ניתוח פסס

דיון מתוך פורום  אף אוזן גרון

23/05/2001 | 23:55 | מאת: ליאור

רציתי לדעת איזה סיכונים יש בניתוח מסוג F.S.S.E ואיזה בתי חולים מומלצים ? האם כדאי בהרדמה כללית או רק מקומית?

24/05/2001 | 07:42 | מאת: ד"ר ארז בנדט

לגבי הניתוח, סיכונים וכו' - אני מצרף דפי הסבר. הניתוח מבוצע כיום כמעט בכל בתי החולים הציבוריים וגם הפרטיים. חשוב בעיקר המנתח ולאו דווקא בית החולם. אינני יכול להמליץ על מנתח זה או אחר מטעמים מובנים. אם הניתוח מוגבל - ניתן בהרדמה מקומית. אם זהו ניתוח נרחב, פוליפים רבים, מעורבות של סינוסים רבים, דו-צדדי - לטעמי עדיף בהרדמה כללית. דף הסבר לניתוח אנדוסקופי של סינוסים (ESS) ניתוח אנדוסקופי של הסינוסים מבוצע בגישה דרך האף ללא חתכים חיצוניים. האנדוסקופ הוא מכשיר אופטי שמאפשר למנתח לראות מקרוב ובהגדלה את אזור הניתוח. הניתוח מבוצע בהרדמה כללית או מקומית. ההחלטה על סוג ההרדמה תקבע לפי העדפת המנתח, המנותח, או לפי מידת מפושטות המחלה וגודל ומשך הניתוח הצפוי. ההוראות השכיחות לניתוח הן סינוסיטיס כרונית שלא מגיבה לטיפול תרופתי, פוליפים באף ובסינוסים שלא נסוגים בטיפול שמרני, ארועי סינוסיטיס חוזרים. לעיתים גם עקב גידולים שפירים, ציסטות, גופים זרים, פטריה. הממצאים בבדיקת האף, צילומי CT ומצב החולה מכתיבים אילו סינוסים צריך לנתח. בחלק מהמקרים יש צרך לשלב גם ניתוח לתקון סטיה של מחיצת האף ו/או כריתה של רירית הקונכיות (ראה דפי הסבר נפרדים). מטרת הניתוח היא סילוק המחלה ושיפור הניקוז והאורור של הסינוסים החולים. לכל ניתוח יכולים להיות סיבוכים שיפורטו להלן, אך יש לזכור שסיבוכים ייתכנו גם לטיפול שמרני (תרופתי) וכן גם לאי-טיפול (כגון: סיבוכים של זיהום במח/דלקת קרום המוח, סיבוכים בארובת העין, החמרה של אסטמה/ברונכיטיס, גדילת פוליפים וחסימה אפית ועוד). סיבוכים אפשריים בניתוחי ESS שראוי להזכירם: -דימומים. לרוב נשלט ע"י טמפונים. -זיהום באף או בסינוסים ולפעמים התפשטותו מעבר לאזור הניתוח. לרוב מגיב לטיפול אנטיביוטי. -הישנות של פוליפים באף בשכיחות גבוהה, במיוחד פוליפים אלרגיים. ייתכן שיהיה צרך במהלך החיים לעבור יותר מניתוח אחד. -הצטלקות וחסימה מחודשת של פתחי הסינוסים שיכולה להוביל לסינוסיטיס חוזרת ולעיתים לצורך בניתוח חוזר. הצטלקויות והדבקויות בין ריריות האף. -פגיעה בחוש הריח - נדיר. -פגיעה בארובת העין - לא שכיחה. יכולה להוביל לבעיה קלה כגון שטף דם קל או אויר בעפעפים ועד, במקרים נדירים, פגיעה בשרירי הראיה או בחדות ראיה. דווחו בעולם מקרים נדירים של עוורון. פגיעה בדרכי הדמעות. -פגיעה בקרומי המוח עם דלף של נוזלי מוח או דלקת קרום המוח. לרוב מסתדר בטיפול שמרני אך לעיתים יש צורך בניתוח חוזר. -מקרים נדירים של פגיעה תוך מוחית. יש להודיע לרופא אם הנך אלרגי/ת לזריקות הרדמה מקומית (כמו שמזריק רופא שיניים). יש להפסיק אספירין ודומיו 10 ימים לפני מועד הניתוח המתוכנן. לאחר הניתוח נשארים עם טמפונים באף למשך יום עד מספר ימים. לאחר הוצאת הטמפונים יש לשטוף את האף במי מלח פיזיולוגיים כל מספר שעות. הטיפול לא נגמר בניתוח. יש חשיבות לביקורות במרפאה לאחר הניתוח לצרך ניקוי חללי הניתוח וטיפול מקומי כדי לאפשר החלמה תקינה ותוצאות טובות לטווח ארוך. בחלק מהמקרים ייתכן צורך בשמוש במשאף לאף למשך חדשים עד שנים. בהצלחה ד"ר בנדט

מנהל פורום אף אוזן גרון