שחלות פוליציסטיות

דיון מתוך פורום  גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית

16/02/2009 | 20:18 | מאת: מיקה

מיכל שלום, בעבר סבלתי משחלות פוליציסטיות, תת פעילות בלוטת התריס ותנגודת לאינסולין. שום טיפול אלטרנטיבי או מערבי לא הועילו. היתה תקופה שזה הסתדר ולפתע אחרי כמה שנים שקטות זה חזר ובגדול. בחודשיים עליתי 10 ק'(בעיקר במרכז הגוף), הופיעו ציסטות, מחזורים עם כאבים , תופעות קדם מחזור קשות, כאבים בשחלות, ליחה. בדיקות הדם תקינות לחלוטין (נוטלת אלטרוקסין), מחזור סדיר וגם ביוץ. לצערי לא הושג בחודשים אלו הריון טבעי. מבצעת הזרעות . משלבת תמיד פעילות גופנית. אני מתחילה בטיפול הורמונלי ומעוניינת לשלב טיפול תומך. דיקור בלבד ניסיתי מספר מחזורים אצל מדקרים שונים בעלי נסיון רב אך ללא הועיל. כנראה שהטיפול צריך לכלול מעבר לדיקור גם אלמנטים נוספים. ברפואה המערבית מכיון שבדיקות הדם תקינות נותר להמליץ רק על הורמונים. על ההשמנה האגרסיבית פתאומית אין לאף רופא מה להגיד... אשמח לקרוא את התרשמותך ומה ניתן לעשות. תודה

שלום לך מיקה אכן, תופעה של שחלות פוליציסטיות היא מאוד חמקמקה. יתכן מצב שזה מתייצב ואז עלול לחזור שוב. הטיפול בשחלות פוליציסטיות אינו טיפול "מהיר" ואורך מינימום 3 חודשים - עד לתחילת השיפור ויש להמשיך וליטול תכשירים תקופה ממושכת. דיקור לבד לא תמיד מספיק. בעיות גניקולוגיות נחשבות ברפואה הסינית למחלות פנימיות. הטיפול במחלות הפנימיות תמיד משלב פורמולות (תערובות) של צמחי מרפא. במרפאה שלי אני תמיד משלבת דיקור + תזונה"+ תכשירים הומוטוקסיקולוגים. ובהחלט הגיעו למרפאתי נשים שסבלו מן התופעה ולא קיבלו מחזורים סדירים/ או לא קיבלו אף פעם וסת באופן טבעי, ובהחלט לאחר מספר חודשי טיפול הצלחנו להגיע למחזורים סדירים ואף להריונות שהסתיימו בלידות. להלן ההתיחסות של הרפואה הסינית לתופעה של שחלות פוליציסטיות - מאמר שכתבתי בנושא: שחלות פוליצסטיות (להלן P.C.O? = POLYCYSTIC OVARY SYNDROME ) הסינדרום הוגדר ותואר לראשונה על ידי Stein & Leventhal . מבחינה מערבית ידוע מעט מאוד מהי האטיולטגיה לתסמונת זו. התסמונת נובעת כתוצאה מחוסר איזון הורמונאלי. הסינדרום קשור בגורמים פריפראליים ומרכזיים שמשפיעים על הפעילות העצבית. כך שניתן לומר כי למערכת העצבית הסימפטטית קיים משקל רב בהתפתחות התסמונת. זוהי אחת מן הבעיות ההורמונאליות השכיחות ביותר בקרב אוכלוסיית הנשים בגיל הפריון. מדובר על חוסר איזון בבלוטת ההיפותלמוס, רמות LH גבוהות וטסטוסטרון גבוה. אסטרוגן לא מאוזן (אין פרוגסטרון שמאזן אותו). בשחלה תהיינה ציסטות פוליקולריות רבות, לכן היא תהיה מוגדלת, אך היא לא תייצר ביצית בשלה. יהיו הרבה זקיקים שלא יתפתחו. מכיוון שאין ביציות בשלות, לא יהיה ביוץ. שחלות פוליציסטיות יוצרות טווח נרחב של סימפטומים. יש מצבים שתופיע אמינוריאה- לא יהיה ווסת. לא כל מי שיש לה PCO מראה את כל הסימפטומים. יש נשים שמקבלות מחזור ווסת פעם בארבעה חודשים ובכ"ז הרמות ההורמונליות שלהן תקינות, לעומת זאת יש נשים שמקבלות פעם ב-35 יום ולא מצליחות להרות. התסמונת מוגדרת כשמופיעים מספר סימפטומים. מעל 70% מהנשים מאובחנות על פי בדיקה כסובלות משחלות פוליציסטיות, אך אינן סובלות מבעיית פריון בהכרח. סימנים אפשריים: - אי פריון כתוצאה מחוסר ביוץ,קושי בכניסה להריון. בקרב הנשים הסובלות מהפרעות בביוץ – אצל 75% מתוכן הדבר נובע מסינדרום השחלות הפוליציסטיות. - אל ווסת או ווסתות בלתי סדירות, עם דימום כבד, על פי רוב מאחר. בקרב 30-49% מן הנשים שאינן מקבלות מחזור חודשי (אמינוריאה) - הדבר נובע מ-PCO. 85-90%? מן הנשים עם ריבוי מחזורים חודשיים (אוליגואמינוריאה) – כתוצאה מ-PCO. - שיעור יתר בפנים, חזה, התקרחות מצחית. - השמנת תפוח . 30-60% מן הנשים הסובלות מן התסמונת נמצאות בעודף משקל. -אקנה ועור שומני - רמות גבוהות של אינסולין בדם עקב עמידות לאינסולין. -יחס של LH ל- FSH גדול מ- 3. כאשר התסמונת קיימת יש סיכון יתר ל: סרטן הרחם, לחץ דם גבוה, כאבי אגן, כולסטרול גבוה, טריגליצרידים וטרשת עורקים. מערבית: נעשית אבחנה על סמך בדיקת אולטראסאונד וגינאלי (חשוב גם להבחין בין שחלות פוליציסטיות לציסטות בשחלה). ובדיקת דם - רמות גבוהות של טסטוסטרון. יחס גבוה של LH לעומת FSH. הטיפול המערבי: לנשים וצעירות שאינן מעוניינות להרות - גלולות נשים שמעוניינות להרות פרוגסטרון, גלוקופאז'- כדי להעלות את רגישות הגוף לאינסולין ולהוריד רמות טסטוסטרון. איקקלומין- לעידוד ביוץ. לנשים שמנות- הורדה במשקל. הרפואה הסינית לעומת זאת: מתייחסת לשחלות פוליציסטיות כחולשה מולדת של הכליות, או חולשה נרכשת של הכליות שמשפיעה על הכבד ולכן קור ולחות מצטברים במחמום תחתון, אלו בקלות יכולים להפוך לחום ולחות או לתקיעות דם והצטברות לחות וליצור מסה/ הצטברות. כמעט תמיד מבחינה סינית קיים כאן מצב של הצטברות לחות. ממחקרים שנערכו, נמצא כי לדיקור קיימת השפעה על מצבים של pco . השפעה זאת מושגת באמצעו ת יכולתו של הדיקור לאזן את המערכת העצבית וההורמונאלית. הפרספקטיבה של הרפואה הסינית 1. מיעוט דימומים ווסתיים. 2. אמינוריאה – אל ווסת. 3. בעיית פוריות. 4. שטפון וטפטוף- דימום ווסתי לא תקין (beng lou). 5. מחזור ווסתי לא סדיר. ביטוי קליני מנקודת מבט סינית של רפואה סינית טהורה (התעלמות משינויים היסטולוגיים בשחלות) הביטויים הקליניים הם כדלהלן: 1. אמינוריאה או דימום ווסתי מועט. 2. מחזורי ווסת בלתי סדירים. 3. שיעור יתר. 4. השמנה. 5. אי פוריות. ניתוח הביטויים הקליניים בראי הרפואה הסינית 1. אמינוריאה או דימום ווסתי מועט- חוסר דם במרידיאן ה- chong. סטאזיס דם ב- chong. הדימום הווסתי הינו ביטוי של ה- tian gui ולכן תמיד קיימת חולשה יינית או יאנגית של הכליות. 2. שיעור יתר- חוסר תפקוד של מרידיאן ה- chong יחד עם חוסר איזון בין צ'י ודם. חוסר דם ברחם מוביל לאמינוריאה (אל ווסת) , אך מאידך, קיים יותר דם בשכבות העור והדבר מעודד צמיחת שיער. 3. השמנה- לחות- ליחה המשפיעה על ה-chong ועל ה- ren. 4.ציסטות שחלתיות –לחות – ליחה ב- chong + ren. 5. חוסר איזון הורמונאלי, טסטוסטרון גבוה – חוסר תפקוד של מרידיאן ה- gv, שהינו הביטוי היאנגי של המחזור הווסתי. 6. חוסר איזון הורמונאלי, רמות גבוהות של LH – יאנג גבוה ביחס ליין ( יין מקביל במקרה זה לאסטרוגן). ולכן המצב מצביע על מצב של חום במרידיאני הכבד וה- chong. דפוסים הסבר הביטויים הקליניים ביחס לדפוסים: 1. לחות – ליחה. כמעט תמיד תהיה קיימת נוכחות הלחות והליחה. הציסטות השחלתיות נובעות כתוצאה מן הלחות- ליחה. 2.חולשה של כליות – תמיד קיימת חולשת כליות ב- PCO שגורמת לחוסר האיזון ההורמונאלי. החולשה יכולה להיות חולשה יינית או יאנית, אבל בדרך כלל מדובר בחולשה יאנגית. 3. סטאזיס דם – יתכן מצב זה במיוחד אם הציסטות ניתנות למישוש והדימום הווסתי מלווה בכאבים. 4. אש הכבד- יתכן מצב של אש בכבד או חום ולחות במרידיאן הכבד. 5.חוסר דם – מצב זה מתקשר לדימום מועט או לאמינוריאה (אל ווסת). לחות ליחה ברחם זהו הגורם העיקרי ב- pco. לחות-ליחה ברחם יתבטאו בסימפטומים הבאים: 1. לויקוריאה- הפרשות ווגינאליות. 2. לשון תפוחה ועליה חיפוי לבן בשורש. 3. נטייה להשמנה. 4. מלאות וכבדות בטנית. 5. דופק חלקלק. 6. בעיות באמצע המחזור הווסתי ( כאב קל, חוסר נוחות, כבדות, דימום). בנוסף יתכנו גם סימנים נוספים שמצביעים על לחות- ליחה בגוף: נזלת /ליחה ותחושת מחנק/ מלאות בחזה. המטפל ברפואה סינית יאבחן את מצבה של האשה שלפניו על פ הכלים של הרפואה הסינית. בהתאם לאבחנה תותאם לה תוכנית דיקור וטיפול בצמחים וכמובן יתן לה גם הנחיות לתזונה. תלוי מה מצבה ומה הם הסימפטומים מהם היא סובלת, לעיתים המטפל יחלק את הטיפול בחודש למספר שלבים ובכל שלב בחודש היא תקבל תערובת אחרת של צמחים חשוב להבחין גם בין נשים עם התסמונת שבכלל אינן מקבלות ווסת לכאלה שכן מקבלות אך היא אינה סדירה. הדבר משפיע על בחירת הפורמולה הטיפולית. אצלי במרפאה אני משלבת גם הומוטוקסיקולוגיה כדי לייעל את הטיפול. נכתב על ידי: מיכל שלזינגר מטפלת מוסמכת ברפואה סינית והומוטוקסיקולוגיה WWW.HEALTHYLIVING.CO.IL 03-9012411 052-8728526 מקוה שעניתי לשאלתך מיכל שלזינגר

16/02/2009 | 21:49 | מאת: מיקה

מיכל שלום, קראתי את מאמרך לפני שכתבתי לך (בזכותו הגעתי אלייך...). אני מאמינה מאד בצמחי מרפא אבל לא מאמינה בהומאופטיה... אבל זה סיפור אחר. אכן הקושי אצלי: מכיון שיש מחזור סדיר +ביוץ (לדעתי איכות הביציות נפגמת מהתסמונת) ובגלל שהבדיקות מצויינות, אני נחשבת "לא מוסברת". אני אמורה להתחיל עם זריקות של גונל F והשאלה שלי, מכיון שלא אתחיל איזון נטורופתי לפני הנסיונות להרות, אלא במהלכו, עד כמה יעילה התמיכה כשאני כבר עם הורמונים והתסמונת "משתוללת"? ושאלה שניה, במקרה שלי, האם תזונה בעלת אינדקס גליקמי נמוך, משפיעה גם? ואחרון: מה גורם לתסמונת לפרוץ שוב מחדש ואיך ניתם לפחות לעצור את ההשמנה האגרסיבית? ושוב תודה מראש

מנהל פורום גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית