האם אכן אנדומטריוזיס?

דיון מתוך פורום  כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן

16/08/2020 | 17:23 | מאת: נעמה

שלום רב אני בת 32.5, נשואה בלי ילדים, אחות במקצוע. יש לי מזה 10 שנים ממצא של אנדומטריומה בשחלה שמאלית ב-US, (בשנה האחרונה היא קטנה בגודל 1.5 ס"מ בערך, אבל היה גם 3.5 ס"מ בעבר). לאחרונה התגלתה אצלי ירידה ברזרבה שחלתית- ערכי FSH גבוהים (בין 10-23), AMH יחסית נמוך (1.17). עדיין יש לי ביוץ ומחזורים סדירים ברוך ה'. התחלתי טיפולי פריון שכללו כמה מחזורי IUI ומחזור אחד של IVF -באף אחד מהם לא נקלט הריון. עשיתי לאחרונה צילום רחם- הממצאים היו תקינים בצד ימין, אך בצד שמאל היה רשום שחלק מחומר ניגוד "מתנרתק" וחלקו מתפזר בחופשיות באגן. הרופא אמר שככל הנראה מדובר על הידבקויות סביב חצוצרה שמאלית (בלי חסימה שלה), כמו כן הוא אמר שככלל אגן שמאלי נראה שונה מאגן ימני בצילום (כנראה שיש גם עיבוי קל של חצוצרה שמאלית בנוסף להידבקויות, האגן השמאלי נראה "פחות יפה לעומת האגן הימני"). יש לציין שלא עברתי ניתוחים באגן ולא סבלתי מPID (לפחות לא ידוע לי) ולכן זה כנראה לא יכול להסביר את הממצאים. בנוסף יש לי כבר 15 שנים תסמינים שונים מגוונים מצד מע' העיכול שאובחנו כ-IBS (כאבי בטן, שלשולים,בחילות). יש לציין שאין קשר מובהק בין תסמינים מצד העיכול לבין מחזור, כמו כן אני לא סובלת מכאבי מחזור קשים (כן סבלתי מכאבים ממשוכים באגן לפני 10 שנים כשאובחנה אנדומירטיומה ובהמשך גם כאבי מחזור חזקים וטופלתי בגלולות במשך תקופה). כרגע יש לי כאבי מחזור לא חזקים במיוחד רק ממש לפני שאני מקבלת מחזור והמחזור שלי מתאפיין בכמה ימי הכתמות לפני שמגיע הדימום האמיתי (2-5 ימים). יש לציין גם שמרקר сa125 אצלי תמיד תקין (האחרון לפני כמה חדשים היה 23.8). אני גם נשלחתי לאחרונה לביצוע US של מעי בבית חולים שערי צדק על מנת לשלול סופית IBD. בUS נשלל IBD אך היו ממצאים לא ספציפיים של "הדגשה קלה של דופקן/סובמוקוזה ללא עיבוי דופן משמעותי וללא שינויים בשומן מסביב" באיזור צקום וקולון עולה פרוקסימלי וכן באיזור סיגמואיד וקטע קצר מאד של מעי דק משמאל. ועכשיו לשאלותיי: 1. האם אכן יש לי אנדומטריוזיס? 2. אם זה אכן אנדומטריוזיס- האם הממצאים הלא ספציפיים במעי יכולים להראות על מעורבות של מעי באנדומטריוזיס? 3. האם אנדומטריוזיס יכול להסביר ירידה מוקדמת ברזרבה שחלתית? 4. האם המצב של אגן שמאלי פוגע עוד יותר ביכולת קליטת הריון? בתודה! נעמה

נעמה שלום, מתנצל על העיכוב במענה, הייתי בחופשה (קורה...) צריך להבין שהמענה בפורום הוא עקרוני ולא יכול להוות ייעוץ פרטני אינדיבידואלי ובוודאי שלא ניתן להיכנס לעובי הקורה ולכל כך הרבה פרטים. ברמה העקרונית אנדומטריוזיס כרוך לעיתים קרובות בכאב עז סביב הווסת ולעיתים מהווה סיבה להידבקויות אגניות ולהפרעות בפיריון על רקע מכני. האבחנה נעשית ע"י שילוב של תסמינים רלוונטיים, ממצאים בבדיקה גופנית, בדיקות עזר (כגון AMH), דימות (אולטרהסאונד / MRI) ולעיתים אף בירור פולשני בדמות לפרוסקופיה. התיאור שאת מביאה יתכן שקשור באנדו אך לא בהכרח וכאמור נחוצים רבדים נוספים על מנת לעשות אבחנה. ממליץ לפנות להערכה ע"י רופא נשים שמומחיותו באנדומטריוזיס. בברכה, ד"ר בני פיינר, מנהל יחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן

מנהל פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן