סוכר פחמימות דנה ווינר

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

27/12/2017 | 00:34 | מאת: מאור

דנה שלום. אני פונה אלייך בתור סמכות בכירה בכל הנוגע לנושא התזונה. אני בן 18, ובשנה האחרונה התחלתי לחקור אודות נושא הסוכר. הכל התחיל מספר שקראתי בשם שנה ללא סוכר, בו סופר על משפחה שהחליטה לא לאכול סוכר מוסף במשך שנה. בעקבות הקריאה ופרסומים שונים הייתי רוצה לשאול אותך מספר שאלות שלא קיבלתי עליהן מענה ברור. ראשית ארצה לספר לך על המידע שניתן בספר. בעיקרון, הספר מתבסס על מסקנות שהובאו מדבריו של דר רוברט לוסטיג, אינדוקרינולוג ילדים אמריקאי. רוברט טוען שמה שמסוכן ורעיל לגוף הוא הפרוקטוז. הוא מסביר שבסוכר לבן ודומיו יש יחס מסוים בין כמות הגלוקוז (שלדבריו הוא המרכיב החשוב לגוף ואינו מזיק) ובין כמות הפרוקטוז (הרעל). בניסוי שעשו נמנעו מסוכר לבן, דבש, מולסה, אגבה וכל סוג אחר של סוכר שכאמור מכיל פרוקטוז. דבר נוסף שהוצג הוא שכולסטרול LDL מורכב משני סוגים גדול וקטן. בעוד ששומן שאני אוכלים מעלה את הגדול שלדבריו אינו מזיק, הסוכר מעלה את הקטן שהוא הגורם לשומן בעורקים. בבדיקת דם בודקים את שניהם ולא בנפרד. להלן שאלותיי: מבחינת הסוכר - בספר לא דובר על צמצום פחמימות אלא על סוכר מוסף בלבד. לאחרונה עולים פרסומים לפיהם יש לצמצם גם את כמות הפחמימות. קודם כל אני מוצא הוראות אלה שטחיות מאוד שכן ישנן פחמימות פשוטות, מורכבות או מלאות ואין הבחנה ביניהם. רציתי לדעת – 1 - האם נכון שגלוקוז לא מזיק ופרוקטוז כן? 2 - למה מתרגמים פחמימות לסוכר? 3 - האם פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז? אני מדבר על פחמימות שאינן סוכר לבן ודומיו. אני מדבר על לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל וכו. בהגדרה פחמימה מתורגמת לסוכר אבל זה מטעה. 4 - מדוע ממליצים על צמצום פחמימות בכלל ולא רק על הורדת סוכר לבן? בהנחה שאינו מכיל פרוקטוז, מה הבעיה לצרוך לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל? כמובן שאני מודע לכך שלחם מלא מכיל גם סיבים תזונתיים ולכן הוא יותר בריא. 5 - אשמח אם תעשי לי סדר בנושא של פחמימות פשוטות, מורכבות, מלאות. מה ההבדל? האם ההבדל הוא רק בוויטמינים וסיבים תזונתיים כך שהמלאות מתפרקות לאט יותר או שיש הבדל גם בהרכב עצמו? 6 - במידה ואכן פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז, האם כדאי לצרוך אותן בכלל ומהי הדרך הנכונה לצרוך אותן? אני כמובן מגזים כשאני אומר לא לצרוך פחמימות בכלל - הסיבה שהייתי חייב לשאול אותך היא כי יש אנשים שממליצים לא רק להוריד סוכר אלא גם לצמצם פחמימות. אני לא חושב שזו הדרך כי לדעתי פחמימות חיוניות לגוף. לדעתי לא צריך לצמצם אותן מבחינה בריאותית אלא רק לדאוג לצרוך פחמימות מורכבות או מלאות. כמובן שהדעה שלי מבוססת על חוסר ידע ואשמח אם תעני על כך כי אני לא יודע אם היא נכונה. 7 - אגב הנושא של פירוק הפחמימות - אני יודע שלחם לבן ותפוחי אדמה מתפרקים מהר ושלחם מלא מתפרק לאט יותר. מה לגביי פסטה לבנה? אורז לבן? ובכל מקרה למה מתרגמים לחם לבן ותפוחי אדמה לסוכר - כאילו אכלת סוכר לבן? בנושא השומן. 1 - האם נכון ששומן לא גורם לשומן בעורקים אבל סוכר כן? אם כן - מה הנזק בצריכת שומן? 2 - אני יודע שיש שומנים רווים, חד בלתי רווים ורב בלתי רווים. אשמח גם להסבר על החלוקה הזאת ודוגמא למאכלים. האם שומנים חד בלתי רווים יותר טובים משומנים רב בלתי רווים? עד כאן שאלותיי. אני יודע שזו אחת ההודעות הארוכות שקיבלת ואני אשמח אם אחת ולתמיד תוכלי לענות על שאלותיי. בכוונה מספרתי את השאלות כדי שלא תפספסי ואני אשמח אם תעני על כל השאלות וגם בפירוט. הידע שתיתני חשוב מאין כמוהו ואודה לך מאוד על כך. בכוונה פניתי אלייך בתור סמכות בכירה ולא לסתם דיאטנית.

27/12/2017 | 00:35 | מאת: מאור

עוד שאלה - מה ההבדל בין גלוקוז לפרוקטוז שגורם לכך שפרוקטוז מזיק וגלוקוז לא? איזה פחמימות מכילות פרוקטוז ואיזה לא? מדבר בעיקר על לחם תפוח אדמה פסטה אורז

שלום מאור, פרוקטוז זה חד סוכר נפוץ כמו גלוקוז וגלקטוז בגוף. לדוגמה הסוכר הלבן- סוכרוז מורכב מפרוקטוז וגלוקוז. הפעולה של שניהם שונה מבחינת ספיגה ואינדקס גליקמי. הנזק המתואר בספרות מדבר על פרוקטוז מורכז ולא זה המגיע במזון באופן מאוזן. ניתן למצוא פרוקטוז כמעט בכל מקור פחמימתי, תלוי ביחס לגלוקוז. בברכה,דנה

1 - האם נכון שגלוקוז לא מזיק ופרוקטוז כן?אין הוכחות חד משמעיות לכאן או לכאן. כל רכיב מזון שנצרך באופן לא מאוזן מזיק. כשהוא מתייחס לפרוקטוז הוא בעיקר מתכוון לרכיב מיוחד שמכניסים למזון ומשקאות ממותקים שמקורו בסירופ מרוכז של פרוקטוז שמקורו בתירס.אנחנו לרוב לא צורכים גלוקוז נקי על דו סוכרים שמתפרקים כולם בסוף גם לגלוקוז. מדובר במינון ולא ברכיב בודד.כמו כן, הוא לא מבחין בין פרוקטוז שמקורו מן הצומח וטבעי (פירות) וכז שמקורו בתעשיה- מאוד בעייתי. 2 - למה מתרגמים פחמימות לסוכר?כי פחמימה מורכבת או פשוטה בסוף מתפרקת בגוף ליחידות בודדות של גלוקוז (השימוש במילה סוכר מבלבל- סוכר לבן כפי שאנו מכירים הוא דו סוכר) 3 - האם פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז? אני מדבר על פחמימות שאינן סוכר לבן ודומיו. אני מדבר על לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל וכו. בהגדרה פחמימה מתורגמת לסוכר אבל זה מטעה- פרוקטוז נוכל למצוא בהרבה מזונות, במינונים משתנים. בעיקר בסוגי פירות וירקות . 4 - מדוע ממליצים על צמצום פחמימות בכלל ולא רק על הורדת סוכר לבן? בהנחה שאינו מכיל פרוקטוז, מה הבעיה לצרוך לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל? כמובן שאני מודע לכך שלחם מלא מכיל גם סיבים תזונתיים ולכן הוא יותר בריא- ההמלצה הגורפת היא להוריד פחמימות פשוטות ועמילנים לא מורכבים בגלל נטייתם להפוך לשומן בצריכה מוגברת וכמובן לתרום לתחלואה. שוב, מדובר במינון, לא הורדה מלאה. בחירה נכונה ותעדוף. 5 - אשמח אם תעשי לי סדר בנושא של פחמימות פשוטות, מורכבות, מלאות. מה ההבדל? האם ההבדל הוא רק בוויטמינים וסיבים תזונתיים כך שהמלאות מתפרקות לאט יותר או שיש הבדל גם בהרכב עצמו?- צר לי אך פורום זה מאפשר מענה מצומצם- אתה מבקש ממני להעביר לך שיעור בתזונה- והפורום אינו המקום. 6 - במידה ואכן פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז, האם כדאי לצרוך אותן בכלל ומהי הדרך הנכונה לצרוך אותן? אני כמובן מגזים כשאני אומר לא לצרוך פחמימות בכלל - הסיבה שהייתי חייב לשאול אותך היא כי יש אנשים שממליצים לא רק להוריד סוכר אלא גם לצמצם פחמימות. אני לא חושב שזו הדרך כי לדעתי פחמימות חיוניות לגוף. לדעתי לא צריך לצמצם אותן מבחינה בריאותית אלא רק לדאוג לצרוך פחמימות מורכבות או מלאות. כמובן שהדעה שלי מבוססת על חוסר ידע ואשמח אם תעני על כך כי אני לא יודע אם היא נכונה- שוב, אין מניעה מאכילת פחמימות מכל הסוגים, גם כאלו שמכילות פרוקטוז. הבעיה היא הצריכה הגבוהה, לא עובדת הצריכה בכלל. 7 - אגב הנושא של פירוק הפחמימות - אני יודע שלחם לבן ותפוחי אדמה מתפרקים מהר ושלחם מלא מתפרק לאט יותר. מה לגביי פסטה לבנה? אורז לבן? ובכל מקרה למה מתרגמים לחם לבן ותפוחי אדמה לסוכר - כאילו אכלת סוכר לבן?- ככל שהפחמימה המורכבת מכילה פחות סיבים כך פירוקה יהיה מהיר ותרומתה לעלית הסוכר תהיה גבוהה יותר בנושא השומן. 1 - האם נכון ששומן לא גורם לשומן בעורקים אבל סוכר כן? אם כן - מה הנזק בצריכת שומן?זאת היפותזה שמאוד קשה להסבירה. בכל מקרה צריכה מוגברת של שניהם מזיקה. שאלת השאלות מהי צריכה מובגרת. האם היא מגיעה בנוכחות השמנה? יתר לחץ דם, מחלות תורשתיות ועוד.אנחנו לא אוכלים רק שומן או רק פחימיה, אנחנו אוכלים עשרות אלפי מולקולות ליום. התיחסות רק לרכיב מזון אחד אינה יכולה לענות על השאלה. 2 - אני יודע שיש שומנים רווים, חד בלתי רווים ורב בלתי רווים. אשמח גם להסבר על החלוקה הזאת ודוגמא למאכלים. האם שומנים חד בלתי רווים יותר טובים משומנים רב בלתי רווים?-שוב, לא אוכל במסגרת פורום זה. יש הרבה מידע זמין בנושא באינטנרט באתרי תזונה מוכרים- כגון נטוגרין ועוד.

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר