בדיקת תפקודי קרישה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

טרשת נפוצה: לטיפול צריך פרטנר!

חולים בטרשת נפוצה? תנשמו עמוק ותנסו להירגע: הטיפולים כיום התקדמו מאוד - ותוכלו לקיים חיים מלאים. עם זאת, אל תיכנסו לשאננות: חשוב להיבדק ולהיות "שותפים לדרך" עם הרופא רבים אינם יודעים זאת, אך למרות שטרשת נפוצה היא מחלה מורכבת מאוד - תוחלת החיים של החולים במחלה, זהה כמעט לתוחלת החיים של כלל האוכלוסייה. בנוסף, רבים אינם יודעים כי מרבית החולים חווים את המחלה בהתקפים - לפעמים יש הדרדרות, אך לאחר פרק זמן, התפקוד חוזר להיות תקין. עובדה חשובה נוספת, שאינה ידועה לכולם: אם בעבר הטיפול העיקרי במחלה היה באמצעות זריקה, שניתנת פעם או מספר פעמים בשבוע - נכון להיום יש מגוון טיפולים: כדורים שנוטלים על בסיס יומי (בדומה לכדורים נגד לחץ דם) או עירוי (ניתן פעם בחודש, לכל היותר; או פעם בשנה לכל הפחות). החולים צריכים להגיע בתדירות המתאימה למעקב מיטבי. צילום: שאטרסטוק   האם ייתכן טיפול כה פשוט במחלה כמו טרשת נפוצה?אכן, העובדה שלעתים עוברים שבועות ואף חודשים - עד...
ללמוד עוד על בדיקת תפקודי קרישה
טיפולי פוריות - סיכון ללב?-תמונה

לדברי ד"ר אריק כהנא חובה לעבור תשאול מקיף על היסטוריה...

מאת: ד"ר כהנא אריק
04/04/2012
לוקמיה חריפה-AML-תמונה

הסקירה נכתבה ע"י אורלי יו-טוב ומעיין דרור סטודנטיות שנה ג'...

מאת: בחלק זה תוצג...
02/03/2002
"הגדלת חזה עצמית" (ללא שתלים) AUTO AUGMENTATION-תמונה

מעוניינת לשפר את מראה השדיים, אך חוששת מהחדרת שתלים? ניתוח...

מאת: אסטרה מדיקל
23/01/2019
ויטרקטומיה: להציל את הראייה!-תמונה

ניתוח ויטרקטומיה לכריתה של זגוגית העין מיועד למנוע החמרה...

מאת: ד"ר ריטה...
31/07/2018
אולי יענין אותך לדעת...
תפקודי קרישה - תמונה
תפקודי קרישה
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת תפקודי קרישה היא...
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לבדיקת תפקודי קרישה?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

בדיקת תפקודי קרישה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, בתשעה חודשים האחרונים הופיעה לי פריחה 3 פעמים לאחר חשיפה לשמש התפרחת הופיעה בעיקר בזרועות ומתחת לצוואר. בבדיקות מעבדה ה-ana היה תקין ובממצאי הביופסיה היה כתוב שהאבחנה מתאימה ל erythema multiforme אך גם ל- le. לסיכום הרופאה כתבה באבחנה שהכל הנראה זה לופוס עורי . לאחר ששללה את האפשרות לerythema multiforme כיוון שלא היה לי הרפס.איך ניתן לקבוע בוודאות שזה לופוס עורי ?אם בממצאי הביופסיה לא היה אזכור למחלה זו ע"י פענוח הפתלוג ואם בדיקות הדם תקינות ?כעת נשלחתי לבדיקות תפקודי קרישה ול anti phospholipid abובדיקת שתן לחלבון האם התשובות הללו יכולות לשפוך אור אם אכן מדובר בלופוס עורי ?

שלום, לופוס יכול להיות רק בעור ויכול להיות מחלה כללית (סיסטמית) שגם מערבת את העור. יש בלופוס כמה סוגים של פריחות, המוכרות יותר הן פריחה על הפנים (נקראת פריחה פרפר בגלל הצורה) ופריחה שדומה לפסוריאזיס (רובד אדום עם קשקשת). יש עוד הרבה מאוד סוגים של פריחות, ולכן כדי לאבחן חייבים לבצע מהנגע ביופסיה ולחפש מאפיינים של לופוס. מלבד מראה התאים במיקרוסקופ, יש מקום גם לצבוע בטכניקות מיוחדות את הביופסיה. ועדיין, לפעמים קשה להגיע למסקנה ולכן יש מקום לשקול ביופסיה נוספת כי המשמעות יכולה להיות חשובה, וזה גם חומר למחשבה במקרה שלך. למיד אפשר לבקש חוות דעת נוספת של פתולוג. בכל מקרה ובאופן כללי- חשוב לוודא שאין מעורבות מערכות אחרות בגוף במחלה ולכן נשלחת להשלים בדיקות (אלו שציינת). רק להזכיר בנוגע ללופוס ופריחות (ולופוס בכלל) שיש חשיבות רבה לנסות להימנע מחשיפה לשמש (למרוח קרם מקדם הגנה לפחות מספר 15) וגם עישון יכול להחמיר פריחה בחולי לופוס. בהצלחה.

תודה על המענה. בבדיקות הדם הופיע ערך של rf מוגבר .ana היה תקין . בהינתן שזה המצב לופוס עורי וערך של rf מוגבר מותר לי לעבור פרוצדורה של ניתוח פלסטי (הרמה והגדלת חזה ) או שאין קשר בין הדברים ?היות ויש שיבוש במערכת החיסון אני קצת חוששת

RF יכול להיות מעט מוגבר בכ 10-15% מאוכלוסיה בריאה. בהנחה שאין מחלה סיסטמית (כללית) פעילה, אין התוויה כנגד ניתוח אסטטי, אולם אם הבעיה העיקרית היא עורית, כדאי להתייעץ עם רופא עור, שמתמחה במחלות עור אוטואימוניות.

אני במעקב של רופאת עור מומחית בבית חולים (מרפאות חוץ) אך אינני יודעת אם מתמחה ספציפית במחלות עור אוטואימוניות ...אתה יכול להמליץ לי על רופא באזור חיפה ?

לא מכיר בחיפה אבל את יכולה להתייעץ עם רופאת העור שלך

שלום רב,בהמשך לתכתובת שלנו נפגשתי היום עם ראומטולוג בבית חולים רמבם ..הצגתי בפניו את תשובות ב.דם והוא שלל זאבת וסקלרודרמה.התייעצתי איתו לגבי ניתוח להגדלת חזה והוא בתגובה אמר שהיות ויש את האבחנה ללופוס עורי אזי הניתוח יכול להגביר תגובה ממערכת החיסון ויש נשים שפיתחו מחלות אוטואימוניות בעקבות החדרת שתלים. האם העובדה שמערכת החיסון שלי פועלת באופן משובש בעת חשיפה לשמש יכולה להעמיד אותי בסיכון כלשהו לחלות בסקלרודרמה ?הוא טוען שיש קשר בין שתלים לפיתוח מחלה מסוג כזה.אני ממש אובדת עצות האם לבצע ניתוח בשלב זה בהתחשב בעובדה שבשנה האחרונה פרצה לי הרגישות הזו או לחכות עם זה ולתת למערכת החיסונית אולי סיכוי להתחזק ?

אם הרופא שלל מחלה אוטואימונית אצלך (כך ציינת) אז אני לא רואה כל בעיה עם ניתוח קוסמטי. במידה וכן יש מחלת לופוס ברקע, אין התוויה נגד ניתוח כזה. לא הוכיחו בעבודה מסודרת גדולה ומקיפה שניתוחים אסטטים מסוג השתלת סיליקון גורמים להתלקחות או התפרצות של המחלה האוטואימונית, אם כי הסבירות שהתלקחות כזו תקרה, כנראה מוגברת מאדם ללא מחלת רקע אוטואימונית. אולם שוב, אם נשללה מחלה אוטואימונית אצלך, אז זה לא רלוונטי.

היי ד"ר. תודה על מענה מפורט. מחלת לופוס סיסטמית נשללה.לופוס עורי לא נשלל ..ולפי מה שהבנתי לופוס עורי זו מחלת עור אוטואימונית .אם כך אני בדרגת סיכון להתלקחות של סקרלודרמה כיוון שלדבריו נמצא קשר מחקרי בין שתלי סיליקון להתפרצות מחלת עור אוטואימונית שנקראת סקרלודרמה.אגב בדיקות המעבדה תקינות למעט לויקופניה קלה. אני רוצה לדעת אם העובדה שיש לי לופוס עורי בלבד מכניסה אותי לדרגת סיכון לחלות במחלה נרחבת יותר עקב הכנסת שתלים וניתוח בפני עצמו שעלול להכביד על מערכת החיסון שבשנה האחרונה פעלה באופן משובש עקב כל הפריחות תודה על ההתייחסות מקווה שהבנתי את עצמי נכון בשאלות

אין תשובה לשאלה הזו ולכן אין התוויה נגד ניתוח כזה. אני מניח שהסיכון לסיבוכים מהסוג שציינת מוגבר יותר אצל אלו שמראש סובלים מבעיה אוטואימונית.

שלום ד"ר ראשית אני מודה לך על כל ההתייחסות לשאלותיי. האם אתה יכול להמליץ לי באזור המרכז על רופא עור שמתמחה בבעיות עור אוטואימוניות ?באזור חיפה ישנם רופאי עור שמטפלים בכל הבעיות אך אני מעוניינת להגיע לרופא שזה תחום ההתמקצעות שלו.אודה לעזרה

יש באיכילוב מרפאת עור למחלות אוטואימוניות בראשותו של ד"ר טל צאלי https://www.tasmc.org.il/Personnel/Pages/Zeeli-Tal.aspx

שלום לך. אשתי עברה לפני מספר ימיםהפלה טבעית חמישית(הפעם הפלה כימית) בשנתיים וחצי האחרונות.יש לה 2 הריונות ספונטניים טבעיים בשנים 2006,2010. גילה כיום 43 ו-9 חודשים.ההפלות החלו כשהיא היתה בגיל 41 ו-4 חודשים .לכאורה נישללו סיבות להפלות טבעיות כמו בדיקת קרישיות,קריוטיפ וכו' וההנחה היא שההפלות על רקע גיל,מסיבות כרומוזומליות.3 הפלות היו מוקדמות(כימיות),1 אחרי גילוי דופק עוברי(בשבוע 11 כשהעובר הפסיק להתפתח בשבוע 8.הפלה נדחית)ועוד אחת בשבוע 8-לא מדדה בטא בעקבות איחור ויומיים אחרי התחלת דימומי ההפלה היתה בטא 4,100. האם לאור סקירה זו ההנחה היא שהסיכוי להריון תקין הינו 0 ולמעשה חבל על המשך הנסיונות?

ההפלות משקפות כנראה את גילה, ובהתאם הסיכוי להיריון תקין, ללא תרומת ביציות, הוא לא 0, אבל בהחלט נמוך.

מחלימת קורונה לאחר מחלה קשה חודשיים אחרי בעקבות נפיחות קרסול וצליעה ורמת pttגבוה מהנורמה רופאת משפחה הונחתה לערוך בדיקת קרישיות .עי מרםאת מחלימים.נערכו בדיקות קרישה תוצאת הבדיקה קרדיוליפין היתה מעל הממוצע 20.8האם זה מסביר את הסבל בהליכה .והאם יש תרופה שיכולה להקל למי פונים?

קשה לענות בלי לראות את כל הבדיקות ולהכיר את המקרה לעומקו, לא ברור אם סבלת מקריש דם. נראה שמדובר בעליה קלה באנטיקרדיוליפין. בכל מקרה מומלץ לחזור על בדיקות אילו בטווח של 3 חודשים. במידה ויש חשש לקרדיות יתר מומלץ לפנות לבירור מסודר אצל המטולוג.

שלום, רציתי לדעת מה ההבדל בין נוגדי טסיות לנוגדי קרישה כמו אספירין ואליקוויס. האם בסוף הם מבצעים את אותה פעולה, לדלל את הדם (או שזה מונח לא נכון?). אם הבנתי נכון, רק הנוגדי קרישה מדללים אבל האספירין מונע היווצרות של קרישים על ידי עיכוב טסיות. בנוסף להסבר, אשמח לדעת, האם במקרים של שבץ אחריו נותנים נוגדי קרישה נותנים גם אספירין או שהטיפול ביחד הוא יותר מדי? מה יותר יעיל? תודה

שאלה מצוינת שהתשובה עליה מורכבת. באופן כללי כל התרופות שציינת נחשבות "מדללי דם" או טיפול "אנטי-תרומבוטי" קרי כזה המונע היווצרות קרישי דם. אספירין, פלביקס, ברילינטה, אפיינט ועוד תרופות פחות בשימוש הן תרופות העובדות במנגנון של עיכוב צימות טסיות הדם שהן חלק מקריש הדם ובכך מפחיתות את הסיכוי שיווצר קריש דם. קומאדין, קלקסאן, אליקוויס, פרדקסה, קסארלטו הם תכשירים המכבים פקטורי קרישה ובכך מעכבים יצירת קריש דם במנגנון שונה. באופן כללי נוגדי קרישה הם יותר פוטנטיים מנוגדי צימות טסיות ולכן גם מסכנים יותר בתופעת לוואי של דימומים. אחרי שבץ מוחי יש צורך להבין את המנגנון החולני בעטיו התרחש השבץ ולהתאים לו טיפול מונע במדללי דם לפי הסיבה הספציפית שבעטיה אירע השבץ (טרשת עורקים, מחלת כלי דם קטנים, פרפור עליות ועוד). לא נותנים את אותו הטיפול לכל סוג של שבץ מוחי. אם מדובר במקרה ספציפי הדורש החלטה מומלץ להתייעץ בנוירולוג מומחה לשבץ מוחי באחת ממרפאות שבץ המוח בבתי החולים. נשמח להמשיך ולדון בקבוצת הפייסבוק של החברה הישראלית לשבץ מוחי (חי"ש) או באופן פרטני אם יש צורך. בהצלחה

תודה ד"ר. מדובר באוטם ישן בתלמוס שהתגלה בסיטי ראש באישה בת 70. מניח שזה שבץ חולף. יש טיפול שנוהגים לתת?

אוטם ישן בתלמוס שהתגלה בהדמיה אינו שבץ חולף כי אם "איסכמיה מוחית שקטה" בהנחה שלא ידוע מתי אירע. אוטם שכזה לרוב משני למחלת כלי דם קטנים של המוח והדרך הטובה ביותר למנוע אירועים עתידיים דומים היא איזון אגרסיבי של גורמי סיכון ווסקולריים ולאו דווקא תכשירים לדילול דם. בכל מקרה לגבי מקרה פרטני כדאי להיוועץ בנוירולוג שבץ במרפאה כדי להחליט על הצורך בהמשך בירור כמו דופלר קרוטידים, הולטר אקג, אקו לב וכו'. מבחינת טיפול מונע במדללי דם, במידה ולא היה אירוע קליני הרי שאפילו טיפול באספירין (דילול דם מינימלי) לא בטוח שננחוץ ויש להחליט על כך לאחר ריבוד סיכונים מסודר. נשמח להמשיך את הדיון בקבוצת הפייסבוק של החברה הישראלית לשבץ מוחי https://www.facebook.com/groups/strokesociety https://www.facebook.com/IsraelStroke/?view_public_for=100337121672708