חשיפה ומניעת תגובה.................

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

22/07/2018 | 00:03 | מאת: דני

האם וכאשר אדם לא חולה ocd שעושה חשיפה לערך שסותר ערך שהוא מאמין בו,למשל אדם דתי שיש לו דחף מיני שאסור לו לבצע,וכמובן שהוא מאמין בשכר ועונש,ובכל זאת מחליט להיחשף לדחף ולבצע אותו,וכמובן ככל שהוא נחשף הפחד שלו מעונש פוחת, שאלה שלי האם זה יכול לייצר לו הפרעה נפשית כי הוא מדחיק את האמונה שלו ויוצר לעצמו דיסוננס?כי הוא פועל בניגוד לערכים בהם הוא מאמין, האם זה נכון להגיד שאע"פ שהפחד שלו פחת אך עדיין זה יושב אצלו בתת מודע ולכן יכול ליצור לו בעיות?בגדול האם רק דחפים של הגוף יושבים בתת מודע?או גם אמונות וערכים שדחקתי אותם? תודה רבה על העזרה

היי דני, נשמע שמה שעשית הוא לא חשיפה ומניעת תגובה. אתה הרי לא סובל מ- OCD, כפי שאתה אומר, אז החשיפה לדחף היתה כנראה מתוך רצון לבצע את הדחף, למרות שהוא נוגד את אמונותיך. זה משהו אחר לגמרי. כאשר נוצר דיסוננס קוגניטיבי (כלומר אתה עושה משהו שהוא בניגוד לאמונתך), בדרך כלל זה נפתר על ידי אחד מהשניים: שינוי האמונה כדי שתתאים לפעולה שעשית (פיתוח אמונה שמותר לעשות את זה בנסיבות מסוימות), או שאתה מחליט לא לחזור על ההתנהגות הזו. יכולה להתפתח הפרעה רק אם אתה חווה חרדה רבה סביב העניין ולא מוכן להניח לו, או לפתור אותו באחת מהדרכים שציינתי. תת מודע הוא לא מושג בפסיכולוגיה. בכל מקרה, נשמע שאתה מודע לגמרי הן לאמונותיך והן לדחפיך. אתה פשוט בוחר לפעול על פי אחד מהם ולא על פי השני. בברכה, שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com לקביעת תורים: 052-6794975

22/07/2018 | 23:45 | מאת: דני

תודה על התשובה המפורטת,אך לא הבנתי מה שכתבת שתת מודע הוא לא מושג בפסיכולוגיה,כל מה שפרויד דיבר על האיד ,הדחפים,וקרל יונג שדיבר על לא מודע קולקטיב, ולאחר מכן יש שהרחיבו את המושג לכל החוויות והאמונות של האדם שיושבות בלא מודע,האם מושג זה, לא חלק מהותי בפסיכולוגיה?

בפסיכואנליזה הקלאסית דיברו על מודע, קדם מודע (שהנו כל מה שאנו יודעים ולא חושבים עליו כרגע) ולא מודע, שכולל למשל כל מיני דחפים אפלים שאין לנו גישה אליהם ואנחנו לא יודעים שהם חלק מאיתנו. תת מודע הוא מושג שמתייחסים אליו, למשל, ב- NLP ומתייחס למשהו קצת שונה, קרוב במשמעותו לקדם המודע. עם זאת, אנשים רבים מתייחסים למונח העממי "תת מודע" כשלמעשה הכוונה ללא מודע. אני לא יודעת אם התכוונת ללא מודע או לקדם מודע, אבל בפסיכולוגיה אין מושג כזה "תת מודע".

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית