ברזל גבוה בבדיקת דם

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

18/02/2020 | 15:43 | מאת: ס.

שלום רב! אני בת 45. עשיתי CT בטן פרוטוקול אבנים ללא חומר ניגוד בשל אבן בכליה. הכל יצא תקין, פרט לאבן כאמור. בנוסף, בפענוח נכתב "הכבד תקין בגודל ובמרקם. מספר רב של מוקדים היפודנסים/ציסטיים הקטנים מכדי איפיון דו"צ. לא הודגמה הרחבת דרכי מרה תוך או חוץ כבדיות". עד כה ידעתי על קיום המנגיומה בכבד לפי בדיקות אולטרהסאונד שעשיתי בעבר. בעקבות ה-CT רופאת משפחה הפנתה אותי לבדיקות דם. ס"ד תקינה, המוגלובין – 13.2, ביוכימיה עם תפקודי כליות וכבד – תקינה, TSH, CRP – תקינים, Alpha-Fetoprot. – תקין, ברזל – בגבול העליון של הנורמה (176.2), טרנספרין – 338, פריטין – 12.6. בד"כ רמת הברזל שלי מתחת או בגבול התחתון של הנורמה (50-70) וכך גם המוגלובין, ועולה לכ-100-120 רק אחרי נטילת תכשירי ברזל. לדוגמא, בבדיקת דם ב-6.2019 הברזל היה 57 (מתחת לנורמה), המוגלובין – 12.3, נטלתי כחודשיים תכשירי ברזל בצורה לא מסודרת ואז הפסקתי. לכן התוצאה הגבוהה של הברזל נראית לא הגיונית וחריגה. פריטין וטרנספרין בד"כ סביב התוצאות הללו. שאלתי: ממה יכולה לנבוע עליה כזו בברזל? אציין, שלא נטלתי תכשירי ברזל בחצי שנה אחרונה ולא שיניתי הרגלי אכילה לאחרונה. האם צריך לחזור על הבדיקה? בתודה מראש.

המדד החשוב להערכת מאגרי הברזל בגוף הוא פריטין. אצלך הבנתי שהפריטין נמוך ולכן נראה שיש מרכיב של חסר ברזל. לא מומלץ להתייחס לערכי הברזל בלבד כמדד של מאגרי הברזל.

מנהל פורום המטולוגיה