שאלה לגבי נוזל פריקרדיאלי

דיון מתוך פורום  קרדיולוגיה התערבותית (צינתורים)

21/08/2018 | 00:23 | מאת: יוסי

שלום, בן 69. לפני חודש בבדיקת אקו לב נמצא נוזל פריקרדיאלי בכמות בינונית. למרות טיפול בנקסין ב 10 ימים האחרונים, ביצעתי בדיקת אקו לב חוזרת וחלה החמרה קלה, נמצא נוזל פריקרדיאלי בכמות בינונית+ (עובי 16-18 ממ' קדמי, וליד עליה ימין עד 22 ממ'). טמת דיאסטולי קל של עליה ימנית. הומלץ על בדיקה סיסטמית, אך פרט לאקו לב ולמספר מצומצם של בדיקות דם לא בוצעה בדיקה סיסטמית נוספת (למשל, נאמר לי בעל פה שניתן לבצע סיטי אך לא קיבלתי הפניה לכך). כעת הופניתי לאשפוז לצורך "פריקרדיוצטזיז טיפולי / ואבחנתי". לפי הבנתי מדובר בניקור של קרום הלב לצורך ניקוז הנוזל. שאלותיי: 1. האם קיימים כדורים (במקום ניקור הפריקרד) שיכולים להפחית את כמות הנוזל? 2. במידה ופעולה התערבותית עלולה להיות גם מסוכנת, אולי עדיף לנסות להפחית את הנוזל הפריקרדיאלי באמצעות כדורים לפני פעולה התערבותית. אבל אילו כדורים קיימים שיכולים להפחית את הנוזל הפריקרדיאלי? 3. האם לא כדאי לבצע קודם בדיקות סיסטמיות נוספות (כגון בדיקת CT) לפני הפעולה ההתערבותית? להבנתי, חשוב לאבחן מה המקור לנוזל הפריקרדיאלי (שיכול לנבוע ממספר אפשרויות), האם יש בדיקות לא פולשניות שניתן לבצע - ומהן? האם הכוונה לבדיקת CT כל גופי / PET-CT? 4. במידה ואלך לבית החולים עם ההפניה ל"אשפוז ופריקרדיוצטזיז", האם ימהרו לבצע את התהליך הפולשני או שקודם כל ינסו לאבחן בדרכים לא פולשניות ולבחון חלופות טיפוליות לא-פולשניות? האם קיימים סיכונים לטיפול הפולשני (ניקוב הפריקרד), ואם כן, אלו חלופות קיימות לטיפול הפולשני? תודה על העזרה.

שלום רב, ניקור הוא חלק מהתהליך האבחנתי. לאחר הוצאת הנוזל, שולחים אותו למגוון בדיקות במטרה להבין מה הגורם לנוזל. אפשר לעשות CT וכו' אבל בדרך כלל הם לא נותנים הרבה מידע אלא אם יש חשד ספציפי למחלה מסוימת. בדרך כלל, בדיקות דם וניקור מאפשרים לנו להגיע לאבחנה. לגבי כדורים, מקובל לנסות שילוב של איבופרופן וכולכיצין למשך מספר שבועות. אבל בכל מקרה, זה יעזור אולי להוריד את כמות הנוזל אבל לא יאפשר להגיע לאבחנה

22/08/2018 | 01:27 | מאת: יוסי

לפרופ' ירון ארבל שלום, תודה רבה לתשובתך. הלכתי היום לבית החולים לצורך ניקור וניקוז הנוזל הפריקרדיאלי, ובבית החולים החליטו לא לעשות ניקור בשלב זה מכיוון שלפי בדיקת האקו לב שביצעו לי בבית החולים כמות הנוזל הינה קטנה עד בינונית ולכן אין צורך בניקוז בשלב זה (אציין שבבדיקה שביצעתי במסגרת קופת החולים מצאו נוזל בכמות בינונית+). הם ביקשו שאחזור בעוד 3 חודשים לביצוע אקו לב חוזר בבית החולים, ובינתיים הפנו אותי לרופא המשפחה להמשך בירור, על מנת לברר מה המקור לבעיה. אני מוטרד במידה מסוימת מכך שקיים אצלי נוזל פריקרדיאלי במידה בינונית כבר למעלה מחודש, לא יודעים ממה הנוזל ולמעשה עד עכשיו לא בוצעה בדיקה אבחנתית מספקת. אציין שלקחתי כבר נקסין במשך 10 ימים וזה לא עזר (אפילו החמיר מעט), וכן יש לי ערך CRP שהוא כמעט 0 (ככה שכנראה זה לא דלקת?), ESR תקין, תפקודי קרישה תקינים. שאלותיי: 1. אודה לך אם תוכל לכתוב לי איזה בדיקות נהוג לבצע בדרך כלל לצורך אבחון של נוזל פריקרדיאלי, ככה שאוכל לדון עם רופא המשפחה על אפשרויות האבחון הקיימות ואנסה להבין איתו מה יכול להתאים לי. 2. האם בבדיקת ה CT מספיק לבדוק אזור מסויים בגוף (למשל CT חזה), או שעדיף בדיקת CT כל גופי? תודה מראש על העזרה והתשובות הענייניות!

שלום רב, בדיקות כלליות של מחלות ראומטולוגיות. רופא משפחה ידע. לגבי הCT, אם יש שיפור, הייתי ממתין איתו בשלב זה (לאור קרינה). ממליץ לפנות לקרדיולוג בקופה

מנהל פורום קרדיולוגיה התערבותית (צינתורים)