נגישות
נגישות

הפחתת תופעות לוואי מציפרלקס

דיון מתוך פורום  תופעות לוואי בטיפול התרופתי

17/10/2018 | 21:54 | מאת: אסף

ד"ר שלום, אני נוטל מספר שנים ציפרלקס עקב התקפי פאניקה וחרדות. לצערי אני סובל מכמה תופעות לוואי שמאוד מציקות לי: השמנה נוראית שנובע מרעב מוגבר ורצון לאכילה כפייתית, עייפות,קושי להתרכז, ירידה בחשק המיני ובזקפה. בעבר הומלץ לי ע"י פסיכיאטר להוסיף לציפרלקס וולבוטרין XR, כאשר המינון הנמוך ביותר הינו 150 מ"ג. לצערי הכדור היה חזק לי מדי וגרם לי לקושי לישון, דפיקות לב מהירות, התגברות החרדה עם ירידה בתופעות הלוואי שנגרמו מהציפרלקס. מכיוון שהוולבוטרין XR הינו שחרור מושהה לא ניתן לחצות אותו, חשבתי אולי אם אנסה את הזייבן שהינו כדור בשחרור לא מושהה, ואחצה אותו ל-4, אוכל להנות הן מהיתרונות של הפחתת תופעות הלוואי של הציפרלקס ללא התופעות לוואי של המינון 150 מ"ג של הוולבוטרין XR. אשמח לשמוע דעתך בנושא והמלצות לבעיות שאני חווה עם הציפרלקס במידה ויש לך.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, תופעות הלוואי, שצוינו הן תופעות לוואי ידועות לתכשירים ממשפחת ה-SSRIs ביניהם ציפרלקס. תרופות ממשפחת ה-SSRIs משפיעות על משקל כתלות בתרופה הספציפית ומשך הטיפול בה. טיפול ממושך בתכשירים אלה עלול להביא לעלייה במשקל. לעיתים לא ברור אם מדובר בהשפעה ישירה של התרופה או שיפור במצב הנפשי אשר מביאים לאפקט זה. עפ"י הספרות תכשירים המכילים fluoxetine גורמים לפחות עלייה במשקל בד"כ ואילו אלה המכילים paroxetine יותר בעייתיים. יש לקחת בחשבון שבנוסף עם הגיל יש נטייה לעלייה במשקל ללא קשר לטיפול תרופתי. אין פתרון קסם להתמודדות עם תופעת לוואי זו מלבד לשמור על תזונה מוקפדת ולבצע פעילות גופנית. כמו כן, ניתן להתייעץ עם דיאטנית. בנוסף, תרופות ממשפחת ה-SSRIs עלולות לפגוע בתפקוד המיני בגברים ובנשים (כגון ירידה בחשק המיני, פגיעה בזקפה, בשפיכה ועוד). שכיחות התופעות משתנה בין התרופות השונות בקבוצה וכן נראה כי תלויות במינון הניתן. במטופלים הסובלים בפגיעה בתפקוד המיני ניתן לנסות להמתין להטבה ספונטנית של התסמינים (לפי מחקר אחד מתרחשת בכ-19% מהמטופלים), להפחית מינון במידת האפשר, להחליף טיפול לנוגד דיכאון אחר (מאותה משפחה או מקבוצת תרופות אחרת) או הוספת טיפול לתרופה ממשפחת ה-SSRI להקלה על תופעות הלוואי. התרופה Bupropion הנמצאת בתכשירים זיבן (מתווה לסיוע בהפסקת עישון) וולבוטרין (מותווה לטיפול בדיכאון) גורמת פחות לתופעות לוואי מסוג זה ביחס ל-SSRIs. התאמת הטיפול תעשה ע"י הרופא המטפל, אך אציין כי גם התכשיר זיבן הינו תכשיר בשחרור ממושך ואינו מתאים לחצייה. תופעות קוגניטיביות, ביניהן הפרעות זיכרון/קושי בריכוז יכולות להיגרם ממגוון גורמים כגון הפרעות מטבוליות, חוסר ויטמינים, הפרעות במערכת העצבים המרכזית, הרעלות שונות וכו'. בנוסף, תרופות רבות יכולות לגרום להפרעות קוגניטיביות ביניהן תרופות ממשפחת ה-SSRIs. בין המנגנונים המוצעים לירידה קוגניטיבית מ-SSRIs - ירידה ברמות נתרן. כמו כן, בלבול והפרעות בריכוז וזיכרון יכולות להיות תופעות לוואי של "תסמיני גמילה" מהתרופה, כלומר הפסקה פתאומית בטיפול לאחר תקופת טיפול ממושכת. אני ממליצה ליידע את הרופא בתופעה ולהיוועץ עמו בנוגע לגורמים האפשריים, לבדיקות הנדרשות ולהמשך הטיפול.

מנהל פורום תופעות לוואי בטיפול התרופתי