סיוטים תכופים וחסך משמעותי בשינה.

דיון מתוך פורום  חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה

17/09/2018 | 18:05 | מאת: Nobody

שלום רב. אני סובלת מחלומות מטרידים מהם אני מתעוררת בבהלה וחרדה לעיתים קרובות מאד, ומדי פעם גם בליווי תגובות פיסיות - הקאות סחרחורת וכו'. הבעיה העיקרית היא שלרוב אני מתעוררת לאחר שעה וחצי עד שלוש שעות של שינה עקב סיוט ולרוב לא מצליחה להירדם פעם נוספת. לרוב לסיוטים אין עלילה עשירה, ז"א אין ממש סיפור פשוט התרחשות מזוויעה (לדוגמא - סיוט שבו אני רואה עצמי שוכבת על הגב בזמן שאדם כורת לי יד). אציין שגם לוקח לי זמן רב להירדם (עשויה לשכב במיטה מספר שעות ולפעמים אף לילה שלם, ללא הועיל), וכן אני מתעוררת בקלות יתרה מהשינה (צלילים פעוטים ביותר "מקפיצים" אותי). מתוך כל אלו נוצר מצב שפעמים רבות אני מאלצת עצמי להמשיך לתפקד ללא שינה/שינה של עד 3 שעות בלילה במשך מספר ימים עד שאני נעשית חולה או "מתמוטטת" ואז מגיעה שינה עמוקה של שעות רבות. על מנת שלא להגיע למצב זה אני משתמשת מידי פעם בקנאביס שמקל עליי את ההירדמות ומפחית משמעותית את תדירות הסיוטים, אולם אני מעדיפה שלא לצרוך קנאביס באופן יומיומי (השימוש פוגע לי בריכוז וביכולות למידה וזה מחיר גבוה עבורי). האם ניתן לעשות משהו שיפחית את תדירות הסיוטים ויאפשר שינה רציפה או שמדובר בבעיה כרונית? חשבתי על נטילת כדורי שינה אך מסיבות אישיות אינני יכולה לפנות כרגע לרופא המשפחה/פסיכיאטר ואשמח לדעת האם זה בעייתי להשתמש בכדורים מסוג זה ללא ליווי מקצועי וכן האם מומלץ לצרוך כדורים אלו באופן קבוע או שניתן להתשמש בהם רק לתקופה קצרה בכל פעם. תודה רבה מראש!

שלום רב, כל אדם כמעט חווה פעם אחת או כמה פעמים בחייו סיוטי לילה (חלומות בעלי תוכן מבעית ומצמרר אשר גורמים לו לקוץ מהשינה). כאשר סיוטי הלילה תכופים וחוזרים על עצמם מדובר בהפרעת סיוטי לילה NIGHTMARE DISORDER. הפרעת סיוטי לילה לעיתים גורמת להפרעה בשינה עצמה (נדודי שינה INSOMNIA), אך איננה הפרעת נדודי שינה והטיפול בה שונה באופן מהותי מהטיפול בנדודי שינה. במידה וסיוטי הלילה החלו לאחר אירוע טראומטי בחיים עצמם (תאונה, מלחמה, תקיפה וכו'), הטיפול בסיוטי הלילה הינו חלק מהטיפול בהפרעה הפוסט-טראומטית ואינו טיפול ממוקד רק בסיוטי הלילה אלא בכלל ההשפעות המחשבתיות והרגשיות של הטראומה (לרב מדובר בטיפול פסיכוטרפוייטי התנהגותי-קוגניטיבי בפרוטוקול "חשיפה ממושכת" או EMDR). במידה וקיימים סיוטי לילה חוזרים כאשר אין ברקע אירוע טראומטי כלל, ניתן לראות בסיוטי הלילה כהפרעת שינה מסוג פרהסומניה של שנת ת.ע.מ R.E.M SLEEP PARASOMNIA ואז הטיפול יכול להיות תרופתי (לא בכדורי שינה אלא בתרופה מסוג PRAZOSIN אשר היתה בעבר טיפול ליתר לחץ דם) או בטיפול פסיכוטרפוייטי בפרוטוקול מבוסס סיוטי לילה (IMAGERY REHEARSAL THERAPY). במידה ונדודי השינה נגרמים רק עקב סיוטי הלילה, עם השיפור בסיוטי הלילה גם איכות השינה צפויה להשתפר. בכל מקרה אני ממליץ בכל לב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום לטובת אבחון מסודר ובניית תוכנית טיפול, ובוודאי שטיפול בכדורי שינה רגילים ללא התייעצות רפואית איננו פתרון כלל למצבך שכן הם לא צפויים להשפיע על סיוטי הלילה ואינם מומלצים בכל מקרה לשימוש מעבר לטווח קצר ביותר, בעוד שהבעיה שאת מתארת נשמעת ממושכת מאד. רועי

מנהלי פורום חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה