קרינה מקומית לאחר ניתוח רדיקלי

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

14/09/2016 | 08:24 | מאת: איתן

שלום, בן 58, PSA 5.8 לפני הניתוח, שנתיים וחצי לאחר ניתוח רדיקלי, גליסון 3+4, EPE שלילי, שוליים חיוביים, T2C. עם PSA שירד למינימום של 0.04 ולאחר 9 חודשים התחיל לעלות עד ל 0.17 כיום. אני לקראת הקרנות שיהיו לא רק לאפקס ובסיס הערמונית אלא גם לצינור השתן וחיבורו לשלפוחית, ושאלותי: 1. מה הסיכוי ב % לפגיעה בחלחולת ובשלפוחית וצינור השתן? האם כעבור שנתיים שלוש צפוי שיפור או להיפך? כיום הכל תקין. 2. מה הסיכוי ב % לפגיעה בעצבי הזיקפה וצינורות הדם לפין? האם כעבור שנתיים שלוש צפוי שיפור או להיפך? כיום הכל תקין. 3. איך ניתן לקבל החלטה מושכלת האם להתחיל בכלל עם ההקרנות על ניזקיהן מול הצלחה במיגור מוחלט של הסרטן בשלב המקומי? יש מובהקות סטטיסטית ומהי, להצלחת טיפול כזה בתוספת שנות חיים מול פגיעה באיכות החיים? כנ"ל בסרטן מישני צפוי באיברים הנ"ל עקב נזקי קרינה? תודה

שלום איתן. אתה שואל שאלות שהן מאוד טובות ורלוונטיות לעניין. אנסה לענות למיטב הידע הקיים. 1. מטופלים בקרינה לערמונית (או למיטת הערמונית במקרה שלך) עלולים לסבול מתופעות שקשורות למערכת השתן ולמערכת העיכול (בעיקר תכיפות במתן שתן, דחיפות, צריבה במתן שתן, שלשולים). יש עבודות שמראות שעד 40% מהמטופלים סובלים מתופעות אלו. עם זאת, אצל רובם מדובר בתופעות קלות יחסית שלא מאוד פוגעות באיכות חייהם. אצל חלק מהאנשים התופעות חולפות, אבל אצל חלקם לא. 2. לאחר קרינה לאיזור רואים שעורי פגיעה בזקפה של כ-30-40%. בדרך כלל מדובר בפגיעה שהיא לא הפיכה. עדיין ניתן לנסות טיפולים בהפרעות זקפה, במידה ויש פגיעה. 3. כאן הידע הקיים הופך את התשובה למסובכת. קיימות עבודות רבות, אבל לא עבודה אחת שנותנת תשובה חד-משמעית. אנחנו יודעים שחלק מהאנשים שמפתחים עליה ב-PSA אחרי ניתוח, לא יפתחו בהמשך גרורות ולא ימותו מהמחלה. הסיכון תלוי במאפיינים הפתולוגיים של הסרטן, ברמה של ה-PSA לפני הניתוח וברמה שלו לפני תחילת הטיפול בהקרנות. עם זאת, באופן כללי, אנחנו יודעים שבאנשים שיש להם עליית PSA אחרי ניתוח, טיפול בהקרנות מאריך את משך הזמן שהם חיים ללא חזרה של סרטן ערמונית, מוריד את הסיכוי שהם יזדקקו לטיפולים נוספים בהמשך, וגם מוריד את שעורי התמותה מסרטן הערמונית. אנשים שהיו להם שוליים חיוביים בפתולוגיה של הניתוח, נחשבים לכאלה שיכולים "להרוויח" יחסית יותר מטיפול בהקרנות למיטת הכריתה. לגבי סרטן משני כתוצאה מקרינה: הסיכון קיים, אבל הוא מופיע לאחר טווח שהוא יחסית ארוך. הגישה היא כשיש צורך בקרינה לאזור בגלל סרטן, ואין חלופה טיפולית אחרת, כדאי לנסות ולטפל בסרטן שקיים עכשיו. אני מקווה שעזרתי.

21/09/2016 | 19:07 | מאת: איתן

שלום רב, אתה אכן עוזר לא רק במה שאתה כותב אלא גם במה שלא נכתב או מנוסח בזהירות, ואני מבין שלא בכדי. האם יש ידע/ניסיון לגבי בדיקה גנומית של הרקמה הפתולוגית (נשמרת עבורי למשך 7 שנים) בהקשר להתאמת טיפול ספציפי לסרטן ערמונית? לדוגמא האם הוא עתיד לשלוח גרורות ולאן, תרופות ספציפיות מותאמות אישית וכו' תודה

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית