האם הקרנות נחוצות בסרטן כליה גרורתי?

דיון מתוך פורום  סרטן כליה

28/10/2017 | 02:26 | מאת: סטלה

בן זוגי עבר ביולי ניתוח באיכילוב בו הוסרה גרורה של סרטן הכליה RCC (אחרי הסרת כליה לפני שנתיים) בניתוח מאוד רדיקאלי בו הוצאה כל הגרורה בשלמותה יחד עם חוליה שלמה מעמוד השדרה (עם שחזור ויצוב על ידי מוטות פלטינה). הניתוח עבר בהצלחה רבה בלי פגיעה בעצבים והמנתחים היו מרוצים מאוד כי לדבריהם ״הוציאו הכל כמו מגרה״ וגם בביקורת הרנטגן אחרי חודשיים הכל נראה טוב. בביקור ראשון אצל האונקולוג לאחר הניתוח (השבוע) המליצו לבן זוגי לעבור מייד ״הקרנות מניעתיות״ (בלי בדיקת פט סיטי או בדיקת הדמייה אחרת שמעידה על צורך כזה). כידוע לי הקרנות אינן אפקטיביות נגד סרטן כליה גרורתי ואני תוהה אם זו רק ״רוטינה״ והאם באמת יש צורך. בן זוגי אמנם החלים מהר מאוד אבל עדיין יש לו כאבים לאחר הניתוח והגוף עדיין בתהליך החלמה ואני תוהה אם סדרה של הקרנות עכשיו אינה מעמסה מיותרת על הגוף ואם לא עדיף להסתפק במעקב בשלב זה. אודה לך אם תענה במהרה.

שלום רב, את שואלת שאלה מצוינת. התשובה היא שמטרת ההקרנות זה למנוע חזרת מחלה מקומית בלבד. בניגוד למצבים אחרים הוצאת חוליה עם גרורה או כל ממצא גרמי אחר הינם בעלי רמה גבוהה יחסית של חזרה מקומית. למרות שיחסית הגידול פחות רגיש להקרנות, עדיין קיימת רגישות שמאפשרת הקטנה משמעותית של חזרה מקומית של הגרורה. לכן גם אין צורך לבצע בירור סיסטמי כמו CT טרם הטיפול. בברכה

מנהל פורום סרטן כליה