הצטברות שומן אצל נערים

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

10/07/2019 | 19:28 | מאת: מני

שלום רב, בתאריך 04/07 שאלתי אותך שאלה - ״האם זה נכון שבמידה ונערים צעירים (רזים) עולים במסת השומן (משמינים), אז תאי השומן מתחלקים ומספרם עולה, וכשהנערים מסיימים את גיל ההתבגרות כאשר העודף המשקלי נשאר אצלהם, אז מספר התאי שומן העודפים נשאר כמו שהוא, ואז אם הם רוצים לרדת במשקל אז תאי השומן פשוט משנים את נפחם אך המספר שלהם לא יורד? מקווה שהבנת אותי. תודה ————————————————— בהמשך לשאלתי, אתם רשמת לי שכאשר יורדים במשקל אז תאי השומן רק מורידים בנפחם וכמעט ולא מתים. האם מנגנון ירידה במשקל מסוג זה קורה גם למבוגרים וגם למתבגרים אשר מורידים במשקל? כיוון שאם עלייה במסת השומן מסוג היפרפלזיה (חלוקת תאים) מתרחשת עד סיום ההתבגרות, אז מקובל להבין שאם מורדים במשקל בתקופה זו קורה ההפך - מוות תאי השומן כאשר מתבגרים יורדים במשקל. חשוב לי לדעת מכיוון שאני נער בן 17, היה לי אפיזודה דיכאונית לפני שנה ובגללה היה לי אכילה רגשית והעליתי 20 קילו במשקל, ואני רוצה לרדת בחזרה, אז סתם אני רוצה לדעת מתוך התעניינות. שמעתי שכאשר מספר תאי השומן גדול יותר כאשר אנחנו מבוגרים אז יש יותר סיכוי לצאת מבוגר שמן. תודה רבה!

שלום מני, קשה מאוד להעריך מה קורה ברמת הפרט. מדובר על מחקרים רבים בבע"ח וגם בבני אדם, אבל קשה מאוד להעריך מה יהיה השינוי אצלך בעקבות השנה בה עלית. קרוב לוודאי שזה שונה מהותית לעומת נערים שמילדותם סבלו מהשמנה ורק אח"כ רזו. יש לקחת בחשבון שינויים הורמונליים בגיל זה שגם יכולים להפשיע, לכן אין לי תשובה מוחלטת בנושא. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר