תוכנית טיפולית תרופתית

דיון מתוך פורום  פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה

18/06/2020 | 16:24 | מאת: שואל

ד"ר שלום. אמנם קצת ארוך אבל בהחלט פניה מאתגרת. ובכן, אני בן 35 מזה 7 שנים מטופל בשילוב תרופתי כנגד תחושות חרדה כרוניות והתקפי חרדה: VIEPAX XR 150 MG בכל בוקר CLONEX 2-3 MG בכל לילה הרכב תרופות זה נקבע לאחר מספר ניסיונות ב-3 תרופות SSRI ו-2 תרופות SNRI ללא תועלת ממשית. פרופסור לפסיכיאטריה אמר לאחר תישאול מקיף שמה שאני זקוק לו הוא כדור קלונקס במינון 2 עד 3 מ"ג בלילה ועם ה-VIEPAX XR אפשר להמשיך כדי "לתקוף" את הבעיה מזווית נוספת אך לא מעבר למינון 150 מ"ג כי זה לא יתאים עבורי לדבריו. אכן המצב היה מאוזן באופן סביר ביותר עד לפני כשנה וחצי מאז למרות הטיפול התרופתי אני סובל ממש מתסמיני חרדה. הפסיכיאטר הבכיר אמר שאי אפשר להעלות יותר את מינון הקלונקס מעבר למינון 3 מ"ג וכי לא תמיד תרופות הן התשובה היחידה לכן המליץ על CBT אינטנסיבי. ביצעתי CBT משך 4 חודשים - עם תובנות ורכישת כלים אך ללא שינוי בתסמיני החרדה ולכן פניתי לפסיכיאטר יועץ חיצוני נוסף אחרי 10 שנים שאני מטופל אצל אותו פרופסור. הפסיכיאטר היועץ אמר שקלונקס במינון כזה הוא לא טיפול ואף מזיק בטווח הארוך. הוא התפלא שאני לוקח מינון של 3 מ"ג ואמר שאם אדם "שלא רגיל" לקלונקס לוקח מינון כזה הוא "נרדם בו במקום ל-3 ימים". סיפרתי לו כי לא הייתה כל הצלחה עם SSRI ו-SNRI לאורך השנים ורק הקלונקס הוא שעזר לי. הוא אמר שאני נמצא במינון בינוני של VIEPAX XR והוא ממליץ למצות את טיפול עם התרופה עד למינון המקסימלי ולכן המליץ על עלייה ל-300 מ"ג. במקביל אמר לרדת בהדרגה עם הקלונקס ל- 1.5 מ"ג ולפזרו על פני היום כדי לקבל עזרה נקודתית עד שתהיה השפעה מלאה של מינון ה-VIEPAX המוגבר. התמדתי בתוכנית הטיפול משך 3 חודשים והייתה התגברות של חרדות כולל תסמינים כמו הזעה מרובה, לחץ דם מוגבר, אי שקט מוגבר ותחושה של התגברות חרדות. בפגישת מעקב, היועץ אמר שלא לעלות עוד מינון ל-375 מ"ג וכי לפני הוספת כדור שלישי לחיזוק, הוא ממליץ משך החודשיים הקרובים לעשות פעילות גופנית מתונה 3 פעמים בשבוע כמו הליכה מהירה זאת בין היתר כדי להרגיל את הגוף למצב של אדרנלין גבוה. תופעות ההזעה ולחץ הדם התמתנו אבל עד שאני לא לוקח את מנת הקלונקס בצהריים, אני מרגיש ממש חרדות: צמרמורת, אי שקט גופני חזק, בטן רגיזה והפרעה במחשבה איך אצא מהמצב הזה ומה גרם לכך. אני אמור להגיע לביקורת בקרוב. אשמח לשמוע את ניתוח המצב אם תוכל בבקשה לסייע. האם תמליץ להמשיך הטיפול על פי הנחיית הפסיכיאטר או לפנות לפסיכיאטר בכיר אחר? לא סביר שאחרי 5 חודשי טיפול אין התמתנות של חרדות. כנראה שהטיפול לא עוזר או אפילו במצב זה אולי בגלל ה-VIEPAX הגבוה אף מגביר אי שקט ותופעות חרדה (היועץ שולל שהמינון הגבוה מגביר חרדות). אני לא רגוע עם הטיפול שלא הוכיח את עצמו ןבעצם הקלונקס הוא חבל הצלה עבורי.

שלום רב. צריך לברר מספר סוגיות במקרה זה. ראשית, מה מקור החרדה? האם מדובר בדאגנות יתר, התקפי פאניקה או מחשבות טורדניות. שנית, קלונקס מהווה תרופת הרגעה ממשפחת בנזודיאזפינים. זו תרופה יעילה ביותר לטיפול מיידי בחרדות אך היא טובה רק לטווח קצר של מספר שבועות. בשימוש מתמשך ארוך יותר יעילותה הולכת ופוחתת, יש צורך בהעלאת מנונים וקיימת סכנת התמכרות. לאור זאת בשלב זה של הטיפול אתה זקוק לקלונקס כתרופה למקרים דחופים בלבד. עם זאת אל תפסיק קלונקס בבת אחת- עליך לבצע ירידה הדרגתית תחת יעוץ פסיכיאטרי. שלישית- בשלב זה נראה כי ונלהפקסין/וויפאקס לא יעילה עבורך ויש צורך להחליף לתרופה אחרת- ניתן לשקול צמבלטה או תרופות SSRI או תרופות טריצקליות. ניתן לשלב עם תרופות אחרות כגון אנטי-פסיכוטיים במנון נמוך או מייצבים. ממליץ מאוד לחזור לטיפול CBT. בהצלחה

מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה