היפונתרמיה

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

25/06/2017 | 11:35 | מאת: גלעד

שלום בן 46. בבדיקות דם בחצי שנה כמה פעמים סודיום קצת נמוך 133-134 ובבדיקה האחרונה לפני חודש זה הסתדר עם 138. בכל הבדיקות שתיתי כוס מים בבוקר לפני הבדיקה. לא היה הסבר לנושא. יתר בדיקות הדם תקינות. ספירת דם תקינה, כימיה תקינה, סוכר 82, קורטיזול 610. US בטן וכליות תקין לפני חודשיים. בגלל ירידת משקל של 5 קילו בחצי שנה ( לא מוסברת ) ממשקל 60 ל 55 ( רזה מאוד ) אני אמור לעבור בדיקת CT בטן . יבוצע ללא חומרי ניגוד בשל אלרגיה ליוד. הרדיולוג ביקש שלפני כן אשתה 2 ליטר מים במשך שעתיים. כל חצי שעה חצי ליטר. כך שהמים יעזרו להרחיב קצת את המעיים ויוכל לראות קצת יותר טוב. רציתי לשאול האם לאור העובדה שהיה לי לפני כמה חודשים כמה פעמים סודיום קצת נמוך , יש סיכון בכך שאשתה 2 ליטר מים בשעתיים לפני בדיקת CT? האם עלול להיות לי "הרעלת מים" וסכנה או שזה קצב סביר? אם בעייתי כמה הכי הרבה אפשר לשתות שיהיה סביר? ואם ארגיש קצת לא טוב ואאכל כמה פרוסות לחם האם זה יציל את המצב או שיש סיכון? תודה רבה

הסיבה להיפונתרמיה עליה דיווחת לא ברורה לי ואי אפשר להבין את סיבתה מהנתונים ששלחת. לא אוכל להמליץ לך על שתיית מים בקצב שתארת. חשוב לי לציין כי השתיה לקראת סי טי בטן אגן היא של תמיסה המכילה חומר ניגוד (יוד או בריום) לאפשר הערכה טובה יותר של לולאות מעי. מעולם לא שמעתי על שתיית מים בלבד כתחליף. לדעתי הבדיקה עלולה להיות אז תת-מיטבית, ולחשוף אותך לקרינה מיותרת. גם במטופלים עם רגישות ליוד ניתן לתת יוד לאחר הכנה מתאימה (טיפול תרופתי מונע) וכאמור ניתן לבחור תמיסת בריום. פעמים רבות יש גם הנחיה לצום לפני ביצוע הבדיקה. לסיכום אנא פנה לרופא המכיר אותך, שהמליץ לך על ביצוע הסי טי ו/או למכון ההדמיה בו אתה עתיד לבצע את הבדיקה ולברר על טיפול מונע לפני מתן חומר ניגוד, שימוש בתכשירי בריום להדמיה.

מנהלי פורום נפרולוגיה