השתלת כבד בחולים עם גרורות בכבד

דיון מתוך פורום  סרטן הכבד

07/03/2017 | 20:05 | מאת: ישעיהו

בשנים האחרונות מתפרסמים בספרות עוד ועוד מחקרים שמעידים על תוצאות שנדמה לי שקשה להגדיר אותן כפחות מ-"פנטסטיות" (למשל, OS של 56% מול 9% אחרי 5 שנים) של השתלות כבד בקרב חולים עם גרורות בכבד. מצד שני, התוצאות עדיין פחות טובות בהשוואה למושתלים בעלי גידול ראשוני בכבד, מה שמביא אותנו למציאות האכזרית: בעצם אין כיום לחולים כאלה סיכוי לקבל כבד מרשימת ההמתנה הישראלית. האם בנסיבות כאלה אתה חושב שמוטלת חובה מקצועית ואתית על הרופא המטפל בכל זאת להציג בפני החולה הגרורתי הישראלי שלו את האופציה להשתלת כבד, בידיעה שלמעשה מבחינה לוגיסטית (לא רפואית!) יהיה קשה מאוד לממש את האופציה הזאת בישראל ורק חולים בעלי אמצעים או קשרים יצליחו לממש אותה בחו"ל? כמו כן, עד כמה בנסיבות כאלה ראוי לקדם בצורה אגרסיבית את הסוגיה של השתלות אונת כבד מבני משפחה, בשים לב לתופעות הלוואי הלא פשוטות של תרומה כזאת ולמיעוט המחקרים בנושא?

שלום לך אינני יודע האם אתה רופא מדען מתעסק בביולוגיה .לא הצגת את עצמך משום מה !? ובכן : גרורות לכבד מסרטן ראשוני שאיננו מסוג גידול ראשוני נוירואנדוקריניים כמו קרצינואיד שהגידול הראשוני נכרת במלואו ויש מס בודד של ממצאים בכבד , לעיתים רחוקות סרטן כבד ראשוני עם אינדיקציות מאוד מאוד ברורות. אין שום הצדקה להשתלה . ולכן אין שום מקום לדחוף את הנושא בארץ . שעלותו עצומה והתקווה ממנו כיון איננה קיימת רק כפי שציינתי במקרים בודדים מאוד. והמשתילים בארץ כמו בחו״ל יודעים ומודעים לכך .

מנהל פורום סרטן הכבד