האם מוכרת תופעת הופעת מניה בעקבות נטילת תרופה אנטי דיכאונית

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

08/08/2020 | 20:02 | מאת: דסי

שלום רב, שנים סבלתי מדיכאון, שנים טופלתי בפסיכוטרפיה וגם היו פעמים שטופלתי בתרופות. אני בת 74. כיום אני מטופלת בקוקטייל תרופות מצוין - ללא דיכאון, נמצאת בקשר עם פסיכאיטר למקרה הצורך. 2 פעמים חוויתי אירועים מאניים. בין אירוע אחד לשני עברו כ 15 שנים בשני המקרים האירועים הופיעו בעקבות נטילת תרופות אנטידיכאוניות. במקרה הראשון בשנת 1994- התגובה הופיעה בעקבות נטילת פבוקסיל- אז במינון גבוה של 400 מ"ג. הפסיכיאטר בחר במינון זה ,לדבריו, על מנת להוציא אותי מהדיכאון עד כמה שמהר יותר . בוקר אחד התעוררתי וחשתי שהמחשבות רצות במוחי במהירות- התקשרתי לפסיכיאטר, תיארתי את המצב, וביקשתי להוריד את המינון(אני אחות מוסמכת בין השאר). הרופא הוריד את המינון לחצי. הופיעו אצלי תופעות המאפיינות מצב מאני, ללא בזבוז כספטים או יחסי מין פרועים :). לקח זמן עד שהתופעות חלפו. כעבור שנים, שוב בעקבות דיכאון שנמשך 5 שנים תמימות(למרות פסיכוטרפיה שבועית) - פניתי לפסיכאטרית. בפגישה הראשונה עם הפסיכיאטרית- טענה שהופעת המאניה בעקבות נטילת תרופה אנטי דיכאונית מוזכרת ב DSM ואינה מאובחנת כקוטב במחלה הבי פולארית . הרופאה נתנה לי קוקטיל אחר של תרופות. אחת התרופות הייתה בונסרין 20 מג. שוב הופיעו התופעות המאפיינות מצב מאני. הרופאה הורידה את המינון לחצי. גם במקרה הזה לקח זמן עד שהתופעות חלפו. שאלתי היא- האם אכן תופעה זו מוזכרת ב DSM ?. הרהורים בשאלה זו עלו מדי כמה שנים. לפני כשנה -בנסיבות משפחתיות לא קלות- עלה נושא זה שוב- והוצגתי על ידי בן משפחה כחולה. אני יודעת שאיני בי פולארית. מעולם לא אובחנית ככזו. בכל זאת רציתי לדעת האם "התנך הפסיכיאטרי "D S M אכן מתייחס לתופעה עליה אני כותבת תודה

שלום דסי. נטילת תרופות נוגדות דיכאון בעיקר במינון גבוה כפי שציינת אכן יכולה לגרום להופעת אפיזודה היפומאנית או מאנית אשר בהמשך יכולה להיות מאובחנת כהפרעה דו-קוטבית. לעתים מדובר בסוג מסוים של הפרעה דו-קוטבית אשר בדרך כלל מהלכו מתון יותר. DSM5 הינו מדריך אמריקאי לסיווג הפרעות נפשיות במהדורה המעודכנת ביותר. הוא קובע אבחנה של הפרעה דו-קוטבית בעקבות תרופה או שימוש בסם אשר יכולה להתאים לתיאור המהלך אצלך. בברכה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה