שאלה מורכבת קצת לגבי

דיון מתוך פורום  סרטן ריאה

20/08/2017 | 10:23 | מאת: קטיה

שלום . אמי בת 60. פעילה. אי סימפטומית לגמרי . עובדת , פעילה,עושה ספורט. לעולם לא עישנה. לפני 3.5 שנים נכרתה שומה שהתבררה כמלנומה. בבירור פט סי טי נמצא גוש כ 2 סמ בריאה. סביופסיה הוכח כסרטן ריאתי ראשוני אדנוקרצינומה. נכרתה עונה שמאלית עליונה .וול דיף אדנקורצינה ללא בלוטות נגועות .שלב 1а. במקביל נכרתו בלוטות בבית השחי עם 2 בלוטות זקיף מגועות מיקרוסקופית של מלנומה. שלב 3а (במלנומה כמו שלב 2 של שאר הסרטנים). כלומר נמצאו 2 ממארויות בו זמנית שטופלו כירורגית כלפני יותר מ 3 שנים. מעקב מאוד צמוד של הדמיה ואונקולוגים . בינואר 2017 קשרית ריאתית בצד ימין ( בגב ימין הייתה מלנומה). הוכח בביופסיה גרורה של מלנומה . מוטציה braf .התחילה טיפול בקיטרודה . אחרי 5 מחזורים גרורה נכרתה. ביופסיה הראה שולמיים נקיות , איך ללא נקרוזיס . בפט לפני שבועיים ( כחודשיים אחרי כריתת גרורה), קליטת יתר של fdg בקשרית צמוד לסיכות של כריתת עונה שמאלית(לפני 3.5 שנים אדנוקרצינומה) מדיאסטנלית סופראהילרית . לסיכום קשרית לעיל ואין עדות למחלה פעילה בריאות ושאר הגוף. אני מבינה שהקשרית מדוברת הינה במיצר , כלומר זו בלוטת לימפה במיצר שהיפרמטבולית. האם נכון? האם יש מצב לגרורה של סרטן ריאה הראשוני? כיצד עושים ביופסיה במקום כזה לא נגיש? הרי לא ניתן לעשות מחטית תחת סי טי כמו בריאות. מהי בדיקת מדיאסטוסקופיה? האם נהוג לכרות גרורה בודדת של סרטן ריאה? תודה רבה

21/08/2017 | 07:46 | מאת: ד"ר מיה גיפס

שלום קטיה, את מתארת מקרה מורכב. הקליטה ב-PET אינה מבדילה בין סוגי הגידולים השונים ולכן הדרך היחידה להגיע לאבחנה היא בביופסיה. חלק מהבלוטות במדיאסטינום נגישות דרך מדיאסטינוסקופיה. לא כולן. בחלק יש צורך ממש בפתיחה חלקית של בית החזה. מכיוון שקיימת סבירות לשני הגידולים לדעתי יש צורך לעשות מאמץ ולהגיע לאבחנה היסטולוגית (בבביופסיה). אם מחליטים שלא לבצע ביופסיה, ניתן לעשות נסיון טיפולי ולפי התוצאות להגיע למסקנה באיזה גידול מדובר, אך לדעתי זו האופציה הפחות נכונה, מכיוון שאם מדובר באתר קליטה בודד יש אפשרות להגיע לשליטה מקומית טובה אם בוחרים בטיפול מתאים. בסרטן ריאה אפשר בהחלט לכרות גרורה בודדת אבל הטיפול במדיאסטינום איננו בניתוח אלא בשילוב של קרינה עם טיפול תרופתי. זה באופן כללי. קשה לתת יעוץ יותר ספציפי בפורום. בהצלחה

מנהל פורום סרטן ריאה