חרדה.אוסידי.ומחשבות

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

30/11/2020 | 21:06 | מאת: שאלה

שלום לך. אובחנתי באוסידי בגלל שהיה לי מלא מחשבות טורדניות על המון נושאים כל פעם שמחשבה/תמונה מינית לא ראויה הופיעה אצלי זה גרם לי לתחושת זעזוע וחרדה גדולה והרבה מצוקה גדולה מהנושא כבר המון זמן. לכן התחלתי לפני כמה ימים טיפול תרופתי . עכשיו עבר שבוע והתמונות הלא ראויות כבר לא מעוררת לי חרדה. איך זה יכול להיות? ובנוסף,אני רוצה לשאול: 1.הבנתי שאם יש מחשבה לא ראויה שמעורר חרדה זה אומר שאני לא רוצה לעשות את זה. 2.ואם המחשבה הלא ראויה מעוררת משהו נעים וכייף או לא מפריע או מעצבנת אז זה כבר צריך טיפול כדי לא לפגוע באף אחד. השאלה שלי היא כזאת איך יכול להיות שבמשך כחודש אותה תמונה לא ראויה גרמה לי לחרדה ומצוקה. ועכשיו שהתמונה עולה זה כבר לא מפריע לי? אומנם זה לא נעים וכיף המחשבה. אלא רק לא מפריע לי.. אז מזה אומר שמחשבה כבר לא מפריעה לי? שהתרגלתי אלייה? ואם התרגלתי אלייה האם זה דבר רע? אני דווקא כן רוצב שזה ימשיך לזעזע אותי כי משהו שלא ראוי אמור לזעזע. תודה לך!!

שלום לך, בעיקרון, התרופות אמורות להפחית את החרדה שעולה כתוצאה מהמחשבה. מאחר שבדרך כלל השפעת התרופות (לפחות מקבוצת ה- SSRIsׂ כמו ציפרלקס ודומיה) מתחילה לאחר שלושה שבועות מרגע שמתחילים לקחת מינון מלא, יש סיכוי שחווית אפקט פלסבו. כלומר, האמונה שהתרופה עובדת והביטחון שנוצר עקב נטילת התרופה עשויים לגרום להפחתה בחרדה. גם טיפול יכול להביא לכך שמחשבה כבר לא תפחיד יותר, מאחר שהמוח "מתרגל" למחשבה כשלא מנסים להימנע ממנה. הפחתה בחרדה משמעותה רק שהמוח כרגע לא תופס את המחשבה כמסוכנת, או תופס אותה כמסוכנת פחות. הפחד שמתעורר מכך שאין חרדה שנלווית למחשבה (ואז זה כביכול אומר שהמחשבה "אמיתית") הוא מחשבה טורדנית נוספת ונפוצה, וכך בעצם נוצרת "טורדנות על טורדנות", מעין לופ טורדני שנפתר רק אם מניחים לזה ולא עוסקים בו, או לא מנסים לפתור אותו. בברכה, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה [email protected]

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית