איך מתמודדים עם חרדות של יציאה מהבית.

דיון מתוך פורום  טראומה והלם-קרב

24/02/2008 | 12:41 | מאת: אלון

הבעייה שלי היא שאני חרד לצאת מהבית מסיבות לא ברורות. אני נפגע תגובות קרב מיום כיפור ומקבל טיפול פסיכיאטרי כבר 5 שנים. התופעה החלה מלפני שנתיים ואני פשוט מרגיש בטוח רק בבית. לעיתים רחוקות אני נוצא לשמחה משפחתית ואז גם מפחד שיקרה משהו לא טוב. מה עושים?

29/02/2008 | 02:46 | מאת: ד"ר ברוך אליצור

לאלון שלום התופעה של פחד יציאה מהבית מאד שכיחה אצל הלומי קרב. זהו אינסטיקט קדמון שתרם להשרדותם של אבות אבותינו. כאשר הם נפגעו או ראו משהו נפגע על ידי טורף הם נשארו במערה הבטוחה. הבעיה היא, ששיטה זו התאימה לאדם הקדמון ולא לאדם המודרני. איך להתמודד? כנס לאתר שלי ותלמד את המשמעות של תסמיני חרדה, קרא את הדוגמאות הרבות על התמודדות בחרדות שונות ותלמד לבצע תרגילי הרפיה ותאזין להקלטות ההרפיה. אם זה לא יהיה מספיק, עליך לפנות לפסיכולוג המתמחה בנושא. כתובת האתר: www.baruch-elitzur.com אני מאחל לך הצלחה בלשנס מותניים ולפרוץ מהמערה לעולם הגדול.

29/02/2008 | 23:27 | מאת: הפצוע האלמוני

אני לא רופא ואני גם לא יודע כיצד אתה מטופל ובאיזה סוג של טיפולים, לכן אני לא יכול להמליץ לך על טיפול זה או אחר, את זה אתה תשאל את הרופא שלך. אך, אני יכול לספר לך על המקרה שלי, אני סבלתי גם מהתופעה של חרדות קשות שאחת מהן - יציאה מהבית. אני טופלתי ב 2 סוגים של טיפולים: האחד בעזרת תרופות, שנקבעו ע"י הפסיכיאטר שלי בהתאם לתסמינים מהם סבלתי, והשני טיפול התנהגותי גם כן ע"י פסיכיאטר שכלל סדרה של מפגשים. היום לאחר יותר משנתיים של טיפולים חל שיפור במצבי ואני מאמין שזה בין היתר, בעקבות השילוב של 2 הטיפולים שהזכרתי. אני התמקד בטיפול ההתנהגותי שלפי דעתי תרם רבות לשיפור. הטיפול ההתנהגותי שעברתי בנוי על עיקרון מעניין, "חשיפה לחרדות שלי" מסתבר שדווקה החשיפה לחרדה ממנה אני סובל מקטינה עם הזמן ועם התרגולים את החרדה עצמה, נשמע קצת לא הגיוני אבל זה עובד! הסדרה של הטיפולים מתחילה בברור מעמיק מהן החרדות שלי? ובאיזה עוצמה הן? מדרגים את העוצמה מ-1- 100 כך שליד כל חרדה מופיע מדרג העוצמה שלה לדוגמא: החרדה - לצאת מהבית? בעוצמה של 90. לאחר הרישום הנ"ל, מתחילים בסדרת הטיפולים כשהמטפל מחליט איזו חרדה תוקפים ראשונה. במקרה שלי יציאה מהבית- חרדה גבוהה עוצמה 90. התרגיל הראשון יציאה מהבית לחצר למשך זמן של 5 דקות, החרדה בעיצומה אני מפוחד אבל מבצע את התרגיל, מתרגיל לתרגיל זמן החשיפה עולה וכן המרחק מהבית, עם הזמן אני רואה שלא קורה דבר והחשש מיציאה מהבית כבר לא נורא כל כך. כך גם לגבי כל שאר החרדות מהן סבלתי, עם הזמן וככל שתרגלתי את התרגילים בעצמי עוצמת החרדות ירדה. צריך רק להבין שכדי שזה יצליח, צריך הרבה סבלנות, התמדה וכוח להילחם, זה קשה אבל משתלם בסוף - יש שיפור. הפצוע האלמוני

שלום אלון, החרדה היא אחת התופעות השגורות אצל הלומי-קרב ונפגעי טראומה. חרדה איננה פחד, שיש לו סיבה במציאות, אלא תחושה של פחד נורא ללא כל סיבה. הטראומה היא ערעור של תחושת הביטחון שלנו בעולם ובמערכות המרכיבות אותו (המדינה, מערכת הביטחון, ולעתים גם המערכות הקרובות כמו המשפחה). תחושת חוסר הביטחון שלנו מתבטאת בחרדה ובקושי להתמודד עם שינויים חיצוניים. הדרכים היעילות ביותר להתמודד עם פוסט-טראומה הן שילוב של טיפול תרופתי ופסיכותרפיה קוגניטיבית-התנהגותית, המאפשרת לנו לאמן את עצמנו ולחזק את תחושת הביטחון שלנו. חשוב ביותר ללמוד טכניקות הרפיה והרגעה, וללמוד ליצור בבית את תחושת הביטחון, בדרך-כלל על-ידי שיתוף פעולה עם בן/בת-הזוג ועם המשפחה הקרובה. גם כאשר אנחנו מצליחים בכך, הקושי חוזר כאשר אנחנו יוצאים מן הבית, ואז חוזר החרדה, כפי שאתה עצמך מתאר. אפשר להתמודד עם החרדה הזו באמצעות אימון איטי ולימוד הדרכים שיאפשרו לנו לחוש בטוחים יותר גם מחוץ לבית. כדאי לעשות זאת באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, וללמוד להתכונן לקראת היציאה, להתמודד מראש עם מה שיכול לאיים על תחושת הביטחון שלנו, ולעתים לעשות זאת כשאנו מלווים על-ידי אדם קרוב. בהצלחה, ד"ר דרור גרין

מנהל פורום טראומה והלם-קרב