מהי חרדה?

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

12/03/2001 | 15:00 | מאת: בן

מה הם הסימנים הפיזיים של חרדה? האם ניתן לטפל בחרדה לתמיד או שהטיפול נמשך כל הזמן ?

12/03/2001 | 16:37 | מאת: adi

לבן, א. אין סימנים פיזים המיוחדים רק לחרדה אבל יש כמה כללים: קוצר נשימה, בחילות, כאבי ראש. חשוב לאבחן מתי החרדה היא הגורמת לתופעות הללו ומתי החרדה יכולה להוות רק סימפטום (לדוגמא: החרדה תופיע כחלק מהסימפטומים של התקף הלב). ב. לפי מה שאני יודעת, ישנם טיפולים שמקנים כלים לשליטה בחרדה, עדי

12/03/2001 | 21:46 | מאת: ד"ר אורן קפלן

בן שלום לחרדה יכולות להיות תגובות גופניות רבות כגון הזעה, דפיקות לב, לחץ בחזה ועוד. האם אתה חווה התקפי חרדה? בעיקרון יש מספר דרכים לטיפול בחרדה ואין הכרח שהם ימשכו כל החיים. ניתן ללמוד גם לזהות התקרבות של התקף חרדה והתמודדדות טובה יותר עימו. אני מצרף תקציר של השיטות המקובלות לטיפול. י שנן גישות שונות להבנה וטיפול בחרדה. באופן כללי ישנן שתי גישות פסיכולוגיות ואחת תרופתית. כיוון חשיבה אחד הוא שהתקפי חרדה הם סימפטום המאותת על בעיה פסיכולוגית עמוקה יותר, כך שאין טעם להסיר רק את הסימפטום מאחר והבעיה האמיתית תישאר ורק תחליף צורה. נוקטי עמדה זו סבורים שיש צורך בטיפול פסיכולוגי ארוך טווח ומעמיק כדי להגיע לשורש הבעיה ורק אז התקפי החרדה יעלמו. כלומר, החרדה נובעת מגורמים רגשיים שיש לעבדם בטיפול. גישה פסיכולוגית אחרת טוענת שאין בהכרח קשר בין הדברים: יתכן שישנה בעיה פסיכולוגית כלשהי ואולי רצוי לטפל בה, אבל היא אינה דווקא קשורה לסימפטומים של התקפי החרדה. גישה זו טוענת שניתן להתגבר על התקפי החרדה בטיפול קוגניטיבי ממוקד וקצר מועד ולשפר על ידי כך את איכות החיים. הגישה גורסת שבלא קשר לגורמים המקוריים שגרמו להתקף, ניתן ללמד את הגוף והנפש שיטות להרגעה עצמית והגברת שליטה עצמית שיביאו לפחות חשש מההתקף וירידה בהסתברות להתרחשות ההתקף. גישה זו נעזרת בטכניקות טיפוליות של הרפיה, דמיון מודרך, היפנוזה, ועוד, זאת כאמצעים להעצמת השפעתו של הטיפול הקוגניטיבי. גם הגישה התרופתית אינה מניחה בהכרח הנחות לגבי סיבות התופעה אלא יוצאת מנקודת הנחה שמסיבה כזאת או אחרת נוצר חוסר איזון כלשהו שניתן לתקנו באמצעות תרופות. באופן אישי אני דוגל בשילוב שיטות הטיפול השונות. למשל, פעמים רבות נוקטים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי אך גם שם חשובה ההבנה העמוקה והדינמית של הנפש. באותו אופן, שילוב של טיפול בפסיכותרפיה עם טיפול תרופתי במקרה של התקפי חרדה יכול לעיתים להיות יעיל יותר מכל אחת מהשיטות בנפרד. בברכה ד"ר אורן קפלן

18/03/2001 | 12:49 | מאת: בן

תודה על התשובה אני לא יודע אם אני חווה התקפים כפי ששאלת אבל ישלי מצבים בעייתיים שעוברים עלי ורציתילראות מה זה יכול להיות ולא ידעתי איפה לבדוק

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית