מוצץ: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

שנת תינוקות – איך תגרמו לתינוק שלכם ולכם לישון טוב יותר?

איך מרדימים תינוקות? האם צריך להעיר תינוק כדי להאכיל אותו? מתי אבאמא יוכלו לישון לילה שלם? סתיו קורן מספרת מנסיונה ומתייעצת עם מומחית לשינה לתינוקות ופעוטות עיקרי הכתבה: האם צריך להעיר תינוק שישן לילה שלם? לפי המלצת משרד הבריאות, יש להאכיל תינוק בלילה עד גיל שנה, משום שהחל מגיל שנה התינוק מפתח מסוגלות שמאפשרת לו לישון לילה שלם בלי שמתעורר בו הצורך לאכול. באיזה גיל תינוק מסוגל "להרדים את עצמו"? בגיל חמישה חודשים מתחילה להתבסס הבשלות של התינוק "להרדים את עצמו", מפני שבגופו מופרש מלטונין ("הורמון השינה"). איך תגרמו לתינוק לישון שינה איכותית? עד גיל ארבעה חודשים מומלץ לעטוף את התינוק בשמיכה ולהשמיע לו "רעש לבן" שמדמה את הרעש בבטן. אפשר גם להמיר תנועה של נדנוד בטפיחות על הגב. ___________________ החוויה שלי כאמא צעירה היא ההגדרה לחלום ושברו. במהלך ההריון דמיינתי תמונה אידילית של תינוק מתוק ורגוע שיונק ממני בטבעיות אין קץ ולאחר מכן ישן עלי...
ללמוד עוד על מוצץ
תינוק חדש: כל שצריך לדעת-תמונה

הולדת תינוק חדש היא אירוע מרגש ומשמח. מומלץ מאוד להיערך...

מאת: יעל וכמן...
27/02/2017
משפחות ויחסים עם ילדים: אתם שואלים, הדוקטורס עונים-תמונה

יום המשפחה שחל השבוע הוא הזדמנות מצוינת להעלות על סדר היום...

מאת: מערכת zap...
04/02/2019
מדריך: הכל על שיני חלב-תמונה

מדוע נושרות שיני החלב - ומתי הן אמורות להתחלף? מדוע חשוב...

מאת: פרופ'...
28/07/2015
בכי תמרורים - תשובה ללילה של יום מפרך-תמונה

תינוקות בוכים - אבל תינוקות לא בוכים "סתם" ; לפני שתתייגו...

מאת: ליאת...
19/06/2005

מוצץ: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

האם מותר לעשות אינהלציה בשכיבה והאם אפשר עם מוצץ?

שלום, מוצץ מותר שכיבה לא רצוי

היי רנה, בני בן 8 חודשים שוקל 9.5 רציתי לדעת האם סדר היום שלו והתזונה שלו טובה גם כי הוא קם הרבה בלילה וגם כדי לדעת אם הכל בסדר (ילד ראשון אין עם מי להתייעץ  ). יש לציין שהוא במשך היום ילד חייכן ופעיל הוא עדיין לא זוחל אלא מתגלגל ממקום למקום, עדיין לא יושב ואין לו שיניים. הוא מתעורר הרבה בלילה או כדי לשתות מים (שותה במשך היום גם) או למוצץ ובימים אלו אני מנסה להרדימו ללא מוצץ כדי שלא יפתח תלות בלילה. 07:00 התעוררות + בקבוק של 240 או 180 כמה שמסיים פעילות על משטח עם משחקים 08:30 או 09:00 (לפי סימני עייפות) שנת בוקר 10:30 או 11:00 התעוררות אכילת פרי בננה/ תפוח/ אגס +2 כפיות טחינה גולמית + כף גדושה של אגוזי מלך טחונים + כף גדושה של שקדים ללא הקליפה טחונים. פעילות או על משטח עם משחקים או יציאה לפארק משחק על שמיכה עם צעצועים או טיול בעגלה 13:30- 15:00 שנת צהריים 15:00 התעוררות אכילת מרק ירקות עם כל הירקות האפשריים  + עוף + גרגירי חומוס + עדשים כתומות מתובל בחוייג' ללא מלח פעילות 18:00 אמבטיה 18:30 בקבוק 180 או 240 + סיפור/ שירי ערש 18:45 שנת לילה אחרי הארוחות "הכבדות" הפירות והמרק אני שמה אותו בטרמפולינה מול הטלוויזיה ל- 15-20 דקות מכיוון שהוא אינו יושב ואם אני שמה אותו ישר על משטח הפעילות הוא על הבטן ומקיא. אנחנו לא אוכלים בשר בבית רק עוף ולכן הוא לא אוכל בשר. אני רוצה להכין לו דגים וגם פשטידות אבל אסור לשים מלח וזה נראה לי טפל מידי אז מה אני יכולה לתת למתוק בלי השיניים....? תודה רבה על תשובותייך סליחה על האורך וריבוי השאלות

ענבל שלום,אנסה לענות לפי סדר היום שתיארת. כמות שעות שנת הלילה והיום סביב 14 וחצי שעות מהם כ11 שעות בלילה ועוד 2 פרקי שינה ביום - תקינים לגילו. הקימות בלילה לא אמורות להיום קימות של רעב - בגילו הוא אינו אמור להיות רעב בלילה - בייחוד לפי התפריט היומית המוצעת - וסביר כי הקימות נובעות מהרגלי הירדמות לא תקינים - למעשה הוא רגיל שכדי להירדם הוא זקוק למשהו ממך - או תמ"ל או מים או מוצץ. מבין 3 הנ"ל כדאי להשאיר את המוצץ - הוא זקוק למוצץ כחפץ מעבר - וניתן להרגיל אותו לקחת את המוצץ לבד באמצע הלילה אם הוא מתעורר (לעומת בקבוק שהוא זקוק שאת תביאי לו). כאשר רוצים להרגיל תינוק לקחת לבד את המוצץ - כאשר הוא מתעורר בלילה - יש לשים את המוצץ בידו ולקרב את היד שלו לפה - כך שהכנסת המוצץ הוא למעשה עושה בעצמו(בניגוד להכנסה של המוצץ לפה שלו על ידך). כך שבמרוצת הזמן הוא יבין שברגע שהוא נוגע במוצץ הוא יוכל להכניסו לפה בלי לקרוא לך. לגבי הארוחות - הן נשמעות מגוונות וטובות - כיון שהן כבדות לו - אני מציעה לתת לו לסירוגין טחינה בפירות ולסירוגין אגוזים/שקדים טחונים - ולא את שניהם באותה ארוחה. כנ"ל לגבי הירקות - אני מציעה לסירוגין גרגרי חומוס ולסירוגין עדשים כתומות. כך המנות לא יהיו כבדות מדיי ואז יש פחות סיכוי לנטיה להקיא אחרי הארוחות בהשכבה על הבטן. לא מומלץ לתת לו לראות טלויזיה במשך 15-20 דקות פעמים ביום - זה הרבה מאד(10 דקות ביום זה כבר הגבול העליון ), ובטח לא בטרמפולינה - כי זה מגביל את האפשרות להסיט את עצמו מהטלויזיה במידה והוא רוצה להתעסק במשהו אחר באותו זמן - ובמילים אחרות כשהוא בטרמפולינה מול הטלויזיה הוא "תקוע" מול הטלויזיה בלי יכולת "לברוח" - והטלויזיה "ממגנטת " אותם למרקע. אפשר להניח אותו בטרמפולינה אחרי הארוחה על מנת להקטין את אפשרות ההקאה - אך אז עדיף עם אוניברסיטה לגריה - או אפילו לשבת לידו ולקרוא לו סיפור מתוך ספר. לגבי תכולת הארוחה העשירה בברזל - שהינו עם עוף בלי בשר - עוף גם מכיל ברזל והוא גם חלבון - על כן אין בעיה להסתפק בעוף - בייחוד שהוא מקבל ההעשרה עם עדשים ובארוחת פירות עם טחינה/אגוזים טחונים/שקדים טחונים - זה עשיר בברזל וזה נהדר!! היכולת לאכול מוצקים לא בהכרח קשורה לשיניים - יש תינוקות בני חצי שנה ללא שיניים שאוכלים מוצקים ולעומתם יש תינוקות בני שנה עם שיניים שחייבים הכל מרוסק. היכולת לאכול מוצקים קשורה להתנסות של התינוק באוכל במרקמים שונים, ובלימוד עצמי איך להעביר את האוכל מקידמת הפה לאחור ולעיסת המזון בעזרת החניכיים - כך שאפשר לנסות להציע לו מזונות לדוגמא מתוך המרק - שאת מועכת במזלג לעומת ריסוק בבלנדר - ולראות האם הוא מסתדר עם זה. במידה וכן אפשר להמשיך בחשיפה למוצקים יותר - כולל דגים(בלי עצמות כמובן), ביצה קשה מגורדת,ביצה מקושקשת , חתיכות קטנות של פשטידה, ובמידה ולא - ממשיכים עם המרוסקים ומנסים שוב בעוד שבועיים. לגבי תוספת מלח - האוכל צריך להיות טעים אך הוא לא צריך להיות מלוח - כיון שהמתוק שלך לא זקוק לתוספת מלח למאכלים כי הוא לא מכיר משהו אחר - אין סיבה לא לאפשר לו לאכול מזונות בטעם הטבעי שלהם. אך מותר ואף רצוי לתת לו לטעום מאכלים מתוך תפריט המשפחה - גם אם זה מתובל/ מלוח וכדו' כל עוד זה במרקם המתאים לו. בכל הקשור לאוכל חשוב להקפיד על הגיוון יותר מאשר על הכמות - כלומר הוא יכול לטעום ממגוון מאכלים, טעמים, מרקמים - בין אם זה מתובל ובין שלא. האוכל שאת מכינה ספציפית לו רצוי שיהיה בטעם הטבעי שלו.בתיאבון!

הי, יש לי תינוק (ראשון), הוא בן 7 חודשים. הוא מאד ערני, סקרן, חברמן, חייכן... אבל יש כמה דברים שטיפה מדאיגים אותי: 1. הוא רק עכשיו מתחיל לאט לאט להתחיל להצליח לשבת. 2. הוא לא יודע לזחול בכלל, ולמעשה שונא להיות על הבטן ולא מוכן להישאר יותר מכמה דקות (הוא שנא את זה די מההתחלה, ויש לציין שהתחלנו לשים אותו על הבטן קצת מאוחר, בגיל כמעט חודש). 3. הוא צוחק ומשמיע צעקות (של התרגשות, לא בכי) אבל הזמן היחיד שבו הוא איכשהו ממלמל זה כשהוא "מתלונן", חוץ מזה שום מלמולים, הברות, כלום. וגם לא מנסה לחזור אחרינו. 4. הוא בכלל לא שם משקל על הרגליים כשמחזיקים אותו בתנוחת עמידה, הכפות רגליים שלו אפילו לא מצליחות לגעת ברצפה אלא הוא מקפל אותן. 5. למרות שניסינו ללמד אותו, הוא לא יודע למחוא כפיים, לא מצליח להכניס מוצץ לפה, אמנם מושיט יד לצעצועים שהוא רוצה אבל אם לא מצליח להגיע אפילו במילמיטר אז לא מנסה להגיע. אני כמובן גם אדבר על זה עם אחות טיפת חלב שלו - אבל עד אז, יש תובנות? מילות הרגעה/הלחצה?

אור שלום!גיל 7 חודשים זה כיף לא רגיל -כפי שציינת יש סקרנות, חיוכים לכל עבר, ונסיונות תקשורת . יחד עם זאת יש התפתחות מוטורית - אך לכל ילד יש את הקצב שלו ויש טווח התפתחות תקינה של כ3 חודשים לכל אבן התפתחות. 1. מצופה מתינוק להתיישב לבד - סביב גיל 9 חודשים. בגיל 7 חודשים בדרך כלל תינוקות יושבים יחסית יציב אם מושיבים אותם - אך הם לא יודעים להגיע לתנוחת הישיבה לבד. זה קורא רק סביב גיל 9 חודשים. לכן - חשוב מאד - לא להושיב את התינוקות לפני הגיל בו הם מתיישבים לבד - אפילו שהוא יושב יציב - כיון שאז אנו עושים לו את העבודה - והוא לא ילמד להתיישב בצורה הנכונה. כאשר תינוק לומד להתיישב לבד - הוא עושה זאת מהבטן - עולה על 6, מזיז את התוסיק הצידה לישיבה צידית ואח"כ מתיישב לישיבה רגילה. כאשר אנו מושיבים את התינוק - אנו מושיבים אותו מהגב -מזוית של 180 מעלות אנו מושיבים אותו לישיבה בזוית של 90 מעלות. ושוב זה בדיוק תנועה הפוכה ממה שהוא צריך ללמוד לעשות לבד. ולכן בנך שעדיין לא מתיישב בגיל 7 חודשים - לחלוטין בגדר הנורמה. אין צורך לגרות אותו להתיישב - רק סבלנות! 2. גם תנועת זחילה נלמדת סביב גיל 9 חודשים.הזחילה וההתיישבות בד"כ מגיעות ביחד - זו אותה תנועה צידית של האגן - ולכן בד"כ התינוק רוכש את 2 אבני ההתפתחות הללו באותו זמן - סביב גיל 9 חודשים. 3. לגבי מילמולים - בשלב הראשון חשוב לבדוק אם הוא שומע צלילים שונים ב2 האוזניים. האם הוא מפנה את ראשו אלייך כאשר את מדברת אליו? האם הוא מפנה את ראשו לעבר מקורות צליל שונות? במידה ויש לך ספק - תמיד אפשר לבקש מהרופא המטפל הפנייה לבדיקת שמיעה - ואם אכן שמיעתו תקינה - אז המילמולים יגיעו - לפעמים תינוקות כל כך עסוקים בדבר מסויים - כגון בקיעת שיניים, התקדמות מוטורית - או אפילו אכילת מאכלים חדשים במרקמים חדשים - שחלק מההתפתחות שלהם נשארת במצב "המתן" - ורק אחרי שהם גומרים עם חוויה אחת, הם מתפנים לחוויות אחרות. 4. ישנם תינוקות עם טונוס שרירים נמוך - ובדרך כלל תינוקות אלה גם מאד גמישים (זה אולי נשמע מצחיק אבל סביר להניח כי כל המתעמלות שזוכות במדליות אולימפיות בהתעמלות קרקע - היו בינקותם עם טונוס שרירים נמוך וגמישות יתר) - ותינוקות אלה - מתקשים לשאת את משקל גופם בד"כ עד גיל שנה - מאד קשה להעמידם - והם עושים בדיוק את מה שאת מתארת עם בנך - אינו מוכן כלל להניח את הרגליים על הרצפה עם קצת התנגדות של שרירי הרגליים. במידה וכך הדבר - כדאי לעשות מסאז'ים של כפות הרגליים - כדי להכין את כפות הרגליים מבחינה תחושתית לעמידה. בנוסף , כדאי להתייעץ עם פיזיוטרפיסטית ( לבדוק אם קיים פיזיוטרפיסטית במסגרת טיפת חלב) לבחון האם יש טונוס שרירים נמוך . בד"כ אחרי כמה מפגשים עם הפיזוטרפיסטית יש שיפור עצום - והבעיה נפתרת. 5. יתכן שהקושי שלו במחיאת כפיים, והושטת ידיים לחפצים נובעת מאותו טונוס שרירים חלש - כפי שציינתי בסעיף 4. ולכן גם כאן - כדאי להתעייץ עם פיזוטרפיסטית. בכל מקרה, אני מחזירה אותך לדבריי בהתחלה - לכל ילד יש את הקצב שלו - ונדרש מאיתנו מילת הקסם - סבלנות! גם תינוק שיתיישב לראשונה רק בגיל שנה (וכפי שציינתי מצופה שיעשה זאת סביב גיל 9 חודשים) - עדיין ייחשב כתקין. פרט לסבלנות שלנו - מילת המפתח בכל מה שקשור להתפתחות - זה התקדמות - אם בגיל 9 חודשים הוא עושה דברים שלא עשה בגיל 6 חודשים - אזיי הוא מתקדם ! וזה מה שחשוב!!!

בגיל חודשיים היה נירדם לבד עם מוצץ וחיתול ומגיל 3 חודשים היתה נסיגה והרדמנו בידיים, עכשיו כשהוא בן 4 חודשים התחלתי תהליך להרדים במיטה עם ליטופים אבל לוקח לו המון זמן להירדם ואם לא מצליח הוא בוכה , אז מרימה אותו מרגיעה ומורידה ושוב בוכה ושוב מרימה מרגיעה ומניחה ולפעמים נירדם עלי בזמן שאני מרגיעה, איך ללמד אותו להירדם מהר במיטה?

מה שהוא צריך זה ללמוד מה לעשות וזה לוקח זמן, לעיתים הנוכחות של ההורה בחדר מפריעה יותר מאשר עוזרת, את יכולה להשאר בחדר שלו לשבת על כיסא (לא מול המיטה שלו אלא בפרופיל) להמתין דקה שלמה (על השעון) מרגע שמתחיל לבכות, כל פעם שמפסיק לבכות השעון מתאפס, רק אחרי דקה שלמה של בכי וזו רק דקה את ניגשת מרימה מרגיעה, משכיבה ומלטפת, אם מתמסר אלייך ולליטוף נהדר, אם לא את מפסיקה ושוב מתיישבת וממתינה דקה שלמה של בכי אם בוכה, אותו דבר יכולה לעשות גם אם את יוצאת מהחדר, ממתינה דקה של בכי לפני שנכנסת, המצב הוא שבזמן הדקה הזו התינוק לומד ולרוב מצליח להרגיע את עצמו ולהכנס למצב של שינה, הכי חשוב שאם התחלת בתהליך חייבת לא להשבר ובעצם לא לשבור את ה"מילה" שלך מולו. אם תשברי כל מה שהוא לומד זה שאם יבכה יותר זמן את תשברי ותכנסי/תרימי וכו'. דבר חשוב שעליי לציין שהוא בן 4 חודשים שזה עדיין קטן ליעוץ שינה (מגיל 5 חודשים) את כן יכולה להתחיל אך להבין שהוא עדיין קטן וזקוק לך. בנוסף ייתכן שעיטוף ורעש לבן יוכלו לעזור לו להכנס לשינה טובה. וכן חשוב לזכור שהתהליך לוקח זמן, 3 לילות שייקח זמן שירדם שזה יהיה סוג של דקה כן דקה לא אבל חשוב להתמיד. בהצלחה.

תודה רבה, ומה אם זה לוקח כשעה להרדים אותו במיטה? זה תקין?

תקין לגמרי, עם הימים כשילמד יקח פחות ופחות זמן כל פעם עד שלא יזדקק לך כלל להירדמות.

הי, רציתי להודות לך , חמסה חמסה הוא ישן עצמאית , תודה רבה רבה עזרת לנו מאוד ❤️

מאוד שמחה לשמוע. תגדלו אותו בנחת