דחף למחשבות לא הגיוניות

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

22/06/2020 | 16:47 | מאת: אבי

היי שרון. בגיל 18 התחילו לי טנטונים בלתי פוסקים באוזניים שגרמו לי לחרדה מאוד גדולה. לאחר תקופה של חצי שנה בערך החרדות סביב הטנטון נעלמו והרגשתי רגוע. החל מאותו זמן נוצר בי דחף בלתי מוסבר ליזום מחשבות טורדניות ולאחר מכן להפריך אותן. בזמן שהמחשבות עולות אני מדמיין את עצמי בעתיד ללא המחשבה אך עם הרעיון של המחשבה מה שהיה מונע ממני להעיף את המחשבה בתוך זמן קצר ורק לאחר כמה ימים. הדבר לא היה לי מפריע לתפקוד התקין כל השנים האלה. היום אני בן 30 ושוב עולה בי הדחף הזה. רק שהפעם הדבר נמשך יותר זמן ומגיע לשבועות על כל מחשבה. שאלתי היא האם מדובר בocd או שמא ביצר הרס עצמי?

היי אבי, הדחף, כביכול, לייצר מחשבות טורדניות נובעת מהרצון של המוח להיזהר מסכנות. אנשים שסובלים מחרדות בדרך כלל תופסים את העולם כמסוכן, ולכן המוח שלהם מנסה בכל פעם "להתביית" על סכנה מסוימת (אמיתית מוגזמת, או מדומיינת), כדי להיזהר ממנה. זאת מתוך אמונה (לרוב בלתי מודעת) שאם אנחנו נדאג וניזהר, אנחנו נוודא שהכל יהיה בסדר ובכך נשמור על בטחוננו. זוהי אשליה, כמובן, שכן העיסוק המוגזם בסכנות לא באמת מעניק לנו הגנה. מאחר שהמחשבות, למעשה, נוצרות מאליהן, הדבר הכי טוב שאפשר לעשות איתן הוא לא לנסות לפתור או להעלים אותן, אלא פשוט להניח להן להיות שם ולא לנהל איתן דו שיח, בשום צורה. בברכה, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794957

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית