לחץ דם גבוה וצום, מה הסיכון בזה?

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

15/08/2016 | 04:04 | מאת: ניר

שלום מה הסיכון בלצום (כולל הימנעות משתיה) באנשים שסובלים מלחץ דם גבוה? (השאלה מתייחסת למשל לתשעה באב ויום כיפור) האם החשש והסכנה הוא מכך שלחץ הדם עלול לרדת בצורה חדה? והאם זה דווקא באם הוא מטופל תרופתית להורדת הלחץ דם, או גם שסובל מלחץ דם גבוה ואינו מטופל קיים הסיכון? ואם אפשר לתת מספרים בערך, מה נחשב ללחץ דם גבוה שיש בו סכנה לצום? מאיזה מספרים? תודה

קשה לתת תשובה כוללנית, וכל מקרה לגופו. הדבר תלוי ברמת האיזון, סוג התרופות, מחלות רקע נוספות, הפעילות במהלך יום הצום ומה היא כוללת (יש הבדל בין יום מנוחה, ליום עבודה פעיל במהלך הצום). יש תרופות שאין להפסיקן במהלך צום מאחר והפסקה חדה עלולה לגרום ליציאה מאיזון, ועליה חדה בלחץ הדם. דוגמא לתרופה כזאת היא נורמופרסאן. חוסמי בטא הן גם קבוצה של תרופות שלא מומלץ להפסיק נטילתן. יש פסקי הלכה המתירים לקיחת תרופות (עם מים) במהלך צום. אין תרופות ללחץ דם שנטילתן חייבת להיות עם אוכל. צום עלול לגרום להתייבשות ולהוביל לירידה בלחץ הדם, להפרעות במאזן המלחים,להשפיע על תפקוד הלב והכליה. הירידה בלחץ הדם כתוצאה מהתייבשות יכולה להעצים השפעת תרופות להורדת לחץ דם. משתנים המהווים נטבח חשוב בטיפול בל"ד עלולים להחמיר התייבשות ולתרום לשינוי במאזן המלחים בגוף. לציין כי הנ"ל נדיר בצום בן יממה המבוצע בתנאי מנוחה, ובסביבה ממוזגת. בימים חמים, אם הצום הוא לא במנוחה (יום עבודה רגיל) יש לשקול הפסקת תרופות משתנות. ממליצה לפנות לרופא המטפל ולדיין עימו את נושא הצום,ואם מתיר איזה התאמות יש לבצע בטיפול התרופתי סביב הצום.

מנהלי פורום נפרולוגיה