לכל מי שמעוניין- תופעות לוואי של התרופות האנטי פסי

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

25/06/2001 | 23:45 | מאת: אליאן

תופעות לוואי חוץ פירמידליות- נגרמת בעיקר מתכשירים בעלי פעילות חוסמת גבוהה בקולטנים לדופמין,כדוגמת הלופרידול ופרפנזין.עם תופעות אלה נמנים : א ) תגובה דיסטונית חריפה - עלולה להתבטא בכיפוף הצוואר או גלגול העיניים למעלה.תגובה זו מופיעה במהלך 12 השעות הראשונות לתחילת הטיפול. הטיפול בתופעה זו הוא במתן תכשירים אנטי כולינרגיים. ב) פרקינסוניזם - מתבטא באיבוד מימיקת הפנים, בריור,ברעד ובהליכה בלא תנועות מלוות של הידיים. התופעה מופיעה במהלך 2-3 שבועות הראשונים לטיפול. נדירה בילדים ונפוצה יותר במבוגרים. רצוי לנסות ולהפחית את מינון התרופה,או להוסיף תכשיר אנטי-כולינרגי. ג) אקטיזיה - אי שקט מוטורי,המתבטא באי יכולת לשבת ברציפות במקום ובתחושת מתח. התופעה מופיעה במהלך 5-6 ימים מתחילת הטיפול. ניתן לנסות תרופות אנטי-כולינרגיות ואם הן אינן מועילות,יש להוסיף פרופנולול או להפחית את מינון התרופה. התופעה נפוצה יותר במבוגרים. ד) טרדיב דיסקינזיה - שימוש ממושך בתכשירים אנטי-פסיכוטיים עלול לגרום לתסמונת זו,המתבטאת בתנועות בלתי רצוניות. בדרך כלל בשרירי הפה,הפנים,הלשון,הלסתות ולעיתים גם הידיים. במקרים של תופעת לוואי זו,יש להפסיק את הטיפול הנירולפטי או לעבור לתרופה בעלת סיכון נמוך לתופעה זו,כדוגמת קלוזפין ה) טרדיב דיסטוניה - תופעה הניכרת אף היא לאחר שימוש ממושך בתכשירים נירולפטיים ומתבטאת בתנועות איטיות סביב ציר הגוף,המובילות להתכווצות שרירים,לעיתים גם שרירי הפנים. תופעה זו מלווה בדרך כלל בטרדיב דיסקינזיה.במקרה זה יש להפסיק את התכשיר האנטי פסיכוטי ולעבור לטיפול בקלוזפין. תופעות לוואי אנדוקריניות - הפעילות החוסמת דופמין.... גורמת להתגברות רמת הפרולקטין בדם, ולפיכך עלולה לגרום לזיבת חלב והגדלת השדיים. בגלל הפעילות האנטי היסטמינית ניכרות גם התגברות התיאבון ועלייה במשקל. תופעות לוואי במערכת מחזור הדם והלב - התכשירים הנירולפטיים במיוחד אלה בעלי הפוטנטיות הנמוכה, עלולים לגרום להאטת ההולכה החשמלית בלב,בגלל פעילות דמוית -כינידין. עקב הפעילות החוסמת בקולטנים האדרנרגיים עלולה להיגרם ירידת לחץ דם אורתוסטטית. תופעות לוואי בעור - התכשיר כלורפרומזין עלול לגרום רגישות של העור לקרני השמש. במקרה זה יש להימנע מחשיפה לשמש או להשתמש בתכשיר אחר. תפקודי כבד - התכשירים האנטי -פסיכוטיים עלולים לגרום להפרעה בתפקודי הכבד, המחייבת הפסקת השימוש בתכשיר שכלפיו התפתחה רגישות. תופעות לוואי בעיניים - מינונים גבוהים (יותר מ10 מ"ג/ק"ג ) של התכשיר תיאוריזדין, עלולים לגרום צבענות -פיגמנטציה- ברשתית העין,ובעיקבותיה נזק לראייה. יש סיכון גם לעכירות בקרנית ובעדשה בעיקבות שימוש בכלורפרומזין. הפרעות המתגלות בבדיקות מעבדה - תכשירים אנטי-פסיכוטיים עלולים לגרום לירידה בספירת הדם הלבנה. התכשיר בעל הסיכון הגבוה (1% מהנחשפים) הוא קלוזפין. מומלץ להפסיק את הטיפול בו כשספירת הדם הלבנה פוחתת מ - 3,500 ומספר הגרנולוציטים פוחתת מ- 1,500. פרכוסים - תכשירים נירולפטיים עלולים להנמיך את הסף האפילפטי ולכן יש להיזהר בילדים בעלי הפרעות באא"ג,נזק מוחי או אוטיזם. תסמונת נירולפטית ממאירה - תופעת לוואי נדירה אך מסוכנת שגורמים תכשירים נירולפטיים,ביחיד בעלי הפוטנטיות הגבוהה. התסמונת מתבטאת בחום גבוה, בתנודות בדופק ועלייה בלחץ הדם,בהזעת יתר,בקשיון שרירים,ברמות גבוהות של האנזים-קריאטין פוספוקינז, ובעלייה במספר התאים הלבנים. התסמונת מופיעה בתחילת הטיפול,לאחר הגברת המינון,שינוי לתרופה אחרת או אפילו הפסקה של תכשיר אנטי -פרקינסוני. יש לחדול מטיפול האנטי-פסיכוטי ,לתת טיפול תומך .... תופעות לוואי מהפסקת התרופות - תרופות נירולפטיות חוסמות מגוון של קולטנים וגורמת להגברת רגישותם של קולטנים אלה. לפיכך הפסקה פתאומית של התרופות עלולה לגרום לתסמינים של רגישות יתר, במיוחד מצד המערכת הכולינרגית. התופעות עלולות לכלול - הקאות,בחילות,הפחתת התיאבון,הזעה,מתח,תוקפנות והפרעות בשינה. התופעות עלולות להתמיד שבועות אחדים !

25/06/2001 | 23:47 | מאת: אביב

נשמה שלי.. למה את כועסת עלי ? :-((( השארתי לך מליון הודעות באי.סי.קיו בלי תשובה.. אם פגעתי והעלבתי סליחה, אבל תגידי משהו.. שאני אדע על מה אני מתנצלת לפחות ? אוהבת אביב.

26/06/2001 | 00:08 | מאת: אליאן

השארתי לך הודעה למטה... ומה נראה לך ? אפשר לכעוס עליך בכלל ? אין סיכוי !!!!! הבנת!!!! יופי !!!

26/06/2001 | 05:10 | מאת: דר' עמי אבני

חן חן אליאן עמי

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית