מיקרוצפליה קלה בבדיקת רופא התפתחות

דיון מתוך פורום  נוירולוגיית ילדים

29/06/2017 | 13:51 | מאת: יעל

שלום רב. הייתי בבדיקה אצל רופא התפתחות עם בני בן 3 וחצי עקב עיכוב התפתחותי שפתי. אציין שהשנה היה בגן שפתי וישנו שיפור ניכר ביכולת השפתית. היום הרופא אמר שיש לו מיקרוצפליה קלה, היקף ראש 48 ס"מ אחוזון היקף ראש 3>. גובהו 93 ס"מ ומשקלו 13 ק"ג. הילד מפותח מבחינה שכלית, מבין כל מה שמדברים אליו, משחק, שר, חברותי מאוד... אני רוצה לדעת איזו השפעה יש למיקרוצפליה בהווה וכמובן בעתיד. ילדתי את הילד כאשר הייתי בת 36.5 היקף ראש שלו יומיים לאחר לידה 33. תודה רבה.

יעל שלום, "מיקרוצפליה" בהגדרה זה היקף ראש שקטן מאחוזון 2 בעקומה המתאימה לגיל ולמין (יש עקומות שונות לבנים ולבנות). היקף ראש קטן מאחוזון 3 נחשב כמיקרוצפלי גבולי. חשוב לשעת מה היו היקפי הראש לאורך השנים, ומה היקף הראש שלכם, ההורים. אם גם היקף הראש שלכם קטן מאד מהממוצע, יתכן שזה ההסבר למיקרוצפלי. חשוב כמובן לברר שאין תלונות נוירולוגיות נוספות, שהבדיקה ההתפתחותית תקינה (למעט איחור שפתי שמשתפר), ושהבדיקה הנוירולוגית לתקינה אף היא. השאלה "איזו השפעה יש למיקרוצפלי" היא לא נכונה, אלא מה הסיבה למיקרוצפלי: יש סיבות רבות למיקרוצפלי, חלקן נובעות ממחלה או הפרעה בהתפתחות המוח או הגולגולת. אך אם הסיבה היא משפחתית כמו להורים, וההורים בריאים ותקינים, אז אין לזה השפעה על עתיד הילד. ואחוזון 7 לא נחשב מיקרוצפלי, אלא בתחום הנורמה. חשוב מאד להשוות את אחוזון היקף הראש של הילדה לאחוזון שלכם, ההורים. אם גם לכם יש ראש באחוזון נמוך, אז יתכן שמדובר בתכונה משפחתית. חשוב כמובן גם המעקב על התפתחותה ובדיקתה הנוירולוגית של בתך. בברכה

מנהל פורום נוירולוגיית ילדים