עזרה ראשונה לפגיעה גבית

דיון מתוך פורום  טיפול פיזיותרפי

29/06/2011 | 20:46 | מאת: יעל

יש לי בעל סיעודי בן 78 עיוור. לפני כשלושה שבועות בלילה הובלתי אותו לשרותים. הוא אבד שיווי ושקל ונפל על הארץ. באופן אינסטינקטיבי ובלי לחשוב ניסיתי להרים אותו והרגשתי כאב עצום מתחת למותן. כאילו נקרע לי משהו. מאז הייתי אצל רופא אורטופד לא לפני שחיכיתי ימים ארוכים בתור. הוא שלח אותי לצילום ולבדיקת מוליכות חשמלית. הכל תורים ארוכים ועד שאחזור אליו עם התוצאות או שהפריץ ימות או שהסוס ימות - כמאמר הבדיחה המפורסמת. הוא הפנה אותי גם לפיזיותרפיה והתור הוא לאוגוסט!! אין לי אפשרות כספית להשקיע בטיפול פרטי. את הזכויות שלי בבטוח המושלם מיציתי כשניסיתי לטפל בתסמין המעי הרגיש וגם הטיפול הזה לא הועיל. אין לי השנה זכות גם לפיזיותרפיה דרך המושלם. לכאב הגב לקחתי אטופן חמישה ימים ובהפסקה של כמה ימים גם ארקוקסיה עשרה ימים. יש לי תסמין מעי רגיש ואני פוחדת מתרופות בעלות השפעה שלילית על מערכת העיכות. הזמנתי באופן פרטי מעסה הביתה והשקעתי מאות שקלים ללא הועיל. היה נעים אבל לא פותר. מה אתם ממליצים לי לעשות עד שיגיעו התורים המיוחלים. אני לא יכולה לנוח בשל המטלות הביתיות עם בעלי (אני בת 73 עד המקרה הזה שחיתי כל יום שעה בבריכה עשיתי פעמיים בשבוע פלדנקרייז פעמיים בשבוע התעמלות בריאותית ופעם בשבוע התעמלות במים. פעם בשבוע הלכתי שעה שישה קילומטרים. הפסקתי את כל אלה עד שאקבל את תוצאות הבדיקות שאני ממתינה להן בתור. ממה לדעתכם עלי להמנע ומה אפשר לעשות. הכאב אמנם פחת מאז אותו ארוע אבל קשה לי לעבור משכיבה לישיבה, קשה לי לקום ולשבת והכאב מלווה אותי במשך כל היום. קניתי חגורה מיוחדת שבתוכה כרית שניתן לחמם במיקרו האם יש לזה ערך אחרי מספר שבועות מיום הארוע? שמעתי שיש מחלוקת האם קרור הוא המקל או דווקא החימום. אייחל לתגובתכם.

30/06/2011 | 11:12 | מאת: ירון טילינגר

שלום רב . בהחלט יש מקום לטפל בכאבי הגב התחתון במכון פיזיותרפיה . טיפול הפיזיותרפיה מועילים לכאבי גב תחתון ויש מחקרים רבים התומכים בכך. ממליץ לגשת למכון הפיזיותרפיה ולהסביר את המצוקה , לעיתים יש תורים ששמורים למקרים חריפים ותוכלי לקבל. כאבי גב הנם אחד הנושאים הנפוצים ביותר עמם מתמודדת הרפואה בעולם המודרני. כשמונים אחוז מכלל האוכלוסייה סבלו או סובלים מכאבי גב בשלבי חייהן השונים. בדרך כלל נתן למנוע כאבי גב על ידי שמירה ושימוש נכון בגב , הכרת הסיבות לכאבים ,והדרכים למניעתן. עמוד השדרה הינו רצף של 33 חוליות מהצוואר לעצם הזנב. החוליות יוצרות את עקומות עמוד השדרה .( העקומה המותנית הגבית והצוארית.) שמירה על 3 העקומות בעמדה נכונה מבטיח פיזור אחיד וטוב של משקל הגוף ומניעת אזורי לחץ כואבים. , בנוסף-שרירי הבטן העכוז והירכיים תומכים ב3 העקומות ומאפשרים תנועה חופשית ויש לשמור על השרירים חזקים וגמישים. בין החוליות ישנם מפרקים גמישים המאפשרים תנועות רחבות . גמישות מפרקי הגב ,הירכיים, והקרסוליים חשובה גם כן. בין כול 2 חוליות מונח דיסק המעניק גמישות ומתפקד כבולם זעזועים הדיסק בנוי מטבעות סחוס מסיביות ובמרכזן גוש נוזלי. גורמים נפוצים לכאבי גב : יציבה לקויה ושימוש לא נכון בגוף בזמן עבודה ובמנוחה חוסר גמישות וכושר גופני ירוד תוחלת חיים ארוכה תורשה שינויים נווניים במפרקי החוליות תאונות את מבנה השלד והשרירים אנו מקבלים בירושה מהורינו. עם העליה המבורכת בתוחלת החיים שלנו השלד והשרירים נאלצים להתמודד עם עומסים שנים רבות. הדבר גורם להתפתחות שינויים ניוונים במפרקים . אל הבלאי הטבעי מצטרפות תאונות וכושר ירוד,חוסר הקפדה על יציבה נכונה ושימוש בלתי נכון בעבודה ומנוחה . עד כאן ההקדמה הכללית לכאב אני ממליץ להגיעה בהקדם למכון פזיותרפיה . הטיפול במכון פיזיותרפיה יכול לכלול: מתיחה מותנית הדרכה לחיזוק שרירי בטן הדרכה לפעילות נכונה תיקון סביבת עבודה אם צריך טיפול ידני מגוון שימוש בכלי טיפול אלקטרותרפיים רבים . ועוד. חזרי לפעילות המצוינת שתיארת , ההתעמלות שתיארת מעולה לגב תחתון ותסייע מאוד לריפוי מהיר. חזרי בהדרגה לכול הפעילויות תוך הקשבה לגוף. הקפידי לעשות הפסקה בה תשלבי תרגילי שחרור לגב כול שעה – גופנו זקוק לתנועה . תרגול לדוגמה – http://www.abs-exercise-advice.com/images/cobra-group.jpg . http://backpainphysicaltherapy.net/wp-content/uploads/2010/03/lower-back-exercises1.gif אל תמנעי מתנועה . אל תפחדי מהכאב . אני ממליץ לך לגשת למכון פיזיותרפיה וללמוד את הכללים הבסיסיים להפעלת הגב בחיי היום יום . רפואה שלמה ירון טילינגר- פיזיותרפיסט מוסמך מכבי שרותי בריאות

מנהל פורום טיפול פיזיותרפי