סתימה לבנה או אמלגם?

דיון מתוך פורום  שיקום הפה ושתלים דנטליים

22/11/2016 | 01:26 | מאת: ארז

שלום שן טוחנת, עם סתימה גדולה, עברה הסרה ושחזור מחדש עקב מוקד עששתי קטן. בתחילה הרופא חשב לבצע סתימת אמלגם, בגלל הקירבה הגדולה לעצב השן. לשאלתי, האם יש חומרים מבודדים שיכולים לתת מענה בשחזור קרוב לעצב גם עם סתימה לבנה. הוא אמר שבמחשבה שניה הוא מעדיף חומר הנקרא פוג'י 9 על פני סתימת אמלגם, בגלל שהיא נוקשה יותר ויכולה להישבר. אשמח לקבל קצת מושג על ההבדלים בין סתימה לבנה לאמלגם, וספציפית במקרה של סתימה גדולה כאשר היא גם קרובה לעצב השן, מה עדיף? וכן, ספציפית מה זה החומר פוג'י 9 (הוא שזה משחרר פלואור), האם ממבחר החומרים לסתימה לבנה זו בחירה מוצלחת? זה נחשב לאיכותי? כ"כ לפני ביצוע הסתימה הלבנה, הוא מרח חומר (הוא תיאר את זה כחומצת לימון) ואמר שזה נועד לחספוס משטח השן בכדי שהסתימה הלבנה תיתפס. מה זה החומר הזה? אין חומרים מתקדמים יותר שיכולים לקשר בין השן לחומר הסתימה? תודה רבה

לארז שלום רב, "סתימה לבנה" הינה למעשה שחזור מחומר מרוכב (חומר פלסטי שניתן להתאים את צבעו לצבע השן. אמלגם הינה סגסוגת מתכות בצבע אפור. במקרה ומטפל בך רופא מיומן בטכניקת שחזור מחומר מרוכב ושעושה שימוש בחומרים מדור אחרון, אין כל הבדל מבחינת עמידות (ושחזור מרוכב עדיף כמובן אסתטית) בין סוגי השחזורים, לאורך שנים. פוג'י 9 הינו חומר על בסיס "גלס איונומר צמנט" שאכן משחרר פלואור לאורך זמן ולכן, תאורטית, הסיכון לעששת בשולי השחזור ("עששת משנית") נמוך יותר. החומר שמרח הרופא , המזכיר חומצת לימון הינה חומצה פוספורית המנקה את המשטח ומחספסת אותו לצורך רטנציה (אחיזה) טובה של השחזור המורכב. בהצלחה, ד"ר אביטל מתן

מנהל פורום שיקום הפה ושתלים דנטליים