מחשבות אלימות (הזויות)

דיון מתוך פורום  פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות

19/08/2020 | 10:50 | מאת: מ.ק.

בתקופה האחרונה אני חווה כל מיני מחשבות הזויות שנתקעות לי בראש ואני לא מצליח להשתחרר מהם. למשל כשאני נוהג, אני בטוח שעשיתי תאונה ופגעתי במשהו. אני יודע שלא עשיתי תאונה אבל זה לא מפסיק לי את המחשבות. לפעמים אני מכניס לעצמי לראש שאולי פגעתי במישהו סתם ככה. אני לא אדם אלים, להיפך, מעולם לא הייתי מעורב באירוע אלימות. ובכל זאת, כל מה שאני אומר לעצמי וכל ההוכחות שאני מוצא שלא היה כלום, לא משחרר אותי מזה. חיפשתי ומצאתי שזה כנראה OCD. השאלות שלי, האם רק טיפול פסיכולוגי יכול לעזור במקרה הזה? תוך כמה זמן? אם לא - האם טיפול תרופתי הוא לכל החיים? או שאפשר להפסיק אותו מתישהו?

שלום מ.ק., ככל הנראה, האבחנה העצמית שלך נכונה במקרה זה ומדובר ב-OCD. הטיפול המומלץ הוא שילוב בין טיפול פסיכולוגי בגישה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) וטיפול תרופתי ממשפחת SSRI/SNRI המעכב ספיגה חוזרת של סרוטונין ו/או נוראדרנלין במוח (למשל, ציפרלקס, פרוזק וכד'). לעיתים קרובות החרדה הנלווית למחשבות הטורדניות גבוהה במידה כזו שהטיפול הפסיכולוגי אינו נקלט ולכן הוא מהווה תנאי הכרחי המאפשר את הטיפול הפסיכולוגי. הטיפול התרופתי אינו בהכרח "לכל החיים", אך גם לא נקודתי (כלומר, לא נלקח לפי הצורך באותו רגע אלא על בסיס יומי). השאיפה היא שבמשך הזמן האדם ילמד בטיפול דרכי התמודדות עם מחשבות אלו עד לרמה שיהיה ניתן להפחית את המינון של התרופה או להפסיקה כליל. הטיפול בגישה משולבת זו נמשך לרוב מספר חודשים (נניח, לפחות חצי שנה). כמובן, כל האמור לעיל נכתב בצורה מסויגת והדברים שונים ממטופל למטופל. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין giditherapy.co.il

מנהל פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות