מודאג מתוצאות בדיקת US בטן

דיון מתוך פורום  נפרולוגיה

28/08/2018 | 10:29 | מאת: מודאג מאוד

שלום, בן 50. גובה 176 משקל 88. בריא בד"כ ונוטל ויטמינים D ,C ואצות ים בכדורים. אורח חיים יושבני מעל 10 שעות ביום וללא כל פעילות גופנית. לצערי. מזה כשנה, חש כאב לסירוגין מתחת לצלעות שמאל. באחרונה הכאב החמיר ונשלחתי לביצוע US בטן. להלן התשובה: כבד בגודל תקין, מרקמו שומני. טחול בגודל ומרקם תקינים, ללא עדות לגושים. כיס המרה תקין, ללא עדות לאבנים. דופן כיס המרה לא מעובה. לא זוהו דרכי מרה חוץ או תוך כבדיות מורחבות לבלב ורטרופריטונאום עליון לא ניתנים לבדיקה. הכליות בגודל תקין, ללא עדות לאבנים או הידרונפרוזיס. בשליש מרכזי קליפתי של כליה ימנית מודגם מ וקד אקוגני בקוטר 6-7 ממ, יתכן MILK OF CALCIUM CYST. בשליש עליון של כליה שמאלית מודגמת ציסטה בקוטר 13 ממ, תהליך אקוגני בקוטר 12 ממ, ממצא דומה מודגם לכוון מרכז הכליה 7 ממ גודלו, AML?, מודגמות היסתידויות קורטיקליות בודדות, צמוד לקפסולה בשליש עליון ומחוץ לכליה מודגם מבנה אקוגני, מעט לא סדיר, אינו חד משמעי, 23 ממ גודלו, AML?. דרושה השוואה לבדיקה קודמת ו/או ברור נוסף. אין עדות לנוזל חופשי בבטן ובאגן. הערמונית מוערכת 15 סמק. כיס השתן במבנה תקין, ללא שארית שתן לאחר התרוקנות. האם הציסטות יכולות ליעלם ללא התערבות כירורגית? האם ניתן לערוך בירור נוסף ללא CT (חשש מהקרינה) חוץ מלפנות לרופא האם יש דרך כלשהי לצמצום כמות הציסטות, הקטנתן או העלמתן? תודה.

אני ממליצה לא לחשוש מקרינה ולהמשיך בהדמיה עם CT בייחוד על מנת לאפיין את הממצאים האקוגנים בכליות. לפי תשובת CT ימליץ הרופא המטפל המשך מעקב אורולוג/נפרולוג. במקביל לאור ההסתיידויות הכלייתיות ממליצה כי תפסיק ליטול ויטמין C ו D. ויטמין C הופך לאוקסאלאט ןמעלה את הסיכון להסתיידויות. כמו כן עודף ויטמין D עלול לגרום לכך. אצות מכילות גם הן הרבה מינרלים (שיתכן ותורמים להסתיידויות ולכן הייתי מפסיקה אותן כעת גם). ממליצה על דיאטה דלת מלח ושתיה לאורך היממה כך שהשתן יהיה מדולל. ממליצה לבצע בירור ראשוני לאבנים (כולל סטיק שתן לבדיקת חומציות השתן, משקע שתן, איסוף שתן ל 24 שעות שיכלול נתרן, קלציום, חומצת שתן , אוקסאלאט, פוספאט, ציטראט, קראטינין, וחלבון. בדיקת דם שתכלול PTH, ויטמין D, חומצה אורית במקביל לתיפקודי כליה, קלציום, כלור, זרחן אלבומין). דווקא הציסטה היא מדווח כפשוטה ולא מחייבת טיפול או מעקב. בהצלחה

31/08/2018 | 12:01 | מאת: קצת יותר רגוע

תודה על תשובתך והכי תודה על פועלך והמענה שלך בפורום. זה לא מובן מאליו. אפסיק ליטול ויטמינים ומינרלים ואצמצם מלח, על פי צבע השתן אני שותה מספיק טוב - לרוב הצבע צלול. ובכל זאת אקפיד. בבדיקת שתן לכללית משבוע שעבר, הכל תקין למעט KETONES- U STRIP - 10 mg/dl אשר להבנתי אמור להיות NEG. PH - 6. (חומציות?) לאור זה האם עדיין לדעתך כדאי לבצע בדיקת איסוף שתן? בהנחה שהסיבה לאבנים (להסתיידות?) היא עודף ויטמינים ומינרלים, האם לדעתך המצב ישוב לקדמותו לאחר שאפסיק ליטול אותם? אם כן, מתי כדאי לבקש בדיקת US בטן ודרכי שתן חדשה? אשמח לתשובתך ובהזדמנות זו אאחל לך ולכל קוראי הפורום שתהיה שנה טובה עם המון בריאות ואושר.

לדעתי עליך לבצע את איסוף השתן ובדיקות הדם הראשוניות שכתבתי. עליך גם לעבור CT מכוון להבהרת הממצאים. אני לא בטוחה שהממצאים יעלמו (נהוג לאמר שלא), אולי יקטנו ולא יופיעו חדשים. איך שלא יהיה זה הליך של שנים ארוכות. בהצלחה

מנהלי פורום נפרולוגיה