מחשבות מטרידות בכל רגע

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

05/09/2019 | 18:30 | מאת: אמי

היי שרון, לפני כשנתיים התחלתי לחוות תחושות ניתוק מהמציאות שנקראות דיסוציאציות.. שנה שעברה זה קרה לי בקורס פסיכומטרי בעקבות לחץ מוגבר וחרדה שלא אצליח במבחן, דבר שקרה לי פעמים רבות גם עם הבגרויות- חרדות שלא אצליח לקבל ציונים טובים במבחן, וזה בא לידי ביטוי בכך שלקח לי תמיד יותר זמן לסיים על המבחנים בגלל בדיקות חוזרות. אובחנתי לפני 5 שנים עם דיכאון קליני, תמיד היו לי מחשבות מטרידות על כל דבר קטן שקורה לי. וכשאני נכנסת למצב של דיסוציאציה, זה מרגיש כאילו המחשבות המטרידות מתעצמות והפחד להישאר גם במצב הזה מוסיף אליהן. כרגע אני בדיסוציאציה כבר חודש, המצב רוח שלי מאוד דינמי..מרגישה כאילו כל יום אני נלחמת במחשבות עם מחשבות טובות, מנסה לתת לכל מחשבה רעה משמעות חיובית כדי לא לשקוע לדיסוציאציה עוד יותר..ועדיין המצב נשאר כמו שהוא. השאלה שלי היא מה כדאי לעשות בעניין? איזה טיפול הכי יעזור לי? ומה יש לי?

היי אמי, כפי שכתבת, את סובלת מחרדות ומלחצים. ייתכן שיש גם תופעות כפייתיות (כמו הבדיקות החוזרות), אך כדי לעשות אבחון של ממש, צריך להכיר יותר. החרדות והלחצים הם אלה שגורמים לתחושת ה"ניתוק", או הדה-פרסונליזציה (סוג של תגובה דיסוציאטיבית נפוצה במצבים כאלה). כדאי לדעת שזו הצורה הכי "קלה" של דיסוציאציה, שכן יש תופעות דיסוציאטיביות קשות בהרבה. אין כל צורך להיבהל מהסימפטום הזה, שכן הוא שווה ערך לכל סימפטום אחר של חרדה. זהו למעשה מנגנון הגנה של המוח, שממסך חלק מהתחושות הקשות שאת חווה, כביכול כדי לאפשר לך להמשיך ולתפקד ולא לחוות את התחושות האחרות המלוות חרדה במלוא עוצמתן. אין טיפול ספציפי לסימפטום הזה. כדאי לטפל בחרדה עצמה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT), שכן כאשר החרדה פוחתת, גם הסימפטום הזה הולך ופוחת. בינתיים, כדאי לדעת לחיות איתו ולהתנהל לצידו, ולא להתנגד לו או לתת לו יחס מיוחד. אם תצליחי ליישם זאת, זה כשלעצמו עשוי לעזור מאוד. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית