צפיפות עצם

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת

30/12/2013 | 20:16 | מאת: עלמה

אני אישה טרנסקסואלית ואני נוטלת כדור דיאנה ליום בשילוב אנדרוקור 50 מ"ג - ככה יוצא שאני נוטלת 52 מ"ג אנדרוקור ליום (בגלל שבדיאנה יש עוד 2 מ"ג). לפני שהתחלתי טיפול הורמונלי, עשיתי בדיקת צפיפות עצם בשנת 2008 בשיטת DXA, והתוצאה יצאה: Z Score = -2.5, במסמך הבדיקה הרופאה הרדיולוגית ציינה שיש לי אוסטאופניה, אך האנדוקרינולוג שטיפל בי בעבר (משה זלוצובר), ציין שיש לי אוסטאופורוזיס (לא יודעת למי להאמין). זלוצובר נתן לי טיפול בסידן קרבונט 600 מ"ג ליום וויטמין די 1400 IU ליום. כיוון שמר זלוצובר הפסיק לטפל בטרנסקסואליות, נכון להיום אין לי רופא/ה אנדוקרינולוג. מכאן, יש לי כמה שאלות: 1. האם עליי לעשות בדיקת צפיפות עצם פעם שנייה? 2. האם האסטרוגן שנמצא בדיאנה מותווה לטיפול בצפיפות עצם? 3. קיבלתי כדור שנקרא אסטרופם, אך אני לא נוטלת אותו בגלל שהאסטרוגן שנמצא בו חלש יותר מהאסטרוגן שנמצא בדיאנה - איזה אסטרוגן יותר יעיל לטיפול בצפיפות עצם - האסטרוגן שנמצא בדיאנה או זה שנמצא באסטרופם? שאלה לידע כללי - בטיפול הורמונלי "לשינוי מין", האם זה מוסיף ליטול גם אסטרופם וגם דיאנה, או שסוג אחד של אסטרוגן מספיק? תודה מראש

עלמה שלום ההגדרה של אוסטאופורוזיס הינה T SCORE מתחת ל -2.5 אך אין הגדרה מדויקת לגבי Z SCORE. כנראה שפחות מ -2.0 מתאים להגדרה של אוסטאופורוזיס. האסטרוגן בדיאנה הוא אכן פוטנטי יותר מזה שבתחליפי האסטורגן השונים ולכן מספק בהחלט לצורך מניעת אוסטאופורוזיס.כמובן שיש תרופות חזקות יותר לטיפול באוסטאופורוזיס. לשאלתך האם לחזור על הבדיקה, אני מניחה שיש מקום אחרי 5 שנים ומעלה. לגבי שאלתך האחרונה, אני משערת שמספיק ליטול דיאנה אך עלייך לפנות לרופא שמטפל בשינוי מין. כל טוב

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת