תיסמונת האונה הימנית

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

08/02/2001 | 16:45 | מאת: דורית

אני מבקשת לקבל הפניה לקבוצת תמיכה , אם קיים כזה דבר, של הורים לילדים עם סינדרום האונה הימנית. הבן שלי אובחן שסובל מתיסמונת זו בבית חולים שערי צדק בירושלים. מהי האבחנה המבדלת בין אבחנה זו לבין סינדרום אספרגר?

09/02/2001 | 21:30 | מאת: ד"ר אבי פלד

יותר כדאי לקבל אינפורמציה על זה בפורום נויורולגיה מחלות עצבים

10/02/2001 | 19:27 | מאת: רחל

דורית שלום! תסמונת האונה הימנית אינה אבחנה מוכרת בסיווג ההפרעות הפסיכיאטרי, האמריקאי והארופאי. עם זאת, מרבים לעשות בה שימוש כדי לאפיין הפרעות למידה אצל ילדים, ויש די הרבה מחקרים על-כך. שם אחר לאותה תסמונת הינו הפרעת למידה בלתי-מילולית. התסמונת באה לאפיין ילדים עם קשיי למידה שמתבטאים בתפקוד נמוך או חסר של תפיסה מרחבית -(קושי בהבחנה בין פריטים, קושי ביצירת שלם, שמירה על כיוון במרחב, התמצאות ועוד.) ובתפקוד נמוך או חסר מבחינה חברתית- קשיים ביצירת קשר עם אנשים אחרים, קושי בזהוי ובהבנת מצבים חברתים ובתגובה חברתית מתאימה. תפקודים אלו מזוהים אנטומית עם האונה המוחית הימנית, ומכאן שם התסמונת. בעבר (בסביבות שנות ה-70 של המאה שעברה) היה דגש רב על המיקום של תפקודים במח. עם השתכללות אמצעי ההדמיה והידע המדעי, עבר המוקד מזהוי המיקום המוחי לאפיון התפקוד. אבחנה כזו ניתנת כאשר שוללים חסר בתפקודי מח אחרים, כמו- חסר בקשב ובמיוחד חסרים בתחומי השפה. סינדרום אספרגר שייך לקבוצת מחלות הנקראת הפרעת התפתחות מפושטת (PDD?) שאפיונם העיקרי הינו הפרעה ביצירת קשר. ההבדל העיקרי בין הסינדרומים הינו בחומרת הסמפטומים, ובהיקף התחלואה הנילווית. בתסמנת אספרגר המרכיב העיקרי הינו ההפרעה בדפוסי יצירת הקשר עם הסביבה. יש ויכוח בין אנשי המקצוע לגבי האבחנות הנ"ל - עד כמה הן באמת מתארות מצבים אשר אינם מתוארים על-ידי קטגוריות קיימות אחרות. לעניות דעתי- שם האבחנה רלוונטית רק במקרה שהזהוי משנה את הטיפול. מה שנראה לי יותר משמעותי במקרה כזה, זה לנסות להכיר את הילד. לראות באלו תחומים הוא חזק, במה הוא מתקשה, ואיך אפשר לעזור לו לגייס כוחות להתמודדות בבית-הספר ובבית. לא פחות חשוב לעזור למשפחה בהתמודדות עם הקשיים שלו. תרשי לי לומר לך כמה אני מעריכה את היוזמה שלך, לפנות לאיבחון, לכתוב לפורום ולחפש קבוצת תמיכה. למיטב ידיעתי לא קימות קבוצות כאלו, אולם יתכן ותוכלי למצא קבוצת תמיכה להורים לילד עם לקות למידה או ילד בעל צרכים מיוחדים. אני מאחלת לך הצלחה רבה והרבה בריאות וכח.

10/02/2001 | 23:39 | מאת: אופיר

.

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית