אודה על הסבר בנושא דחיפות במתן שתן

דיון מתוך פורום  שלפוחית רגיזה

21/11/2011 | 14:37 | מאת: אביב

אודה על הסבר בנושא התכווצויות לא רצוניות (ספסטיות) של השלפוחית: 1. האם הספסטיות הזו סוגרת ו"סוחטת" לגמרי את השלפוחית (וכמו בכיווץ השלפוחית בזמן מתן שתן רגיל אצל אדם בריא, שאין אז כמעט שאריות שתן לאחר ההשתנה), או שהיא רק מכווצת חלקית את השלפוחית, וכך רק חלק מהשתן בשלפוחית "בורח". או שזה וזה נכון, שיש דרגות שונות של התכווצויות (גם חלקית וגם מלאה)? 2. האם בעת הכיווץ הלא רצוני אין לאדם כל שליטה שהשתן לא יברח, או שיש מצבים שיש עוד שליטה של 10-15 שניות? רקע: המדובר בגבר עם ערמונית מוגדלת, שעבר אירוע מוחי לפני 10 שנים. והוא צריך לתת שתן תכוף, וגם לפעמים יש לו דחיפות פתאומית לתת שתן, באופן שאחרי כ15 שניות הוא מאבד שליטה. הרופא בקופה אמר לנו שלפעמים ארוע מוחי גורם לספסטיות, ושלכן ספק אם ניתוח יעזור. ואנו רוצים ראשית ללמוד את הנושא. נודה מאוד על תשובה לשאלותי.

אביב שלום רב, תהליך אגירת שתן וריקונו הוא תהליך מורכב מאוד, שחלקו בשליטה רצונית וחלקו רפלקסיבי ולא רצוני. כפי אתה עצמך מבין, הפורום הוא מקום לייעוץ כללי ואם ברצונך להעמיק וללמוד את הנושא אפנה אותך לספרי לימוד של אנטומיה ופיזיולוגיה, ולא זו מטרתנו כעת. בקצרה אומר: תפקידה של שלפוחית השתן הוא לאגור שתן עד כ 400-500 סמ"ק ללא עליית לחצים בתוך השלפוחית, כאשר סוגר השלפוחית מכווץ ושומר עליה סגורה. בהמשך המטרה היא לרוקן אותה עד תום- לחץ של השלפוחית לריקון תוך הרפיית הסוגר כדי לאפשר את מעבר השתן החוצה. תהליכים אלו כאמור מאוד מורכבים. מחייבים תפקוד תקין של מערכת העצבים המרכזית- המוח, חוט השדרה ומערכת העצבים האוטונומית( סימפטטית ופראסימפטטית) ותפקוד תחושתי תקין. ארוע מוחי, מחלות נוירולוגיות שונות, סכרת, הפרעות ערמונית של חסימת מוצא השלפוחית ועוד הרבה בעיות יכולות לגרום להפרעות באחסון ובריקון השתן. בד"כ לרוב הבעיות יש פתרון- בין אם התנהגותי(מיתון שתיה ובעיקר חומרים משתנים כמו קפאין ואלכוהול), ריקון קצוב ומלא, טיפול תרופתי להרגעת התכווצויות יתר כמו תרופות אנטיכולינרגיות, טיפול בהפרעות הערמונית (אם זו חוסמת את מוצא השלפוחית- בתרופות או ניתוח) ואפילו הכנסת קטטר. לרוב כדי לוודא מהי בדיוק ההפרעה שבגללה יש אי שליטה מסודרת על השתן יש צורך בבדיקה גופנית, בבדיקות שונות של דם ושתן, ובאורודינמיקה- שמראה בדיוק כיצד קורה תהליך המילוי והריקון של אותו נבדק, ובהתאם לתוצאותיו יוחלט מה הטיפול היעיל ביותר בשבילו. אנא גשו לאורולוג מומחה להערכה מלאה ,בדיקות וטיפול.

מנהל פורום שלפוחית רגיזה