה כל מה שאני אוכל עושה כאבי בטן מטורפים קראתי קצת באינטרנט על האלי טרק ורציתי לדעת האם מומלץ לקחת את זה כמה ימים או כמה זמן שצריך על מנת שהמחלה תרגע קצת? והאם אני צריך להתייעץ עם הרופא שלי או שזה בטוח לכולם תודה מראש

19/10/2014 | 10:03 | מאת:

האליטרק הואנ תכשיר שהחלבון בו מפורק (לא שלם). השימוש בו למצבך פחות מקובל. מומלץ יותר לפנות לרופא המטפל (גסטרואנטרולוג או רופא המשפחה) ולקבל מרשם למודולן שמיועד למצב שלך. אם אתה במכבי והמודולן יהיה לשימוש בלעדי לתקופת ההתלקחות תוכל לקבל במחיר מוזל מהקופה. רצוי לקחת את התכשיר בלעדי לשמונה שבועות כדי להחזיר למצב רמיסיה. אם אתב משתמש חלקי, תצטרך לשלם את העלות בקופה לפי הדרישה, אבל המחקרים מראים שזה מועיל וכדאי גם חלקי. ממליצה להתייעץ גם עם דיאטנית בקופה אם יש לך. בהצלחה

13/10/2014 | 11:05 | מאת: לקטוזאית

היי לאחרונה הועלה חשד בקרב רופאי לאי סבילות ללקטוז. בשלב זה\מסיבות שונות,נמנעים מלבצע בדיקה,ובינתיים אני מנמנעת באופן כללי ממוצרי חלב (נשארתי עם קוטג' וגבינה צהובה,כפעם בשבוע מתפנקת עם גלידה ) יש לי מספר שאלות: 1.אי סבילות ללקטוז(לפני האבחון,קרי כשממשיכים לצרוך מוצרי חלב כרגיל) עלולה לגרום לאיבוד משקל ? אני לא מדברת על מצב של שלשולים נוראיים וכרונים... 2.רמת האי סבילות עשויה להשתנות? ייתכן שמוצר מסוים בכמות מסוימת יגרור יום אחד תופעות לוואי ויום אחר לא (או פחות תופעות ללוואי)? 3.האם ייתכן ואקבל חזרה את היכולת לעכל לקטוז? או שזה רק מחמיר? שמעת תשובות לכאן ולכאן... 4.החלב גורר תחושת אי נעימות ונפיחות בבטן,הבנתי שגם שלשולים לפעמים (קרה מספר פעמים),ייתכן שתופיע דווקא עצירות? 5.אשמח לדעת מה היא תכולת הלקטוז באבקת חלב,חלבון מי גבינה,מי גבינה ,ושמן חלב. מה יותר קל לעכל? סליחה על החפירה...מקווה שתוכלו לעזור לי...

שלום לך! ראשית התנצלותי על העיכוב בתשובה. אבחנה של אי סבילות ללקטוז מתבצעת בד"כ ע"י קליניקה - קיומם של תסמינים אופיניים (כאבי בטן, גזים, שלשול) והעלמם לאחר הפחתה עד המנעות מלקטוז. לשאלותייך: 1. איבוד משקל קשור בד"כ בשלשולים מרובים. 2. רמת האי סבילות קשורה ברמת האנזים (לקטאז) הפעיל במעי. זו לא מתמטיקה... בהחלט יכולים להיות הבדלים מסויימים. 3. רמת האנזים הפעיל יכולה להשתקם אך זה תלוי בסיבה שבשלה הוא נפגע. אם זו בעיה גנטית - לא יהיה שיקום. אם זו בעיה משנית לטיפול אנטיביוטי או מחלת מעיים כל שהיא, אז בהחלט יכול להיות שיקום של כמות האנזים הפעיל במעי. 4. לא ידוע לי על עצירות. זה נראה לי תלוי יותר בהרגלים אחרים. 5. חלבון מי גבינה, שמן חלב (?) הם מרכיבי תזונה מהחלב שאינם מכילים את הפחמימה לקטוז (למעט שיירים זניחים). ניתן להשתמש בהם ללא חשש. לא הבנתי בדיוק למה את מתכוונת באבקת חלב אבל יש להניח שכמות רבה יחסית. בברכה נועה

12/10/2014 | 17:46 | מאת: יהודה

שלום רב, האם ממתיק הסטיבייה מאושר ע"י ה- FDA לצריכה ללא הגבלה, או שחלה הגבלה על הכמות שניתן לצרוך ממנו - בדומה לממתיקים כגון אספרטיים וסכרין?

13/10/2014 | 21:20 | מאת:

בשלב זה אין כלל אישור לסטיביה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי. FDA עדיין לא משוכנע שהסטיביה בטוחה ונטולת תופעות לוואי. ככל שזכור לי מאושר ביפן כרגע.

12/10/2014 | 09:14 | מאת: מישהו

אני כבר הולך הרבה מאוד זמן לפי תזונה מסוימת שבעקבותה גם רזיתי וזאת הייתה הכוונה כי הייתי צריך. לדוגמא: בבוקר אני אוכל שתי פרוסות לחם מלא,בצהוריים זה או אורז או סוג אחר של פחמימה עם תוספת נוספת וגם בנוסף ירקות. יש לציין שבין לבין אני אוכל פירות ומקפיד לשתות הרבה מיים. בערב אני אוכל סלט ירקות או ירקות מבושלים בדרך כלשהיא בתוספת או ביצה או שחביתה וקצת גבינה ובלי לחם. הגעתי למשקל תקין ואני רוצה להפסיק את תהליך ההרזיה ולשמור כמובן על משקל תקין . האם אני צריך להעלות את כמו פרוסות הלחם? אם כן כמה? ומה אפשר לשנות? והאם זה יכול להיות הגורם לעצירות?? תודה

13/10/2014 | 11:03 | מאת:

שלום רב, כדאי לגשת לשוחח עם דיאטנית (באיזו קופה אתה והיכן מתגורר לא ידוע לי לכן לא יכולה להמליץ על מישהו). מי שיפגש אתך יראה כמה ירדת, באיזה קצב, מה גובך ומשקלך כעת ויתאים תפריט לשימור ההישגים. חשוב במיוחד לבדוק אחוזי שומן בגוף שלא יהיו נמוכים מידי, זה עלול לפגוע בתיפקודים חשובים מאוד. היא תבדוק גם את סוגי ותכולת השומן בתפריט. לגבי העצירות, יש לכאורה מספיק סיבים בתפריט, אבל כדאי לבדוק אם אתה שותה מספיק (האם יש שתן בהיר וצלול?), האם אתה פעיל מספיק גופנית - היות והפעילות גם טובה להסדרת פעילות מעיים וגם לשימור משקל בריא בצורה הכי נכונה כחלק מסגנון חיים בריא. בהצלחה.

שלום רב, ראשית, לדנה: סוף זה תמיד התחלה, של משהו אחר. טוב יותר, רע יותר, אין לדעת מה יותר. בהצלחה לך בתפקיד החדש. עכשיו לשאלתי: האם ניקיון הבית נחשב לאיזושהי פעילות, כפי שטוענת מדריכת השיקום שלי? הרי אני לא חוטבת את העצים, וגם המים מזה שנים כבר מגיעים עד הברז. האמת? אני עולה על סולם אבל לא כל כך בקצב בשביל זה יהיה פעילות אירובית וגם שומרת על בית נקי. בתודה מראש, עדי

עדי שלום, כל פעילות היא תמיד יותר משום פעילות ויש לה ערך מצטבר. אני אבל סבורה שטוב יותר שתפני את השאלה שלך לפורום העוסק בפיזיותרפיה, פעילות גופנית (במיוחד שאת מציינת מדריכת שיקום ואולי יש איזו בעיה פיזית) הרבה בריאות.

10/10/2014 | 20:06 | מאת: חנית

שלום אני בת 30 ואוכלת בכל יום כבר תקופה ארוכה גם זרעי פשתן וגם זרעי ציה. את הציה אני לועסת ובולעת וכנל לגבי הפשתן אלא שאת הפשתן אני לועסת טוב טוב לפני שאני בולעת כי ידוע לי שכדי להפיק את המיטב מהפשתן י שלטחון אותם אז אני טוחנת בשניים. השאלה שלי היא- האם יכול להיות שהפשתן או הציה גורמים לי לנפיחת בבטן? אם למשל בשעה 13:00 הבטן שלי היתה שטוחה ובשעה זו אכלתי את הזרעים משני הסוגים ולאחר מכן לא אכלתי כלום אז בשעה 16 בערך הבטן שלי נעשית מעט נפוחה למרות שלא אכלתי כלום מאז הזרעים. הייתכן שיש קשר? אגב- הכמות זרעים שאני אוכלת הם כ- 3כפות זרעי ציה וכ- 60 גרם זרעי פשתן- הכל בבת אחת. אולי זה נשמע מזר שאני אוכלת ככה אבל זה טעים לי :) תודהמראש

13/10/2014 | 10:52 | מאת:

חנית שלום, יתכן והנפיחות נובעת מהסיבים התזונתיים שאינם מתעכלים בזרעים שנטלת ויוצרים חומרים לחיידקים במעי לפירוק. לכן אם את נוטלת אותם כמקור לסיבים אולי תצמצמי כמות, או תמצאי עוד פתרונות חלופיים. אם את נוטלת אותם כמקור לחומצות שומן אומגה 3 כדאי לדעת שהם צריכים עוד לעבור תהליכים רבים בגוף עד שיגיעו לחומר הפעיל והיעיל ויש השפעות משבשות רבות בדרך, אז גם פה חלופות ממקור כמו דגים (אם אינך צמחונית) עדיפים.

08/10/2014 | 23:34 | מאת: איה

שלום, לאבא שלי יש מחלת כליות כרונית CKD. אבא שלי צריך לקחת ויטמין B12 . אלה טבליות ששמים אותן מתחת ללשון 1000 מק"ג. האם צריך לקחת לפני/אחרי האוכל? או על קיבה ריקה בבוקר? אחרי אוכל חלבי או בשרי ? רחוק מזמן לקיחת סידן(קרבונט)+ D וויטמין D או שאין קשר? כמה פעמים בשבוע צריך לקחת את הויטמין? אם זה לא הפורום המתאים תוכלי להעביר אותי לפורום רלבנטי. תודה להתייחסותך!

13/10/2014 | 10:46 | מאת:

מתן הויטמין תת לשוני מאפשר ספיגה ישירה שלו לזרם הדם שהיא מהירה ויעילה ואינה מעורבת בזמן ארוחה, או סוג מזון נאכל. זה היתרון הגדול של הכדורים התת לשוניים. לגבי תדירות - מי שהמליץ ליטול אותם מן הסתם יודע מה ערכי בדיקות הדם וכמה הוא רצה שאביך יטול, כדאי לברר מולו. לגבי סידן וויטמין D, בגלל הנ"ל לכאורה אין קשר, אבל היות ואביך עם בעיית כליה, כל שאלה שיש לך ראוי להעלות אצל הנפרולוג המטפל. הרבה בריאות, גילה.

08/10/2014 | 13:57 | מאת: ע

שלום, כשאומרים באנגלית black seeds, האם הכוונה היא לקצח או למשהו אחר? תודה וחג שמח.

11/10/2014 | 19:30 | מאת:

ככל הנראה זהו אכן אחד הזנים של קצח nigella sativa

כמה ימים אפשר לשמור תערובת ירקות טחונים לתינוק כך שישמרו בו הויטמינים והמינרלים? אותה שאלה לגבי פירות אני רוצה להכין מראש לקראת החג. 2) האם ירקות מבושלים בשונה מטחונים, אפשר להחזיק יותר זמן ולטחון זמן קצר לפני שנותנים לתינוק?

ענבל שלום! מצטערת שהתעכבנו עם התשובה. אולי יהיה רלוונטי לחג שני... צריך להבין שחיתוך וריסוק של ירקות ופירות, חושף יותר שטח פנים של הירק/פרי לאויר ולכן מגביר החמצון שיכול לפגוע ולהפחית זמינות הויטמינים. גם בישול יכול לפגוע חלקית בויטמינים. מינרלים אינם נהרסים, אך בבישול הם יכולים לצאת למי הבישול. אם שומרים מים אלה (למשל במרק), לא מאבדים אותם. לגבי תינוקות, בוודאי הצעירים שבהם, המקור האמין לויטמינים ומינרלים ממשיך להיות חלב אם/תמ"ל. המטרה בהאכלה של ירקות ופירות בגיל הזה אינה אספקת ויטמינים ומינרלים. המטרה היא חשיפה למזונות חדשים, טעמים, מרקמים. יצירת הרגל ומגוון מזונות שישמשו כמקור לויטמינים ומינרלים בגיל בוגר יותר, בו אוכלים ירקות ופירות במצב טבעי יותר ופחות מטופל. לגבי שמירת מזון שטרחת והכנת - תלוי בגיל הילד. אם זה 4-7 ח' ומדובר בטעימות בנפחים קטנים ביותר, אני ממליצה להקפיא במגש קוביות קרח וכך ניתן להפשיר קוביה אחת כל פעם. בגילאים 8-12 ח', כשמדובר על נפח אכילה גדול יותר, אפשר לשמור 2-3 ימים במקרר. כמובן שגם כאן ניתן להקפיא (רצוי לפי גודל מנה). בברכה, נועה

06/10/2014 | 23:26 | מאת: נעם

היי, אני סובל מעצירונת כרונית כבר שנתיים ומה לא ניסיתי. נתקלתי עכשיו במוצר שציינתי (משקה אלוורה של forever). האם הוא מוכר לכם? בינתיים זה עוזר- לא מאה אחוז אבל יותר טוב מכל דבר אחר שניסיתי. הם (חברת forever) טוענים שיש להם פטנט שבו שהמיץ מורכב רק מהג'ל הפנימי של הצמח,ולא מהקליפה שבה יש את רוב הממכרים (לפי הבנתי). רציתי לדעת האם מוצר זה ספציפית ממכר- זו השאלה העיקרית!! או שאפשר לשתות כמות הגיונית - נגיד 20cc ביום בלי חשש? כל השאר לא עוזר (וניסיתי הכל הכל הכל כולל בדיקות רפואיות ומזונות שונים). אשמח לתשובה מפורטת. זה נורא חשוב לי. תודה רבה.

11/10/2014 | 19:20 | מאת:

ישנן עבודות מחקריות על השפעתה הטובה של אלוורה במגוון תחומים. לא מצאתי בנוגע לעצירות וגם לא הצלחתי לאתר את התכשיר המסויים שאתה מציין שאתה משתמש בו. אם זה עוזר לך, לא ניתן להתווכח עם כך, ואני שמחה שזה מועיל. מעבר לכך, היות ואין לי מידע, לא אוכל לחוות דעה.

06/10/2014 | 22:29 | מאת: אבר

בבדיקות דם שערכתי התגלה לי ערך גבוה של פריטין -376- בעבר הפריטין היה תקין. ויטמים D נמוך 50 . שאר הפרמטרים תקינים . האם כדאי לנקוט בתזונה מיוחדת שיכולה להפחית את רמת הפריטין?

בניגוד לפריטין נמוך שיכול לרמז על בעיה שיש לה פתרון תזונתי, פריטין גבוה הינו עניין לבירור עם רופא משפחה או רופא מומחה ואין מעורבות תזונתית. לגבי ויטמין D - אם הבדיקה היא בננומול לליטר, כלומר ערך של 20 ננוגרם למ"ל, זהו ערך גבולי שאפשר לקבלו כתקין. רצוי לראות את התמונה הכוללת. אם לאחר בירור עם רופא תהיינה עוד שאלות, נשמח לנסות לסייע.

04/10/2014 | 16:11 | מאת: m

שלום רב, ראשית כל גמור חתימה טובה ושנה טובה :) יש לי שאל ואשמח לתשובה שלך אני טסה לאחי לארהב וזו טיסה מאוד ארוכה וקשה. מהנסיון שלי בפעם שעברה בשל הטיסה והפרשי השעות סבלתי כל התקופה אצלו וגם ימים לאחר מכן כשחזרתי לארץ מאי יציאות סדירות. כלומר הטיסה והפרשי השעות שיבשו לי את זמני היציאות ולכן ימים לא מעטים סבלתי מכבדות ובטן נפוחה וכל מה שמתלוה לזה. יש לציין שכיום יש לי יציאות סדירות כל בוקר (תודה לאל) אבל אני חוששת שמא שוב כשאטוס אליו הכל ישתבש ויקח זמן עד שהיציאות יחזרו לסדרן. האם יש לך עצה בשבילי מה לאכול לפני/בזמן /ואחרי השהיה אצלו כך שלא אסבול מהעצירות הזמנית הזאת כשאחזור לארץ וגם במהלך השהות אצלו שאתרוקן כמו שצריך כל יום כמו שקורה לי כיום. אני כל כך חוששת מזה עד כדי כך שרק בשל זה אני חושבת פעמיים אם לטוס אליו או לא. האם יש איזה צמח/מזון/משהו טבעי שעלי לקחת? אציין שחשוב לי שזה יהיה טבעי, עדיף מאכל/צמח וכד.. רק לא תרופות תודה רבה מחכה לתשובתך

06/10/2014 | 14:20 | מאת:

התופעה מוכרת. אי הנחות של שימוש בשירותים בטיסה, היציאה מהשגרה מבחינת שעות וכן היובש במטוס - תורמים כולם לעצירות. כדאי להקפיד על שתיה מספקת - גורם חשוב מאוד למניעת עצירות, מומלץ גם להסתובב בזמן הטיסה 0אפילו שזה מפריע לצוות זה בריא גם לזרימת הדם). עם הגעתך לאחיך, שזיפים מיובשים מושרים במים, עגבניה מגורדת עם שמן זית ומלח - אמורים להועיל מאוד. אם יש בחו"ל תכשיר דמוי אקטיביה, תנסי גם. חופשה נעימה.