נזקי קרינה לאחר ניתוח ערמונית רדיקלי

דיון מתוך פורום  אורולוגיה אונקולוגית

16/03/2016 | 16:59 | מאת: איתן

שלום רב, לאחר ניתוח ערמונית רדיקלי, כאשר עושים הקרנות עקב כישלון ביוכימי ועליה ב PSA: 1. מה אחוז המקרים שנגרם נזק בלתי הפיך בשלפוחית השתן בחלחולת ובעצבי הזיקפה עקב הקרינה? 2. מה אחוז המקרים שנגרם סרטן בשלפוחית השתן או בחלחולת עקב הקרינה? 3. האם תוכל להפנות למאמר עכשוי בנושא? תודה

שלום איתן. 1. ככלל, לאחר קרינה חיצונית למיטת הערמונית, יש תחלואה לטווח-ארוך של מערכת השתן של 7-40%. הטווח של המספרים הוא בגלל שיש דיווחים שונים במאמרים שונים. מבחינת תחלואה לטווח-ארוך של מערכת העיכול, מדווחים על 5-20%. אלה עבודות שבדקו הקרנות חיצוניות כטיפול ראשוני בסרטן ערמונית. בעבודות שבדקו הקרנות לאחר כריתה של הערמונית המספרים הם די דומים. לגבי נזק מבחינת תפקוד מיני, קשה מאוד לבדוק את זה, בגלל שקשה להפריד את זה מהנזק שנגרם עקב הניתוח, ומתופעות לוואי של טיפול הורמונלי שחלק מקבלים יחד עם הקרינה. 2. לגבי הסיכון לסרטן שלפוחית או רקטום לאחר קרינה לערמונית. תלוי על איזו עבודה אתה מסתכל. התוצאות נעות בין סיכון של פי 1.15 לפי 1.5 יחסית לאוכלוסייה הרגילה (שלא קבלה קרינה לאזור) בסרטן שלפוחית. לגבי סרטן רקטום, המספרים הם נמוכים יותר, ויש עבודות שלא הדגימו עליה בשכיחות של הסרטן הזה. כדאי לשים את זה בפרופורציות, הסיכוי של אדם שלא קיבל קרינה לפתח סרטן שלפוחית הוא יחסית נמוך. הקרינה מעלה את הסיכון, אבל הסיכון עצמו עדיין נשאר נמוך. עוד משהו, את הנזק מטיפול מסוים אנחנו שוקלים לעומת התועלת שהוא יכול לתת. זו נקודה שצריך פחות להתייחס במקרה ששוקלים הקרנות לאחר חזרה של סרטן ערמונית אחרי ניתוח. אחרי הכול, צריך לחשוש פחות מהסיכוי לפתח סרטן בעתיד, כשצריך לטפל בסרטן שקיים בהווה. 3. לגבי מאמר עדכני יש את זה - P Ost, N Lumen, AS Goessaert, et al.: High-dose salvage intensity-modulated radiotherapy with or without androgen deprivation after radical prostatectomy for rising or persisting prostate-specific antigen: 5-year results. Eur Urol. 60:842-849 2011 כמובן שלא מספיק לקרוא מאמר אחד כדי להבין את הנושא לעומקו.

מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית