תוצאות בדיקות דם (חשד לפוליציטמיה)

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

15/06/2018 | 06:26 | מאת: יוסי

שלום דוקטור, ב6.4 ניגשתי למיון בבית חולים אנגלי שם קבעו לי אבחנה של פוליציטמיה משנית ובצעו הקזה, מדדים היו הומגלובין 17.9, המטוקריט 53, ספירת תאי דם אדומים 5.82, טסיות 218 (גבול תחתון 150 גבול עליון 450) כל השאר הבדיקות יצאו תקינות. ב10.4 ניגשתי לבית חולים, לקחו שם בדיקות וגילו גזים תקינים בדם טסיות תקינות , ללא טחול מוגדל אלקטרוליטים תקינים בבדיקת שתן, הומגלובין 17.7 המטוקריט 50 ותאי דם 5.50. יומיים לאחר מכן ביצעתי עוד בדיקת דם בקופת חולים הערכים היו הומגלובין 16, המטוקריט 46.8 תאי דם 5.16. בכל הבדיקות טסיות תקינות לוקציטים תקינים, ב 12.5 ביצעתי בדיקת דם נוספת לצורך מעקב, בשלב זה חזרו לי תוצאות המטוקריט 47.8 המגלובין 16.3 תאי דם אדומים 5.26, באותו הזמן 2 תשובות חזרו , חשד למוטציה בjak2 , אריטרופואטין בגבול הנמוך של התקין 4.5 (ערכי מעבדה 29 - 4), בעקבות קבלת תוצאות אלו בפלאפון וללא שום ידע רפואי פניתי אישית להמטולוגית בשם חנה רוזנבאום, היא לא הבינה את התוצאה של הjak2 והסיכום שלה מהבדיקות: "לפי הממצאים הקליניים והמעבדתיים אין אריטרוציטוזיס מספר הלויקוציטים והטסיות תקין ויטמין תקין." השבוע ביצעתי בדיקת דם נוספת ב13.6, המטוקריט 45.8 , הומגלובין 15.8 תאי דם אדומים 5.06 ( קו תחתון 4.5 קו עליון 5.50) לימפוציטים 38.2% לימפוציטים 3.29#. ביצעתי גם בדיקת ldh , התוצאה שחזרה תקינה 268 (ערך נמוך 233 ערך גבוה 440) חשוב לציין שלבדיקה הראשונה שעשו לי בבית חולים אנגלי ניגשתי עם שלשולים , סחרחורות וחולשה שהתחילו באופן פתאום (בזמן ישיבה ממושכת בשמש). לשלילת פוליציטמיה משנית נשלחתי לבדיקות אצל רופא מומחה לריאות דר יגלא , הבדיקות חזרו תקינות. חשד עלה לפוליציטמיה משנית בגלל עישון 6 שנים 2 קופסאות ליום , הבדיקה של הריאות נעשתה חודש אחרי הפסקת עישון. בנוסף להכל ברזל תקין b12 תקין חומצה פולית נמוכה מעט 5.3 שקו תחתון הינו 5.4, שאר הבדיקות mchc mcv וכו יצאו תקינות בכל הבדיקות דם שנעשו . בנוסף נפגשתי עם המטולוג בשם נעם בנימיני, שגם הוא לא הבין ככ את התוצאה של ה jak2 , ביצעתי בדיקה חוזרת שוב בקופת חולים (לא הסכימו לשלוח למעבדה אחרת) ומחכה כעת לתשובה שוב. אשמח לשמוע חוות דעת נוספת שלך על כל התוצאות שחזרו , תודה מראש.

פוליצטמיה יכולה להיות משנית, למשל משני לעישון או ראשונית- פולצמיה וורה. חשוב להבחין בניהם כי פולצימיה ראשונית דורשת טיפול למניעת קרישי דם. הבדיקה החשובה לאבחנה של פולצמיה וורה היא מוטציה בJAK2 שחיובית ברב המקרים של פולצמיה וורה. במידה והתשובה במקרה שלך היתה לא ברורה הגיוני היה לחזור על הבדיקה ולכן כדאי לחכות לתשובה. במידה ותהיה שלילית סבירטת גבוהה שמדובר במצב משני לעישון. בכל מקרה כדאי להשלים יעות המטולוגי מסודר.

מנהל פורום המטולוגיה