כאב ברום הבטן העליונה-אין אבחנה

דיון מתוך פורום  גידולים נוירואנדוקריניים

08/05/2019 | 17:21 | מאת: שירה

ד"ר שלום רב, בת 61. בריאה בדרך כלל. לא מעשנת, לא שותה אלכוהול, לא לוקחת כדורים, רזה, יש לי אוסטופרוזיס לא מטופלת עקב אי התאמה לאקטונל (גורם לי להקאות). בעבר עפ"י בדיקת אנדוסקופיה ידוע על בקע בסרעפת מולד. לא לוקחת נוגדי חומצה מכיוון שלא סובלת מצרבת. מכיוון שטרם נמצאה אבחנה לבעיה שלי אנסה לספר לך על מנת למצוא אולי הכוונה ממך בבקשה: אני במעקב גסטרו ומבצעת אחת לשנה אנדוסקופיה וביופסיות מהאנטרום שתמיד יצאו תקינות משנת 2009 עקב פןליפ סיסלי באנטרום אשר גודלו היה בתחילה 5-6 מ"מ, 8-9 מ"מ ובשנת 2017 אותו פוליפ גדל ל- 1.5 ס"מ. מכיוון שמאז (2017 לערך) החלו לי כאבים ברום הבטן לסירוגין, לא באופן קבוע, אלא מידי פעם נשלחתי לעשות בדיקת EUS בבי"ח בלינסון, לשלול גיסט, ונאמר לי אז אחרי שבוצע EUS כי : באנטרום הודגם ממצא סובמוקוסלי בקוטר 15 מ"מ עם שקע מרכזי, הממצא בעל רקמה זהה לרקמת הלבלב, יכול להתאים לשארית לבלב, הודגם לבלב במרקם תקין. אציין כי עד שנת 2017 לא היו לי כאבים בכלל ברום הבטן. תיאור הכאב הינו פחות או יותר: הכאב מופיע פתאום לא קשור למאמץ, לא קשור לאוכל, רוב הפעמים יצא שהגיע בשעות הערב אין לי הסבר לכך, בתחילה הכאב הזה היה בתדירות נמוכה אך בזמן האחרון ההתקפים הללו מופיעים לפחות פעם או פעמיים בשבוע. הכאב הוא ממש קצר כמו בין 2-5 דקות לפעמים נמשך כעשר דקות, כאב לוחץ באמצע הבטן העליונה ברווח הפריד את החזה, לפעמים מרגיש כאילו בתוך העצמות ולפעמים מרגיש בבשר קרוב לאזור הקיבה שמתי לב שכל פעם שהכאב מופיע שם יש לי באותו זמן כאב נקודתי גם בגב מקביל לכאב ברום הבטן, הכאב קורע אותי, איני מצליחה לעזור לעצמי, אני שוכבת כמה דקות עד שזה חולף, כמו כן שמתי לב שבזמן הכאב יש לי כאב נקודתי בגרון כאילו אני נחנקת אך אני מצליחה לנשום רגיל, לא משתעלת או משהו כזה, רק נעשית למספר דקות צרודה מעט. לא לוקחת כדור נוגד כאב מכיוון שזה תוקף אותי למספר דקות אז לא רואה טעם לקחת כדור. מכיוון שהכאב לא חולף אלא בזמן האחרון מתגבר התקף לפחות אחת לשבוע של 5-10 דקות וחולף כלא היה, בוצע לי בגסטרו בדיקות: עשו לי קולונוסקופיה - תקין. מהגסטרו נשלחתי ועשיתי C.T. בטן מכוון ללבלב ונרשם: לבלב תקין. גוש תת רירי בקוטר 1.5 ס"מ בעקומה הגדולה של אנטרום הקיבה. דרכי המרה - תקינות. כיס המרה בגודל תקין. שני מוקדים נוזליים קטנים באיזור הפונדוס. מראה של כיס המרה יכול להתאים לאדנומיומטוסיס בפונדוס. נשלחתי לקורילציה עם בדיקת סונר. בדיקת סונר תקינה. הייתי אצל כירורג - לענין הממצא בכיס המרה - שאמר שהכאב אותו אני מתארת אינו קשור לכיס מרה. הייתי אצל אורטופד לענין הכאב - שאמר שאינו רואה הגבלה בתנועת צוואר שלי שיכול להקרין לאזור הסטרנום והבעיה אינה אורטופדית. הרופא גסטרו - אמר שהממצא באנטרום שהינו שארית לבלב ןלא גורם לכאב. רופא המשפחה - לא יודע למי לשלוח אותי להמשך בירור. בדיקות דם - כולל עמילאז וליפאז אצלי תקינות, למעט בתפקודי כבד ה-AST חריג מעט, במקום 32 יש חריגה שהינה 39. בעבר נאמר לי שיכול להיות שיש לי כבד שומני, לאחר בירור של בדיקות דם שעשו לי, אף על פי שאני רזה וללא שומנים בדם וללא כולסטרול, במשפחה מחלת לב, אין סכרת. שמעתי על תסמונת בשם זולינגר אדיסון ורציתי לדעת האם יכול להיות שעפ"י הסיפור הנ"ל זה יכול להיות שיש לי ולא אבחנו את זה? האם הבדיקות אותן עשיתי עד כה עפ"י מה שכתבתי לך היו מגלות כזה דבר? האם בדיקת ה-EUS שביצעתי בשנת 2017 היתה עולה על כזה דבר? ובכלל מה דעתך, מה יכול להיות הכיוון בכל זאת? תודה מראש על סבלנותך ותשובתך האדיבה.

שלום רב, תודה על פנייתך, האם עשו ביופסיה מהפוליפ 1.5 ס"מ בעקומה הגדולה של הקיבה? למה הפוליפ (שגדל לאורך השנים) לא ניכרת? הייתי פונה אל רופא המטפל (או הגסטרואנטרולוג) עם השאלות הללו. בדרך כלל, פוליפ שגדל צריך להוציא. בברכה, ד"ר גלסברג

12/05/2019 | 14:08 | מאת: שירה

ד"ר שלום רב, תודה על תשובתך, אך רציתי לדעת האם הכאב אותו אני מתארת יכול להיות מתאים לתסמונת זוליגר אליסון? לגבי הפוליפ שגדל כפי שציינתי עשו לי בשנת 2017 EUS על מנת לשלול גיסט, נשלחתי עם הפניה לבי"ח בלינסון לבצע -EUS+FNA אך בבי"ח בלינסון לא עשו לי אז FNA כי ראו שהממצא הנ"ל הוא שארית לבלב ונרשם הממצא שפיר ואין צורך במעקב, לכן כנראה רופא הגסטרו לא ראה לנכון צורך להוציאו. האם יכול להיות ששארית לבלב יכול לגרום לכאבים אותם אני מתארת? האם עלי להתעקש לבקש שיעשו לי ביופסיה מהממצא? האם יכול להיות כיוון אחר לכאבים שלי? תודה מראש שוב על סבלנותך ותשובותיך

מנהל פורום גידולים נוירואנדוקריניים