5 שנים סובל מריח וטעם מר בפה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - שיבא תל-השומר

11/11/2018 | 09:09 | מאת: יוני

היי, אני חייל בן 20, סובל כבר 5 שנים מטעם מר בפה, ריח רע ויובש בפה שמלווה אותי 24/7. באזרחות ביקרתי אצל רופאים רבים ואף אחד לא מצא את המקור לבעיה. היום אני יודע ובטוח כמעט במאה אחוזים שהבעיה נובעת ממחלה או חוסר תקפוד או זיהום כלשהו שיש לי בגוף או באחת המערכות ואני יודע גם שאני נורא רגיש לאוכל ואחרי שאני אוכל סוכרים ופחמימות הטעם מוגבר. 5 שנים שאני חי בחוסר ביטחון בפני אנשים עקב הטעם והריח, המחלה הזו הורסת לי את החיים וגורמת לי לאבד שפיות. המערכת הצבאית עושה ממני צחוק ומסרבת לעזור. בבקשה אם באפשרותך לעזור לי ולייעץ לי אילו בדיקות לעשות ,לאילו רופאים לפנות או מה עליי לעשות אני יותר מאשמח. תודה מראש.

שלום יוני, התופעה שאתה מתאר הינה נפוצה מאוד, ואכן פוגעת לא מעט באיכות החיים. לרוב אין טיפול אחד כי אין אבחנה מסויימת, ואנחנו הרבה פעמים הולכים על דרך השלילה. בעיקרון יובש בפה שנובע ממחלה לרוב מלווה ביובש ברקמות לחות נוספות, כגון עיניים ומחסור בדמעות, יובש באזורים מזיעים אחרים וכדומה. יובש בהחלט יכול לגרום לטעם רע בפה. כמו כן מחלות חניכיים, תזונה לקויה, עישון, חוסר צחצוח ועוד. לפעמים שיוניםי תזונתיים עוזרים- כמו מעבר לתזונה מבוססת יותר על הצומח ופחות מקורות מן החי, שתית מים מספקת, הגיינת פה בריאה, ובמידת הצורך נטילת רוק מלאכותי. היגיינה של חלל הפה והשיניים מאוד חשובה ולכן מומלץ לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה (מומלץ לקחת מברשת שיניים בתיק אם יוצאים מהבית), שימוש בחוט דנטלי ואביזרים נוספים המסייעים להגיינת הפה. שטיפות פה יכולות לסייע בהיגיינת הפה אולם יש להעדיף שטיפות פה ללא אלכוהול. מומלץ לשטוף את הפה במים בתדירות גבוהה. יש להמנע מצריכה של מזונות מגרים כגון אוכל יבש (שעלול להדבק ללשון) או אוכל מאוד מתובל או חריף. כמו כן יש להמנע ממשקאות שעלולים לגרות את חלל הפה כגון קפה, תה, אלכוהול ומשקאות חומציים או עתירי סוכר. כמו כן אפשר לתרגל נשימה דרך האף כאמצעי להתמודד עם יובש בפה במיוחד ממי שסובל מיובש בפה על רקע נשימה דרך הפה. אם אתה סובל מיובש מיובש קל, מסטיק ללא סוכר או סוכריות ללא סוכר יכולים לסייע בהפרשת רוק ע"י גירוי לבלוטות הרוק. כמו כן יש הממליצים על לעיסת פירות יבשים לגירוי הפרשת הרוק. קיימים תכשירים שונים לטיפול ביובש בפה ללא מרשם רופא. בעיקרון הרופאים המומחים לתחום הם רופאי פה ולסת ורופאי שיניים. בברכה,דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית - שיבא תל-השומר