היפוכונדריה

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

21/07/2012 | 10:19 | מאת: זיו

שלום, יש לי בעיה של חרדת מחלות, כל פעם שיש לי כאב הכי קטן אני נלחץ מיזה, ולפעמים יש לי כאבים פסיכוסומטיים שנגרמים רק כתוצאה מלחץ, שאלתי היא כזאת:האם ידוע לך על ספרים בעברית שעוסקים בבעיה הזאת או על חומר מהאינטרנט? לא מצאתי כמעט אף חומר לעזרה עצמית איך ממש לטפל בבעיה, וכרגע אין לי כסף למטפל CBT

היי זיו, אתה מתאר, למעשה, שני דברים שונים: מצד אחד חרדה לבריאותך, שנובעת מפירוש שגוי של סימפטומים פיזיים, ומצד שני לחצים, הגורמים בעצמם לסימפטומים פיזיים. מדובר בשתי בעיות שיכולות להיות קשורות זו בזו, אך אינן זהות. אני מציעה לחפש באינטרנט חומר (ויש הרבה מאוד חומר) לפי מילות החיפוש: "חרדת בריאות", שמתארת יותר את הבעיה הראשונה; כמו כן, כדאי לחפש "הפרעת סומטיזציה"- מצב בו האדם סובל מסימפטומים גופניים עקב מתח נפשי. אף על פי כן, חשוב להדגיש כי כדי לאבחן הפרעת סומטיזציה של ממש, על האדם לסבול מריבוי סימפטומים גופניים במשך תקופה ממושכת. להערכתי, יהיה קשה להתגבר על הבעיה ללא טיפול- תלוי, כמובן, בחומרתה, במשך הזמן שהיא קיימת ובגורמים נוספים. לא ידוע לי על ספרי עזרה עצמית בעברית ספציפיים לנושא הזה, אך ניתן לקרוא ספרים שעוסקים בטיפול CBT באופן כללי, למשל "מחשבות ורגשות" של ד"ר מתיו מקיי. אופציה נוספת היא לפנות לטיפול תרופתי, שיכול להקל בצורה משמעותית את המצב. ניתן לקבל אותו מפסיכיאטר או מרופא משפחה, המוסמך גם הוא לרשום את התרופות. יש לזכור, שבמקרים רבים הבעיה חוזרת לאחר הפסקת התרופה, ויש להיעזר גם בטיפול CBT במקביל כדי שהבעיה לא תישנה. בהצלחה!

24/07/2012 | 18:31 | מאת: CBTIsrael

לעיתים קרובות אדם הסובל מחרדת בריאות עשוי לסבול גם מחרדות נוספות ואף מדיכאון. בנוסף, במקרים מסוימים היפוכונדריה עלולה להתבטא בתסמינים גופניים של ממש, כמו למשל תסמונת כאב כרוני, מה שנקרא הפרעה קונורסיבית (מה שנקרא “עיוורון” או “שיתוק” היסטרי) או במקרים חמורים אף תסמונת שנקראת מינכהאוזן (תופעה שבה האדם הסובל מחרדת בריאות עלול לגרום לעצמו לתסמינים גופניים שונים). למרבה הצער, אנשים רבים עם חרדת בריאות מסרבים לפנות למומחים לבריאות הנפש כיוון שהם מאמינים שיש להם בעיה רפואית אמיתית שלא נמצא לה הסבר. היפוכונדריה היא למעשה חרדה לכל דבר עם כל ההשלכות. וככזו, יש לה גם טיפול, כזה שיכול לצמצם באופן משמעותי מאוד את הסימפטומים של ההפרעה ולהעלות בצורה ניכרת את איכות חייו של אדם הסובל מחרדת בריאות. עם זאת, הטיפול באדם הסובל מהיפוכונדריה יכול להיות מורכב ומאתגר בשל העובדה שהאדם הסובל ממנה נצמד לתלונות הגופניות ולא תופס את הבעיה כמצוקה נפשית, ולכן אין לו רצון לטפל בה ככזו. ולכן, אין להמעיט בחשיבותם של אנשים קרובים ואוהבים הנמצאים יחד עם האדם הסובל ועשויים לעזור לו להחליט לקבל טיפול.

ליתר דיוק, תסמונת מינכהאוזן אינה קשורה בחרדת בריאות. זהו מצב שבו האדם, כביכול, בודה מלבו סימפטומים כדי לקבל תשומת לב מהרופאים המטפלים בו, ולעתים גורם לעצמו נזקים של ממש כדי לקבל את תשומת הלב הזו. ההפרעה שייכת לקבוצת הפרעות שנקראות "מחלות מדומות" (factitious disorders) ולא לקבוצת ההפרעות הסומטופורמיות כמו ההיפוכונדריה ודומותיה.

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית