תוצאות מיפוי כליות ותיפקודי כליות

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

16/07/2017 | 09:36 | מאת: אודי

שלום רב אני בן 35 בריא בד״כ ללא בעיות רפואיות כרוניות, לפני 4 שנים בבדיקת us כליות נמצאה אבן בגודל 12 מ״מ באגן כליה שמאלית, עברתי ריסוק חיצוני ע״י גלי הלם עם תוצאות טובות לאחר מכן, לפני חודש חזרו כאבים בצד שמאל ואכן בבדיקת Ct פרוטוקול אבנים נמצאה שוב אבן בגודל 13 מ״מ באותו מקום כמו כן עשיתי מיפוי כליות דינמי והתוצאות הן: ממצאים: הכליות בגודל תקין, עם פרפוזיה וריכוז טובים. קיימת רטנציה קשה של החומר באגני הכליות, יותר בכליה השמאלית, עם שיפור משמעותי בהפרשה אחרי הזרקת פוסיד. תפקוד יחסי של הכליות:הכליה השמאלית 55%.הכליה הימנית 45%. קיימת גם הרחבה של המערכת המאספת מצד שמאל. יש לי מספר שאלות: 1. מה הכוונה ׳רטנציה קשה׳ והאם זה קשור לאבן? או שקיימת בעיה נוספת? 2.מה זה אומר שחזרה לי שוב אבן באותו מקום מאז הריסוק שעברתי לפני 4 שנים והאם יש דרכים/טיפול למנוע הישנות של היווצרות האבן? 3. האם לעשות שוב ריסוק חיצוני או שעדיף ריסוק פנימי דרך המותן? תודה רבה

אודי. רטנציה קשה של חומר ניגוד באגן הכליה מצביעה על היצרות בחיבור שופכן-אגן כליה. שיפור משמעותי לאחר מתן פוסיד (בדרך כלל נמדד כזמן החולף לניקוז החומר לאחר שניתן חומר משתן) מצביעה על כך שהחסימה אינה מאד משמעותית. תוצאות המיפוי משמאל יכולות להתאים לאבן לא חוסמת שלא מפריעה לניקוז הכליה. הכליה השמאלית מתפקדת לכאורה טוב יותר מהימנית (הבדל של עד 5% נחשב כתקין בין הכליות). התוצאות מימין אינן ברורות לי לאור העובדה שלא נצפו בהדמיות אחרות בהווה או בעבר וזה לא מסתדר בייחוד בהעדר הסבר ברור מימין (גידול/אבן חוסמת) והעובדה שדווקא הכליה הימנית מתפקדת פחות טוב מהשמאלית. האם לא דווח על הרחבת אגן הכליה הימני בסי טי פרוטוקול אבנים בהווה ובעבר? אתה זקוק לייעוץ וברור אורולוגי. ההחלטה על הטיפול האורולוגי ריסוק או ניתוח הוא תלוי מומחיות אורולוג מטפל. ממליצה לך לבצע ברור מכוון לאבנים (יפנה אותך נפרולוג או אורולוג מטפל). באופן כללי על מנת להקטין סיכוי לאירוע נוסף עד השלמת הברור ממליצה לך לקבל יעוץ דיאטנית מפורט (להמעיט בצריכת מלח, אלכוהול, דיאטה עשירת חלבון מין החי. בנוסף מומלץ להקפיד על שתיית מים לאורך היום ולפני השינה על מנת לשמור על שתן מדולל לאורך היממה (שתן בצבע בהיר). בהצלחה

18/07/2017 | 10:36 | מאת: אודי

תודה רבה ד״ר, אכן בשום בדיקה שעשיתי לא עכשיו ולא לפני 4 שנים לא נמצאה בעיה בכליה הימנית, אני אפנה שוב לאורולוג להמשך ברור העניין. תודה רבה על התשובות והמענה המהיר.

מנהלי פורום נפרולוגיה