קלייה
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום, יש לי 2 שאלות 1 במידה וכן צורכים קפה האם עדייף קפה רגיל או טחון? 2.האם בקליית גרעיני חמנייה הם רק מאבדים מערכם או שהופכים ללא בראים? תודה רבה:} אני מאוד נהנה מהפורום
גיא שלום, לא יודע מה זה קפה רגיל או טחון, אבל עדיף קפה בוץ על פני "נס" או "נטול". קליית שקדים, אגוזים וגעינים פוגעת בשמן האיכותי שבהם והופכת ותו לרעיל. עדיין יש בהם חלבן ומינרלים. לשיקולך. לנושא הקפאין, אני מציע לך לקרוא מאמר קצר שכתבתי בנושא הקפאין ומופיע במבזק הבריאות לחודש ינואר בפרק המאמרים באתר שלי בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=135 "שנוי במחלוקת - הקפאין אויב או ידיד? רוב אוכלוסיית העולם המערבי צורכת קפאין בצורות שונות. הקפאין הוא משקה המעורר את מערכת העצבים המרכזית ומרחיב את כלי הדם. הוא נמצא בקפה לסוגיו, בתה (שחור, מאטה), במשקה הגוארנה, בקוקה קולה, בקקאו ומוצריו, במשקאות אנרגיה, בתרופות (למיגרנה, אסתמה, הצטננות ועוד). הקפאין הוא סם בעל תכונה ממכרת, המחייבת הגדלת המינון כדי לשמר את השפעתו. כדאי גם לזכור שאת פולי הקפה קולים בחום גבוה וכל חומר קלוי אינו בריא ומכיל חומר החשוד כמסרטן (בנזופירן-4, הנמצא גם בעשן הסיגריות והמכוניות). הקפאין נספג במערכת העיכול ומתפזר במהירות בכל נוזלי הגוף. ריכוז הקפאין בנוזל הדם מגיע לשיאו תוך חצי שעה עד שעתיים לאחר השתייה והוא נעלם לאחר 3-5 שעות.בקטע הבא אנסה להציג את יתרונות הקפאין ואת חסרונותיו והקורא המשכיל ישפוט ויחליט. השפעה חיובית הקפאין מעורר את מערכת העצבים המרכזית ומבהיר את המחשבה. הוא מסלק עייפות ומאפשר ביצוע מאמץ פיזי או רוחני. כל זאת לתקופה קצרה (2-4 שעות), עד שהשפעת "הסם" פגה... בנוסף, התפרסמו לאחרונה תוצאות מחקרים המייחסים לקפאין תכונות של מניעת סוכרת מבוגרים (סוג 2 (, אבנים בכיס מרה, סרטן המעי הגס והכבד. אני מתנגד לתרבות של צריכת "תרופות טבעיות" (המקודמת על ידי התקשורת וגורמים מסחריים) כמו: תה ירוק, יין אדום, קקאו חום, קפה שחור ושאר הצבעים. בריאות טובה מושגת רק על ידי תזונה נכונה ואורח חיים בריא. השפעות שליליות של הקפאין הקפאין גורם למספר תופעות פיזיולוגיות ונפשיות כמו: שינויים בלחץ הדם ודופק מהיר, אי שקט, מתח, התרגשות, עצבנות, נדודי שינה ופגיעה בזיכרון. לאנשים הרגישים לקפאין הוא עלול לגרום גם לרעד, חרדה, בלבול, הזעה, בחילה והפרעות נפשיות. הוא עלול להעצים תחושות של מצוקה נפשית ולהחיש הופעות של חרדה קשה, תסמונת הלם קרב והפרעת אימה. הקפאין גורם ליתר חומציות בקיבה (צרבת) ועליה בשומני הדם והכולסטרול. הוא פוגע בספיגת ויטמינים ומינרלים מחד וגורם להפרשה מוגברת של סידן, אבץ, אשלגן ומגנזיום בשתן מאידך. בכמות מופרזת הוא עלול לפגוע בלב ובמערכת העיכול (מעל חמש כוסות). לא מומלץ לצרוך קפאין בשילוב עם גלולות למניעת הריון, סטרואידים (המגבירים את השפעת הקפאין) ותרופות סותרות דיכאון (הקפאין מפחית את השפעת התרופה). במספר מחקרים נמצא, כי הקפאין עלול לגרום להפלות, פגמים בעובר, משקל לידה נמוך. אף אחד מאיתנו לא ייתן לילדיו "נס קפה", אבל מתברר שילדים חשופים לכמות עצומה של קפאין במהלך היום, עקב שתיית משקאות קלים (קולה) וצריכת קקאו ומוצריו (שוקולד, ממרחים, משקאות, שלגונים, "מעדנים" ועוד). חשוב לזכור שמשקאות המכילים קפאין אינם המקור הטוב ביותר לנוזלים, מכיוון שלקפאין השפעה משתנת, תלוי בכמות הקפאין (הגורמת כאמור לאובדן אשלגן, המינרל האחראי למשק הנוזלים בגוף). ככל ששותים יותר קפאין, ההשפעה על איבוד הנוזלים עולה. במבזק חודש יוני כתבתי על הסכנה בשילוב קפאין, הנמצא במשקאות אנרגיה, עם אלכוהול ("רד-בול וודקה"). אגב, קפה נטול קפאין מזיק לא פחות היות ונשארים בו חומרים מזיקים (חומצות המשמשות להוצאת הקפאין) הגורמים לחומציות יתר בקיבה. "אבל קפאין טוב לבעלי לחץ דם נמוך - הרופא המליץ"... האומנם? בעיני ה"תרופה" הזאת היא בבחינת "עצת אחיתופל". השפעת הקפאין קצרת מועד ולכן, כדי שלחץ הדם לא יירד, יש לשמור על רמה גבוהה של קפאין בדם... בגישת התזונה הטבעית ישנן שיטות מוצלחות יותר לאיזון לחץ הדם, אותן אפרט באחד המבזקים הבאים. תחליפי קפה: תה צמחים, ציקוריה, צ'יקו, אבקת שורש לוטוס (יקר!), גריסים קלויים וטחונים, פולי סויה קלויים וטחונים. תה רוזמרין הוא מעורר ויכול לשמש כתחליף טוב לקפה (לא מומלץ לבעלי יתר לחץ דם). מחקרים סותרים: בקישור שלהלן תמצאו המחשה לעובדה עד כמה חלק מהמחקרים מטעים, מוטים, סותרים ומבלבלים (לדוגמה: "פוגע בעובר" - "לא פוגע בעובר", "פוגע בזיכרון" - "מחדד את הזיכרון"). http://www.ynet.co.il/home/0,7340,L-2252,00.html לסיכום, כדאי להתייחס לנושא הקפאין כמו בכלכלה, במונחים של "עלות" (נזק) מול "תועלת" (תרומה לבריאות). לדעתי נזקי הקפאין עולים על תועלתו ואני ממליץ להימנע מצריכתו. אם בכל זאת "חייבים" לשתות קפה, כדאי להעדיף קפה "בוץ" על פני "נטול קפאין", נס קפה, אספרסו וכד'. עוד נקודות למחשבה בנושא תמצאו בקישור: http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=375&ArticleID=2543 ***************************************************
צביקה שלום אני יכולה להבין למה אתה כותב שעדיף לשתות קפה "בוץ" מאשר נס קפה או נטול, אבל למה עדיף בוץ מאשר אספרסו? נראה לי שהאספרסו פחות מעובד ועשוי להכיל יותר נוגדי חימצון מאשר קפה בוץ, לא? אשמח להבהרה תודה