השפעת איכות הזרע על איכות העובר המתקבל בהפריה

דיון מתוך פורום  פוריות הגבר - בנק הזרע

28/04/2019 | 17:03 | מאת: ג׳ק

האם מיון תאי זרע לפני הפריה עשוי לשפר את איכות העוברים המתקבלת

בעיות פוריות אצל הגבר קשורות לזרע. כיום, בשונה מהעבר, ברור שבדיקת הזרע המסורתית, המתמקדת בבדיקת ריכוז, תנועתיות וצורת הזרע (מורפולוגיה של הזרע) איננה מצליחה לשקף את מלוא המידע הנחוץ ואת התמונה המלאה הקשורה לפוטנציאל הפוריות של הזרע. עם השנים, הבינו העוסקים בתחום כי יש גם לבחון פגמים עדינים בגרעין של תא הזרע, העלולים להקשות על הפריית הביציות או להוביל ליצירת עוברים פגומים, העלולים לגרום מאוחר יותר להפלה. ההבנה כי לאיתור פגמים אלה משמעות קלינית ואבחונית קריטית, הרחיבה את בדיקות הזרע - וכיום טורחים לבחון קיומם של פגמים אלה; ואם הפגמים זוהו - מטפלים בהם וכך מעלים את סיכוייהם של בני הזוג להצליח להרות ולשמור על ההריון שיושג. ממה נובעים פגמים אלה בזרע? נזקים ב-DNA של הזרע נגרמים בשל מגוון גורמים סביבתיים ואורח החיים של הגבר. עישון, זיהום סביבתי, צריכת סמים, השמנת יתר, תרופות, מחלות, זיהומים ועוד - כל אלה פוגעים באיכות תאי הזרע. כיצד ניתן לאבחן פגמים אלה בזרע? פגמים אלה מאותרים באמצעות בדיקה הקרויה "הלוספרם", הבוחנת את מבנה ה- DNA של תא הזרע וקובעת את איכותו. זרע עם פגמים וליקויים רבים עשוי לגרור יצירת עוברים פגומים, שיעור הריונות נמוך, שיעור השתרשות נמוך ושיעור הפלות גבוה. בנוסף לבדיקה בסיסית זו, ישנן בדיקות נוספות שבעיקר מסייעות לזהות את מאפייני הזרע, בריאותו וכושרו הפריוני, מה שמאפשר לבחור זרע אידאלי לביצוע הפריות. איך זה משפר את הסיכויים להריון מוצלח? הידע בנוגע לשלמות ה-DNA של תא הזרע של הגבר מאפשר להעלות את הסיכוי להריון על ידי כך שבמקרים של הפריה חוץ גופית, ניתן לבחור זרע אופטימלי עם DNA תקין ולמנוע את ההשלכות של שימוש בזרע פגום. ככלל, בחירת זרע לצורך הפריה חוץ גופית, יכולה להיעשות באחת מכמה דרכים. ניתן לבחור זרע להפריה לפי מראה - הזרע הנבחר הוא זרע שהראה תנועתיות, בעל צורה נורמלית. דרך נוספת לבחירת זרע היא הסתייעות בבדיקות זרע. עד לא מזמן, בחירה על פי מראה הזרע היתה מקובלת ונפוצה. כיום, יותר ויותר מטפלים טורחים להשתמש בבדיקות המאפשרות זיהוי טוב יותר של תאי זרע בריאים, עם כושר פוריות איכותי, בהנחה כי הזרקתו תוביל ליצירת עוברים טובים יותר ותשפר את שיעורי ההריון בהפריה חוץ גופית. הבנה זו הביאה להתפתחותן של שיטות נוספות, למיון ובחירת זרע לצורך הפריה. כך, למשל, נפוצה בחירת זרע ב-IMSI. במסגרת זו, מוגדלים תאי הזרע פי 6,000 - באמצעות מערכת אופטית וצורתם נבחנת, כאשר ישנם קריטריונים לזיהוי הזרעים בעלי פוטנציאל הפוריות הגבוה ביותר. בדיקה נוספת בוחנת את יכולתו של הזרע להיקשר לחומר הקרוי Hyaluronan. בשלבים הסופיים של הבשלת הזרע, הוא מפתח יכולת להיקשר לחומר זה - ויכולת ההיקשרות יכולה להעיד היטב על בריאותו, תקינותו וכושרו הפריוני של הזרע. לפיכך נבחנת יכולת היקשרות זו ונבחרים לביצוע ההפריה רק זרעים בעלי יכולת היקשרות גבוהה.

מנהל פורום פוריות הגבר - בנק הזרע