האם הקפאה של שייק ירקות פוגע בערכים התזונתיים שלו?
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
היי אני מנסה לעמוד במכסה יומית מסויימת של ירקות, ביניהם גם ירקות מצליבים. המטרה היא מעבר למעלות הרבות שיש בירקות היא גם האפקט האנטי סרטני שיש האומרים שיש לירקות (בעיקר למצליבים) הדרך היחידה שאני מצליחה לעמוד במכסה היומית שלי היא ע"י שייק ירוק. פעם בכמה ימים אני מכניסה במיקסר ירקות כמו: חסה ערבית, כרוב לבן, כרוב אדום, עלי תרד טריים, עלי רוקט, גוג'י בר, אוכמניות מיובשות ועוד וגם פירות כמו בננה, תפוח, תמר בשביל המתיקות, מוסיפה חלב ומקפיאה את השייק בפריזר. אני מוציאה את השייק מהפריזר ונותנת לו להפשיר לפני שאני שותה אותו וזה מאוד טעים לי. השאלה היא: האם התהליך הזה של הקפאה, עמידה יום או יומיים בפריזר ואז הפשרה יכולים לפגום בערכים התזונתיים של השייק ובעיקר (הכי חשוב לי) באפקט האנטי סרטני שיש לירקות המצליבים ? תודה
אורנית שלום, מחקרים אשר נועדו לבדוק את שאלתך, בוצעו בעיקר על מוצרים כמו ברוקולי מוקפא. העניין הוא שהמוצרים הללו עוברים לרוב איזה הליך קצר של בישול טרם ההקפאה שככל הנראה הוא גורם הנזק העיקרי שאינו קיים בהכנת שייקים, ולכן קשה להסיק מהם למקרה זה. יש מחקרים הטוענים שהשפעת ההקפאה וההפשרה על הרס ממברנות התא אולי אף מעלה זמינות ביולוגית של חומרים תוך תאיים פעילים. אז בהעדר מחקר ספציפי שבדק את הסוגיה, אין לי תשובה מוסמכת, אבל לדעתי אפשר להניח שהשימוש לאחר הקפאה עדיין יעיל. נקודה שחשוב לציין, וכתבתי עליה בעבר, היא שהיעילות של החומרים הללו בגוף בכל מקרה נקבעת על-פי גנטיקה אישית (והמחקר כיום אף מרחיב למעורבות של חיידקי מעי שגם הם ספציפיים לכל אדם). אבל גם בהתחשב בכל המגבלות הללו - סביר להניח שקיים יתרון לצריכת חומרים מירקות ופירות בכל מצב, אפילו תהיה זמינותם מופחתת, מאשר העדר צריכתם לגמרי. לכן אני בעד השייקים שלך כפתרון לצריכת ירקות ופירות. וללא קשר לכל ההשפעות שעלו פה לדיון, היות וקידום בריאות היא המטרה, מומלץ לדעתי להקפיד על מקור אורגני ולא מרוסס לכל המוצרים הנכנסים לשייק.