חשש לטיקים אצל ילדה בת 3.5

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

12/10/2020 | 04:02 | מאת: שרון

שלום רב ד״ר הלוי הנכבדה, אשמח ואעריך מאוד לשמוע את דעתך לנושא; בתי בת ה3.5 בריאה בדר״כ, מפותחת, חברותית וחכמה מאוד לגילה. בזמן האחרון (קשה לי לשים את האצבע על הנקודה המסוימת בהזה התחיל, אך בחודשים האחרונים עם החמרה בימים האחרונים) החלה לבצע מעין השתנקות פתאומית כאילו זקוקה לאוויר. בהתחלה התדירויות היו רחוקות, לא התרגשנו. לאחר מכן ראינו שנהיה תכוף, חשבנו שאנחנו מבינים את הטריגר (במקום סגור, עם מוצץ, כשמצוננת וכו׳) אך הימים האחרונים טרפו לנו את הקלפים כי זה החל לקרות המון פעמים ביום ללא טריגר ספציפי. נבדקה היום על ידי רופאת משפחה שאיששה את שחשבתי, הילדה בריאה, אין בעיה בריאות (אפילו עברה צילום חזה). הראיתי לרופאת המשפחה סרטון ואמרתי את דעתי והיא הסכימה איתי שיכול להיות טיק ושאקבע תור לנוירולןג ילדים. אציין שלא היו טראומות מיוחדות מלבד התקופה המטורפת בה אנחנו נמצאים שאני בטוחה שהשפיעה על הילדה הרגישה שלי (חודשים ללא גן, מתחילים גן חדש ואחרי שבועיים שוב סגר, אי ודאות, אי ראיית ילדים בני גילה ובנוסף לכל זה בדיוק במרץ כשהחלה הקורונה נולדה לה אחות קטנה וכעת היא כבר לא היחידה שזוכה לכל תשומת לב הבית...) אני נוטה לחשוב שזה רגשי... אבל לא יודעת מה לעשות (מעבר ללכת לנוירולוג אבל התור עוד חודשיים ואני בלחץ וחרדה מהנושא הזה. יש איך לעזור לה? האם להתעלם מהטיקים? האם לדבר איתם עליה? מיואשת ודואגת :/ אני מאוד מאוד מאוד מודה ומעריכה את זמנך ואשמח מאוד לשמוע את דעתך ועצתך. רק בריאות, שרון

שרון שלום, אני לא רואה את האירועים ולכן לא יכולה לקבוע אם באמת מדובר בטיקים, או שמא בבעיה אחרת - האם אין חשש לבעיה נשימתית (אפרופו קורונה)? יש שינוי במצב הכרה בזמן האירועים? יש שאלות נוספות לשאול, וחשוב לראות את הילדה וגם סרטונים של האירועים. אם אכן מדובר בטיקים, אז בהחלט יתכן ששילוב של מספר גורמי מתח (אחות חדשה, גן חדש, קורונה...) קשורים להתפרצות הטיקים. אמנם לעיתים טיק מתפרץ על רקע מתח נפשי, אך חשוב לי להדגיש שטיקים הם לא הפרעה רגשית אלא הפרעת תנועה. אפשר לשאול את בתך אם היא שמה לב לתופעה/ השתנקות/ נשימות האלו. אך תשאלו בצורה עניינית ורגועה, ולא בקול דואג וחרד. אם היא שמה לב לתופעה, אפשר לשאול אותה "את יודעת למה את עושה את זה?". ובמקביל (ולאו דווקא באותו רגע) לדבר איתה על המצב האוביקטיבי (קורונה, אין גן, יש אחות...) - כמובן ברוגע, קבלה והכלה. כשמדובר בטיקים, הדבר החשוב ביותר הוא לא להקרין מתח ודאגה מהאירועים. בברכה נ.ב: אני רק רופאה, לא נכבדה ☺

12/10/2020 | 22:59 | מאת: שרון

תודה רבה על התייחסותך ד״ר הלוי, אין חשש לבעיה נשימתית, עברה בדיקת רופאי משפחה, בדיקת קורונה וצילום חזה, הילדה בריאה בהיבט הזה. אין שינוי מצב הכרה, זה עניין של שניה שתיים היא כאילו מתנתקת ואז ממשיכה כרגיל איפה שהפסיקה (לדבר לשחק וכו). שאלתי אותה פעמיים בעדינות ורגישות וככה עשתה גם רופאת המשפחה אתמול איך היא מרגישה ולמה היא עושה את זה אז לדבריה כי כואב לה בצוואר ובגרון ויש לה ליחה אבל הילדה בריאה.... ואז בפעם השניה ששאלתי ראיתי שהיא מתביישת בזה ואומרת לי לא יודעת למה אמא וכעת אני תוהה אם אולי אני זאת שהסבתי את תשומת ליבה לכך ואולי בכלל לא שמה לב לזה עד כה? לא יודעת מה לעשות מלבד לחכות לתור לנוירולןג, אני מבינה שמדובר בהפרעת תנועה וזה מה שמאוד מטריד אותי, מדוע זה קרה לה (אין במשפחה והיא באמת ילדה בריאה ומפותחת לגילה באופן אובייקטיבי לחלוטין) והכי חמור ומטריד אותי זה איך אני גורמת לזה לחלוף לפני שישפיע עליה. אני באמת לא יודעת מה עושים. כרגע החלטנו בעצת רופאת המשפחה להתעלם מזה לחלוטין וכמובן להיות רגועים לידה. אשמח לשמוע את דעתך והמלצתך וגם אם במקרה את מקבלת באזור המרכז נשמח להתייעץ גם איתך. מעריכה מאוד, שרון

נשמע נכון להתעלם מהתופעה. פעמים רבות הטיקים/תופעות חולפים עוד לפני שמגיעים לנוירולוג. צלמו סירטונים כדי שיהיה מה להראות לנוירולוג. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים