המשך בירור לאיתור גרורות אם בכלל

דיון מתוך פורום  סרטן הערמונית

21/07/2019 | 13:38 | מאת: ש

שלום לרופא ותודה על עזרתך. אמשיך ברשותך את שאלותי על אבי. בן 81 . חולה לב וקוליטיס כיבית. שחש ירידה תפקודית בחודש האחרון. התאשפז, נערך לו סיטי. לאחר מכן בדיקת psa שתוצאתה 62. לאחר מכן מיפוי עצמות. לאחר מכן בדיקת trus וביופסיה. Ct חזה בטן אגן ממצאים: ריאות: שינויים אינטרסטיציאליים היקפיים בולטים יותר באונות התחתונות משני הצדדים, מלווים בברונכיאקטוזיות של משיכה ובשינויים דימויי חלת דבש הבסיס השמאלי ובלינגולה. הצללות זכוכית חלב קלות בשני הבסיסים. בבסיס השמאלי יש גם מרכיב משמעותי ברונכיאקטטי עם עיבוי דפנות סימפונות ועם ככל הנראה הפרשות בדרכי האוויר, כנראה גם מרכיב של תהליך זיהומי/ דלקתי. נתיבי האוויר הגדולים מודגמים פתוחים. פלאורה ופריקרד: מודגם תפליט פלאורלי מינימלי מימין ומועט משמאל ללא תפליט פריקרדיאלי. מיצר: כלי הדם הגדולים שמורים. יש הסתידויות קורונריות ניכרות ב lad . הלב מעט מוגדל עם הגדלה שללב שמאלי. קשריות לימפה: ללא הגדלת קשריות לימפה בבית החזה. כבד ומרה: ללא ממצא טחול: ללא ממצא לבלב: ללא ממצא בולט אדרנלים: ללא ממצא כליות: עם ציסטות קורטיקליות ונגעים קורטיקליים קטנים להערכה, ללא הידרונפרוזיס. קשריות לימפה: ללא לימפאדנופתיה בבטן, באגן או ברטרופריטונאום. פריטונאום/ מזנטריום/ מעי: הושט והקיבה ללא ממצא בולט.הקיבה אינה בדיסטנציה טובה כדי לדון על הדופן. פיתולי המעי הדק ללא הרחבה או עיבוי דופן בולטים. ח.נ התקדם עד לאזור כפף הטחול. ללא ממצא ברור לאורך המעי הגס פרט לסעיפים מרובים לאורך הסיגמא המודגמים ללא סימני דלקת. אין עדות לנוזל חופשי או לגושים פריטוניאליים. איברי האגן: ערמונית מעט מגושמת, אינה מוגדלת אך רושם להאדרה המערב גם את בסיס שלפוחיות הזרע. עצם ורקמות רכות: שינויים ניווניים בעמוד השדרה ללא הרס גרמי. לסיכום: ללא עדות רנטגנית ברורה לתהליך תופס מקום לאורך המעי הגס. ללא עדות גם לשינויים דלקתיים ברורים. לפי השיקול הקליני להעריך בקולונוסקופיה. בריאות שינויים אינטרסטיציאליים בולטים יותר באונות התחתונות משני הצדדים מלווים בברונכיאקטוזיות של משיכה ובהצללות זכוכית חלב. יכול להתאים לnsip. תהליך זיהומי/דלקתי בבסיס שמאלי. במגבלות ה ct לא ניתן לשלול תהליך בערמונית המערב גם את בסיס שלפוחיות הזרע יותר משמאל. מציעה קורלציה עם בדיקה פיזיקלית ועם psa להמשך בירור לפי הצורך. מיפוי עצמות: הודגמו מספר מוקדי קליטת יתר באספקט הלטרלי של הצלעות העוקבות משמאל 4-9. הודגמה קליטה דיפוזית באזור הכבד והטחול ככל הנראה על רקע טכני. קליטה מוגברת בחיבור סטירנוקליבקורלי דו צדדי יותר מימין ככל הנראה על רקע ניווני. לא הודגמו ממצאים פתולוגיים משמעותיים בשאר עצמות השלד. לסיכום: שברים בצלעות משמאל. אין עדות לממצאים החשודים לפיזור גרמי בעל פעילות אסטאובלסטית מבחינת המפענחים של בדיקת הסיטי והמיפוי- התוצאות מצויינות- אין גרורות . אבל... אבי אומר שלא קיבל שום חבלה. הייתכן ממצא 5 צלעות שבורות ללא כאב כלל? מדוע בסיטי שנערך שבוע לפני המיפוי לא ראו שום ממצא בצלעות? אין אפילו התחייסות לצלעות בבדיקת הסי טי . האם כדאי לבקש בדיקה מעמיקה יותר לאיתור גרורות?

אני ממליץ על בדיקת PET Ga68 PSMA עם PSA ברמה של 62 אין סיבה שלא לבצע בדיקה רגישה זו. במקביל צריך את תשובת הפתולוגיה מהביופסעה בברכה

מנהל פורום סרטן הערמונית