עיוות המציאות

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיה קלינית

05/10/2001 | 19:24 | מאת: יופיופי

מעוניינת לקבל יעוץ לגבי אישה בת כ - 70 שנה. כבר כ 18 שנה, תקופה מסויימת לאחר פטירת בעלה, היא החלה לחשוד בכל מיני דברים שאינם קיימים במציאות בעיקר בהקשר אליו ולילדיה. לגבי הבעל מאמינה שהוא בחיים ויש לו עסקים וקשרים (בשנה שנתיים ראשונות אחרי מותו אפילו שכרה שירותי משרד חקירות) והשפעה על חייה. למשל שהוא יכול להשפיע על אנשים בקופת חולים לא להסכים לתת לה טיפול שיניים. כמו כן, מאמינה לגבי ילדיה שהם למשל גרים במקום שונה ממה שהם מספרים או שהם נשואים כאשר הם לא ולהיפך. זאת למרות שאפילו יש לה את הכתובת והיתה בביתם של הילדים. יש לה תקופות של הסתגרות ודכאון (?) כאשר אינה מוכנה אפילו לראות את הילדים שהם דרך אגב הקשר המשפחתי היחיד שלה ויש לה תקופות שהיא יותר פתוחה ורגועה ויוצרת קשר ומשתפת. היא עצמאית מאוד ואינטלגנטית מאוד וכלל אינה מנותקת מהמציאות הכללית אלא רק לגבי דברים ספציפיים. אינה מזיקה לעצמה ולאחרים חוץ מהקושי של הקרובים לה להתמודד עם הדברים הלא מציאותיים שהיא אומרת והסבל שגורמת לעצמה כאשר מאמינה שהוא מונע ממנה לעשות דברים אינה עובדת ואין לה קשרים חברתיים. נמצאת הרבה בבית ומטפלת בגינה וקוראת ספרים ועיתונים ופותרת תשבצים. האם יש מה לעשות בנדון? כמובן שאי אפשר לאבחן אותה כי אינה חושבת שהיא שוגה אלא מאמינה שהמציאות שהיא רואה זו האמת ואפילו כועסת אם מתעמתים איתה. האם יש טיפול תרופתי ו/או אחר ומה אפשר לעשות אם היא לא משתפת פעולה בענין זה? טיפול כפוי אינו בא בחשבון !!

05/10/2001 | 22:20 | מאת: טלי וינברגר

יופיופי שלום רב, ייתכן כי מדובר באיזושהי הפרעה שיש בה עיוות של המציאות כפי שכתבת. ייתכן שההפרעה התפתחה על רקע הטראומה של מות בעלה, והקושי להתמודד עם המציאות, הבדידות, החרדה מהחידלון והמוות וכדומה. קשה לי לחשוב על טיפול לאישה שמתנגדת לטיפול, ובסך הכל מתפקדת ועצמאית. תמיד ניתן לפנות לפסיכיאטר המחוזי, אך מדובר כאן בכפייה של בדיקה פסיכיאטרית (כמובן עפ"י שיקול דעתו של הפסיכיאטר, והוא יכול להחליט שאין צורך). אולי אפשר לחשוב על "תחבולות" בהבאת פסיכוגיאטר/פסיכיאטר לביקור בית כ"ידיד". אך מדובר במקרה מאד עדין, ובדרך כלל אנשי מקצוע לא אוהבים להגיע מ"הדלת האחורית" תחת הסוואה, יש בזה גם בעיה אתית. לעיתים לצערנו, מצבם של אנשים מחייב גם תחבולות שכאלו, ולו רק על מנת לטפל בהם כראוי. ניתן גם לפנות לביטוח הלאומי ולבקש בדיקה של אחות מטעמם, לבחון שהכל כשורה, או שאולי מדובר בקשישה תשושת נפש, או בהתחלה של תהליך של תשישות נפשית. עיצה אחרונה היא שתיפני לעמותת האלצהיימר ומחלות דומות. יש להם אתר באינטרנט, וסניפים כמעט בכל הארץ, כשהמרכזי הוא בת"א. ייתכן ובעמותה יהו להם תשובות ורעיונות נוספים. שבת שלום, טלי פרידמן

08/10/2001 | 16:00 | מאת: דר' עמי אבני

שלום יש צורך באבחון אם אין סכון אין כל מקום לטפול כפוי כך שיש צורך להגיע להסכמה עימה ניתן לנסות להעזר ברופא המשפחה ניתן לשקול העזרות בכדורים כמו כן ניתן לשקול טפול שיחתי ביחס לבדידות ולדכאון ון לגבי הפרנויה לגבי הפרנויה קרוב לודאי שעדיף לא להתעמת עמה אלא לבחון עמה כיצד יש להסתדר לנוכח האיומים השונים בברכה עמי הטפול האפשרי הוא קודם כל שיחתי - כאשר הכוון

מנהל פורום פסיכולוגיה קלינית