לד"ר גרין

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

04/08/2007 | 14:53 | מאת: מרים

ד"ר גרין שלום אני הלכתי לפסיכיאטר כי היה לי התקף חרדה וקצת דיכאון אחרי לידה בהמלצה של העובדת סוציאלית. עכשיו הוא נתן לי תרופה מסוג SSRI להעלות את רמת הסרוטונין במח וכשהלכתי אליו התפללתי כל הדרך שרק לא יתן לי בסוף המפגש תרופה מהסוג הזה. מה אני אעשה? אני לא יודעת איך להגיד לו שתרופות מסוג זה מפחידות אותי קצת ואני מעדיפה טיפול מסוג אחר, פסיכותרפי. היו הרבה מקרים של מעורבות של תרופות מסוג זה במקרי מוות התאבדות ורצח. העלאת רמת הסרוטונין מקטינה את הזמן בין המחשבה לתגובה וגם פוגמת קצת בזיכרון ומפחיתה את פרק הזמן בין המחשבה לביטוי בפעולה ולכן זה גם יכול לגרום לשיבושים בחשיבה בעיקר אם אתה בן אדם שחושב הרבה זמן אז רמת הסרוטונין הגבוהה תגרום לזה שיווצר מתח פנימי שיניע אותך לפעולה עוד בטרם הספקת לסיים את החשיבה על מה שאתה רוצה לעשות. ואף עלול בעקבות כל הדברים האלה להגביר את הדיכאון במקום להקטין אותו תלוי כמה הבן אדם מודע למה שקורה איתו. בסופו של דבר הגוף מתרגל לרמה קצת יותר גבוהה של סרוטונין במח אחרי מן תקופת הסתגלות כזאת שגרמה לו "לברוח מהמציאות ולחיות בתוך תופעות גופניות אחרות שמהוות הסחת דעת מהחיים עצמם" וכל האפקט של העלאת הסרוטונין כמועיל לדיכאון או חרדה הוא בסך הכל בסופו של דבר יצירת אפקט של הסחת דעת. את אותו אפקט על חרדה ודיכאון שמקבלים באמצעות התרופה הזאת אפשר להשיג באמצעות טיפול פסיכותרפי. יחד עם זאת אם השתמשתי בתרופה הזאת נשארתי עם רמת סרוטונין גבוהה שהגוף צריך לשמר וירידה דרסטית ברמה באמצעות הפסקת התרופה תגרום לתופעות גמילה קשות. זה פוגע באורח החיים. פוגע בזיכרון. פוגע בשליטה על הגוף. פוגע במח. פוגע בכבד. ובסופו של דבר כמו שכולם אומרים, השינויים האלה מביאים חלק מהאנשים שלא מסוגלים כבר להתמודד עם זה להתאבדות! יש אמצעים הרבה יותר בריאים ובטוחים להעלות את רמת הסרוטונין אבל לא נעשתה לי שום בדיקה כלשהי כדי לבדוק ולאמת אם באמת יש צורך להעלות את רמת הסרוטונין שלי במח ולא עשו שום בדיקה כדי לאמת שבאמת האיזון במח שלי הוא לא נורמלי. גם אסור לקחת את התרופות האלה אם יש בעיות בכלי דם או בעיות בכבד. בכלל לא עשו לי שום בדיקה כדי לראות אם הכלי דם שלי תקינים ושהכל מתפקד כמו שצריך העיקר לתת תרופות כמו לוטו. מקסימום יגידו לי שזה תופעות לוואי ואם המצב שלי יתדרדר זה לא משנה כי זה רק יפרנס את מערכת הבריאות. מה עושים? תודה ושבת שלום

שלום מרים, אינני פסיכיאטר, והפורום שלנו אינו מיועד לשאלות בנושאים אלו. עם זאת, אני מבין את הקושי שלך בשימוש בתרופות פסיכיאטריות, וגם אני מאמין שפסיכותרפיה עדיפה על שימוש בתרופות כאשר יש בחירה בין שתי האפשרויות. לא תמיד יש בחירה כזו, ולעתים התרופות הן הפתרון היחיד למצבים קשים. אם אינך בטוחה בטיפול שאת מקבלת, כדאי שלפני לפסיכיאטר נוסף לקבלת חוות-דעת נוספת. בהצלחה, ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב